Stila jaunumi
2021. gada 10. februāris, 05:16

Tērpi, ko atceras joprojām. 10 gadu ekstravagantāko tērpu parāde

Anita Sedliņa

Žurnāls "OK!"

Kamēr par pasākumiem ar sarkano paklāju un grezniem tērpiem varam tikai sapņot, atceramies pēdējās desmitgades apspriestākās un ekstravagantākās slavenību tērpu izvēles.

Gaļas kleita

Dzīvniektiesību aktīvistu nolādētā, vēsturē ar nosaukumu “Gaļas kleita” atpazīstamā kleita ir viens no sarkano paklāju strīdīgākajiem un tajā pašā laikā desmitgades slavenākajiem tērpiem. “Tā nav necieņa pret vegāniem vai veģetāriešiem. Kā zināt, esmu viena no vismazāk aizspriedumainākajām būtnēm uz zemes.

Kleitai ir daudz interpretāciju, bet manējā skan šādi – ja mēs neiestāsimies par to, kam ticam, ja necīnīsimies par savām tiesībām, tad drīz nonāksim situācijā, kad mums būs tik daudz tiesību, cik gaļas uz mūsu kauliem,” komentēja mūziķe. Viņas tērps esot bijusi vēršanās pret Don’t ask, don’t tell politiku (1993–2011), kas aizliedz homoseksuāliem kareivjiem dienēt ASV armijā.

foto: Jim Smeal/BEI/Shutterstock/ Vida Press
Mūziķe Lady Gaga MTV Video mūzikas balvas pasniegšanas ceremonijā, 2010.

Ar galvu rokās

Kāpēc gan nepieciešami tādi aksesuāri kā rokassomiņa, ja rokās var turēt pats savu portretisko atveidojumu? Tēla autors, Gucci radošais direktors Alesandro Mikele skaidroja – šī galva ilustrējot, “ka mēs visi esam paši savas dzīves dakteri Frankenšteini”.

foto: David Fisher/Shutterstock/ Vida Press
Mūziķis un aktieris Džareds Leto Ņujorkas Kostīmu institūta ballē, 2019.

Debija jeb kleita – dīvāns

Kimas Kardašjanas tērpi likuši internetam “vārīties” ne reizi vien. 2013. gadā tas notika, pateicoties ziediem rotātai Givenchy kleitai, ko zvaigzne uzvilka, debitējot prestižajā Ņujorkas Kostīmu institūta ballē. “Nespēju tam noticēt! Cilvēki ņirgājās un kleitu salīdzināja ar dīvānu no filmas Mūžīgā aukle. Raudāju visu ceļu mājup,” vēlāk atzinās Kima. Tiesa, sirdssāpes esot rimušās, kad zīmola The Row dizaineres Mērija Keita Olsena un Ešlija Olsena uzslavēja Kardašjanas tērpa izvēli. “Neviena kritiķa viedoklim vairs nebija nozīmes – Olsenu dvīnes kleitu akceptēja!”

foto: Shutterstock/ Vida Press
TV šovu zvaigzne Kima Kardašjana Ņujorkas Kostīmu institūta ballē, 2013.

Tik dažādā Kima Kardašjana sociālajos tīklos un dzīvē

gallery icon

Omlete

Arī Rianna ne reizi vien pārsteigusi ar drosmīgiem tērpiem. Viens no iespaidīgākajiem – Ķīnas augstās modes dizainera Guo Pei gigantiskā, ar omleti salīdzinātā dzeltenā kleita. “Lai cik ļoti mīlu šo kleitu, jāatzīst, ka tās izmērs ir tik liels, ka bez citu palīdzības nevaru pat pārvietoties. Bet tas ir tā vērts,” jūsmoja mūziķe. Zināms, ka apmetnis vien svēra 25 kilogramus.

foto: David Fisher/Shutterstock/ Vida Press
Mūziķe Rianna Ņujorkas Kostīmu institūta ballē, 2015.

Vīrišķība bez aizspriedumiem

“Es ticu, ka arī vīrieši vēlētos izpausties radoši. Lai gan šī industrija sevi uzskata par atvērtu, aktieri baidās, ka, saģērbjoties citādāk, viņi tiks uzskatīti par sievišķīgiem un tāpēc netiks pie vīrišķīgām supervaroņu lomām. Mans mērķis ir iestāties par politisku mākslu un izaicināt priekšstatus par to, kas ir vīrišķība un sievišķība,” žurnāla Vogue esejā aizstāvības runu dizainera Kristiana Siriano kleitai, kas apvieno divas pasaules – strukturālu smokinga žaketi un samta kleitu, teica aktieris Billijs Porters.

foto: Broadimage/Shutterstock/ Vida Press
Aktieris Billijs Porters, Amerikas Kinoakadēmijas balvu pasniegšana, 2019.

Endžijas labā kāja

Slavens sarkanā paklāja mirklis – šoreiz ne pašas kleitas, bet gan pozas dēļ – bija aktrises Andželīnas Džolijas pozēšana fotogrāfiem zīmola Atelier Versace kleitā. Internets burtiski uzsprāga – tika radītas neskaitāmas memes, Džolijas iznāciens tika apspriests sarunu šovos, un tam pat tika izveidots savs Twitter konts @Angiesrightleg jeb Endžijas labā kāja.

foto: CAMERA PRESS/LNC / James A. Murphy / Vida Press
Aktrise Andželīna Džolija, Amerikas Kinoakadēmijas balvas pasniegšana, 2012.

Kailā kleita

Mūziķes Bejonses Givenchy kleita ar stratēģiski izvietotiem rotājumiem modē atkal reanimēja tā sauktās kailās kleitas modi.

foto: Matt Baron/BEI/Shutterstock/ Vida Press
Mūziķe Bejonse Ņujorkas Kostīmu institūta ballē, 2015.

Popdīva Bejonsa un viņas lielākais atbalsts - vīrs Jay-Z

gallery icon

Politiskā mode

#MeToo kustības ietvaros Holivudas sievietes ar modes palīdzību iestājās par dzimumu vienlīdzību Zelta globusā, solidāri tērpjoties melnās kleitās. “Tas ir mūsu pienākums, ir laiks rīkoties, lai visi justos drošāk savās darbavietās un līdzvērtīgāki privātajā dzīvē,” paziņoja viena no akcijas dalībniecēm aktrise Amerika Ferrera.

foto: Matt Baron/Shutterstock/ Vida Press
Zelta globuss, 2018.

Arhitektūra kleitā

Givenchy dizainera Rikardo Tiši radītā, ārkārtīgi elegantā kleita, kas bija mugurā aktrisei Keitai Blanšetai 2011. gada Amerikas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanā, ir viens no Holivudas smalkākajiem mirkļiem. “Kad kleitu ieraudzīju pirmo reizi, nespēju beigt brīnīties par tās skaisto un izsmalcināto krāsu kombināciju. Cilvēki satraucas, ka uz sarkanā paklāja pasākumiem ir jāpucējas citu dēļ, bet gribu atgādināt – vienmēr ir jāvelk tas, kas patīk pašam,” akcentēja aktrise.

foto: CAMERA PRESS/Jerry Watson / AMPAS / Vida Press
Aktrise Keita Blanšeta, Amerikas Kinoakadēmijas balvu pasniegšana, 2011.

Izcilā Keita Blanšeta - viena no labākajām mūsdienu aktrisēm

gallery icon

Pirmais Oskars

“Kleitas zilā krāsa atgādina Nairobi – vēlējos, lai man līdzi būtu kripatiņa māju,” tērpa izvēli komentēja aktrise. Prada grieķu stila plisētā kleita un nostalģiskās atmiņas nesa veiksmi – Lupita Ņono saņēma Oskaru kā labākā otrā plāna aktrise (par filmu 12 gadi verdzībā).

foto: Jim Smeal/BEI/Shutterstock/ Vida Press
Aktrise Lupita Ņono, Amerikas Kinoakadēmijas balvu pasniegšana, 2014.

Īpašām personībām

Lai valkātu modes arhitektes, augstāko tehnoloģiju meistares Airisas van Herpenas efektīgā dizaina tērpus, nepieciešama spēcīga personība. Aktrise Gvendolīna Kristija Troņu spēles pirmizrādē godam iznesa mākslinieces tērpu.

foto: MediaPunch / BACKGRID/All Over P/ Vida Press
Aktrise Gvendolīna Kristija Troņu spēles pirmizrādē, 2019.

Apakšveļas jautājums

Stila ikonas balvas saņemšanai mūziķe bija uzdrošinājusies uzvilkt ar Swarovski kristāliem rotātu, ārkārtīgi atklātu dizainera Ādama Selmana kleitu. Vai tērps neatklāj pārāk daudz? “Es sev labāk pārgrieztu rīkli, nekā zem šādas kleitas vilktu krūšturi. Un man gribējās to pārgriezt arī tāpēc, ka neuzvilku zem tās mirdzošas apakšbiksītes. Tā ir mana lielākā nožēla,” atbildēja Rianna.

foto: CAMERA PRESS/LNC / Tom E. Lau / Vida Press
Mūziķe Rianna Ņujorkas Kostīmu institūta ballē, 2014.

Gigants furgonā

Viens no neaizmirstamākajiem sarkanā paklāja stila mirkļiem pieder aktrisei un mūziķei Dženiferai Lopezai, kura filmas Otrā iespēja pirmizrādei izvēlējās milzīgu, dramatisku, neona krāsas zīmola Giambattista Valli kleitu. Tērpa izmēra dēļ aktrise uz pasākuma vietu bija spiesta ierasties furgonā.

foto: Jennifer Graylock/Sipa USA/ Vida Press
Mūziķe, aktrise Dženifera Lopeza filmas Otrā iespēja Ņujorkas pirmizrādē, 2018.

Gadiem pār viņu nav varas: Dženifera Lopesa un viņas perfektais augums

gallery icon

Balles karaliene

Labāk ģērbto pasākumu apmeklētāju topos var iekļūt, ne tikai šokējot ar neprātīgām modes izvēlēm, bet arī pārsteidzot. Tā ekstravantā repere Cardi B, pateicoties klasiskai balles stila kleitai no modes nama Christian Siriano, modes apskatos tika pie virsrakstiem “Pelnrušķītes mirklis”.

foto: ZUMAPRESS.com / MEGA / Vida Press
Mūziķe Cardi B Dimantu ballē, 2017.

Vēstures stunda

Pateicoties Kannu kinofestivāla tērpiem, 2019. gadā jaunā aktrise Elle Faninga sevi pierādīja kā stila ikonu. Viņa bija kinofestivāla žūrijas locekle, un tā bija iespēja ierasties uz vairākām filmu pirmizrādēm un demonstrēt veselu garderobi. Visapspriestākais un izsmalcinātākais bija Christian Dior augstās modes komplekts, kas dzīvē reanimēja modes nama klasisko new look stilu un leģendu.

foto: MediaPunch / BACKGRID/All Over P/ Vida Press
Aktrise Elle Faninga Kannu kinofestivālā, 2019.
foto: MediaPunch / BACKGRID/All Over P/ Vida Press
Aktrise Elle Faninga.

Neveikla romance

Aktrises Dženiferas Lorensas neveiklā paklupšana ceļā pēc Oskara kā labākajai aktrisei varētu šķist apkaunojoša, taču izskatījās gluži pretēji – romantiski un skaisti. Uz kāpnēm eleganti izklāta, Rafa Simonsa veidotā Christian Dior augstās modes kleita kļuva par skaistu modes mirkli.

foto: Vida Press
Aktrise Dženifera Lorensa, Amerikas Kinoakadēmijas balvu pasniegšana, 2013.

Robežpārkāpēja

“Robežas ir jāpārkāpj, un es to daru jau gadiem ilgi. Man patīk darīt to, kas pašai liek justies labi, un parasti tas ir tieši tad, kad pārkāpju normas,” tā Bella Hadida skaidroja savu ārkārtīgi atkailinošo, seksapīlo un pat izaicinošo kleitu.

foto: LaPresse/Sipa USA/ Vida Press
Modele Bella Hadida Kannu kinofestivālā, 2016.

Supermodele Bella Hadida ikdienā un modeles gaitās

gallery icon

Pelnrušķīte

Volāniem rotātā, gaiši zilā Vivienne Westwood kleita, papildināta ar atbilstošu matu sakārtojumu, kļuva par simtprocentīgu Disneja varones iemiesojumu dzīvē.

foto: Joanne Davidson/Shutterstock/ Vida Press
Aktrise Bleika Laivlija Kannu kinofestivālā, 2016.

Kulta aktrise Bleika Laivlija

gallery icon

Laimīgā kleita

Ņujorkas Kostīmu institūta ballē, kur piedalās vadošie modes industrijas pārstāvji un stila ikonas, izcelties nav vienkārši. Prijankai Čoprai tas izdevās, tēpjoties šķietami ikdienišķā Ralph Lauren trencī jeb minikleitā ar noņemamu svārku daļu. Kā stila ziņā, tā privātajā dzīvē tērps kļuva par aktrises laimīgo lozi, jo šajā vakarā viņa iepazinās ar savu vīru mūziķi Niku Džonasu.

foto: action press/ Vida Press
Aktrise Prijanka Čopra Ņujorkas Kostīmu institūta ballē, 2017.

Indiešu aktrise Prijanka Čopra un viņas tērpu stils

gallery icon

Veltījums

Sāra Džesika Pārkere, kura kopš 2000. gada bijusi draugos ar leģendāro dizaineri Oskaru de la Rentu, bija palūgusi, lai meistars uz kleitas atstāj savu autogrāfu. Vēlāk izrādījās – tikai pāris mēnešus pirms modes maestro nāves. “Autogrāfa mērķis bija viņu godināt – kliegt, neatverot muti. Viņš ir vīrietis, kurš pēdējos 50 gadus pavadījis, radot kleitas. Un tajā naktī es vēlējos viņam pateikties,” dizainera piemiņas rakstā savu pravietisko lēmumu skaidroja aktrise.

foto: CAMERA PRESS/LNC / Karen Alfonso / Vida Press
Aktrise Sāra Džesika Pārkere Ņujorkas Kostīmu institūta gada ballē, 2014.

Supervarone

“Kad esi grūtniece, uz sarkanā paklāja tev jājūtas kā supervaronei,” paziņoja aktrise Kerija Vašingtone un pāris nedēļas pirms bērna nākšanas pasaulē uzvilka Brandon Maxwell lakoniski juteklisko tērpu ar simbolisku apmetni un izaicinošiem izgriezumiem ap vēderu.

foto: action press/ Vida Press
Aktrise Kerija Vašingtona, Emmy balva, 2016.