foto: unsplash.com
Divas Latvijā mīļas zupas iekļūst pasaules labāko zupu topa augšgalā
Sildošā un latviešu vēderiem itin labi saprotamā vjetnamiešu pho ierindota augstajā trešajā vietā.
Dzīvesstils
2021. gada 2. marts, 06:37

Divas Latvijā mīļas zupas iekļūst pasaules labāko zupu topa augšgalā

Jauns.lv

ASV medijs CNN publicējis pasaulē garšīgāko zupu reitingu. Zīmīgi, ka augstajā trešajā vietā ierindots mums tik labi pazīstamais ukraiņu borščs, turklāt arī otro vietu ieņem latvieša vēderam patīkams virums - vjetnamiešu liellopu pho.

"Katrai kultūrai ir sava zupa," saka zupu vēstures pētniece Dženeta Klākrosne, kura norāda, ka šis ēdiens ir viens no senākajiem un universālākajiem kulinārajiem izstrādājumiem pasaulē. Turklāt zupa ir ne tikai ēdiens, ar ko apmierināt fizioloģisku vajadzību pēc uzturvielām, bet arī neatņemama tautas medicīnas sastāvdaļa.

Ne velti kā pie mums, tā daudzviet citur pasaulē pie pirmajiem saslimšanas simptomiem tiek ēsta kāda sildoša un spēcinoša zupa vai buljons. 

Par boršču CNN raksta, ka to raksturo mīksti biešu gabaliņi, kas peld koši sarkanajā zupas buljonā, ko tik ļoti iecienījuši cilvēki Ukrainā un Austrumeiropā. Tāpat medijs norāda, ka šo zupu nereti papildina ar karoti skābā krējuma. Rakstā uzsvērts, ka īstens borščs nudien nav parasta biešu zupa, jo tam ir specifisks pagatavošanas veids.

foto: Pixabay.com
Ukraiņu borščs un ķieģelīša rika.

CNN arī piemin šīs zupas ģeopolitisko pusi, proti, ka nereti to dēvē par Krievijas tradicionālo zupu, tāpēc ukraiņi pat aizsāka iniciatīvu, lai iekļautu šo ēdienu UNESCO mantojuma sarakstā par labu Ukrainai. 

Savukārt otrajā vietā ierindojusies vjetnamiešu liellopu pho zupa. Kā zināms, Latvijā pēdējo gadu laikā atvērušies vairāki vjetnamiešu restorāni, kur var nobaudīt šo sildošo un aromātisko eksotiskās dienvidaustrumu Āzijas valsts specialitāti. 

Par pho CNN raksta tā: "Buljons kopā ar kanēli, anīsa zvaigznēm un citām sildošām garšvielām tiek sutināts stundām, lai iegūtu apbrīnojami aromātisku pamatu šai rīsu nūdeļu zupai".

Interesanti, ka šai zupai, atšķirībā no daudzām citām, vēsture nemaz nav tik sena. Laika gaitā gan tā "apaugusi" ar dažādām variācijām, tomēr eksperti uzsver - īstā pho ir gatavota tieši no liellopa. 

Zupu topā ierindotas arī tādas, iespējams, kādreiz baudītas zupas kā franču bujabēze, spāņu gazpačo, marokāņu harira, gruzīnu harčo un taizemiešu tom yum. Bet pirmo vietu ieņem Nigērijas tradiconālā zupa banga, kas tiek gatavota no palmu augļiem, sama (vai cita proteīna avota), okras un citām sastāvdaļām.