foto: Publicitātes foto
Viss, ko es vēlos Ziemassvētkos: Kā uzlabot labsajūtu ar sportu un uzturu?
Skaistums
2020. gada 15. decembris, 11:02

Viss, ko es vēlos Ziemassvētkos: Kā uzlabot labsajūtu ar sportu un uzturu?

Jauns.lv

Viena no labākajām un noderīgākajām dāvanām, ko šajos Ziemassvētkos vari dāvināt savam ķermenim, ir rūpes par sirdi. Nekad nav par vēlu mainīt savu dzīvesveidu, iekļaujot tajā veselīgākus ieradumus. Pirmie soļi ceļā uz veselīgāku dzīvesveidu ir regulāras sportiskas aktivitātes un sabalansēts uzturs. Starptautiskās uztura kompānijas Herbalife Nutrition eksperti dalās vienkāršos un praktiskos padomos, kā panākt, lai jūsu sirds un asinsvadi būtu stipri un veseli jebkurā vecumā.

Palielini regulāras fiziskās aktivitātes, lai stiprinātu sirdi*

Sirds ir muskulis, un sportojot tas kļūst spēcīgāks tieši pēc tāda paša principa kā pārējie muskuļi. Stiprāka sirds ar katru tās pukstu var ne tikai nodrošināt lielāku asins plūsmu, ļaujot skābeklim vairāk piekļūt šūnām, bet arī pukstēt ritmiski, kontrolējot optimālu asinsspiedienu.

Herbalife Nutrition fitnesa eksperte Linda Patkovska sirds stiprināšanai iesaka regulārus kardio treniņus. Treniņu intensitāte un biežums ir atkarīgs no katra cilvēka individuāli, ņemot vērā vecumu, fizisko sagatavotību, veselības stāvokli un citus apstākļus. Lai vai kā, eksperte norāda, ka jebkāda fiziskā aktivitāte ir labāka nekā nekāda.

“Kardio treniņi palīdz palielināt ķermeņa spējas pilnvērtīgāk izmantot skābekli, uzlabot asins cirkulāciju un pazemināt sirds ritmu. Skriešana, soļošana, peldēšana, riteņbraukšana, intervālu treniņi un spēka treniņi ar vidēju līdz augstu intensitāti var būt labvēlīgi sirds un vispārējai veselībai," saka eksperte.

L. Patkovska arī piebilst, ka daudzi cilvēki sāk nodarboties ar sportu tad, kad parādās labsajūtas problēmas, lai gan par savu ķermeni un sirds veselību ir svarīgi domāt jau jaunībā.

Ēd sabalansētu uzturu, lai uzņemtu nepieciešamās uzturvielas

Tava sirds un asinsvadu veselība var būt atkarīga no ēdiena uz tava šķīvja. Kā norāda Herbalife Nutrition uztura eksperte Anastasija Kurginiana, sirds veselībai labvēlīgs uzturs sastāv no dažādiem pārtikas produktiem, tostarp pilngraudu produktiem, pākšaugiem, zivīm, putnu gaļas, riekstiem, dārzeņiem, ogām, augļiem un piena produktiem ar zemu tauku saturu. Šie pārtikas produkti veicinās nepieciešamo uzturvielu uzņemšanu, kā piemēram, kālijs, kalcijs un magnijs. Jo, piemēram, kālijs palīdz uzturēt normālu asinsspiedienu. Savukārt kalcijs veicina normālu asins recēšanu, bet magnijs – normālu muskuļu darbību.

Papildus tam, ka svarīgs veselīga dzīvesveida noteikums ir noteiktā laikā ieturēt 3 galvenās ēdienreizes dienā un 1-2 uzkodas starplaikos, ir svarīgi ēst sabalansēti, uzņemot arī šķiedrvielas, omega-3 taukskābes, olbaltumvielas u.c. uzturvielas. Bet kā ar uztura bagātinātājiem?

“Individuāli un rūpīgi izvēlēti uztura bagātinātāji var būt vērtīgi cilvēka labsajūtai. Niteworks ir nakts uzturs sirdij – tas ir uztura bagātinātājs, kas satur aminoskābes L-arginīnu un L-citrulīnu. Būtiski, ka L-arginīns ir plaši pētīts tā veselībai sniegto ieguvumu dēļ, jo īpaši tādēļ, kas tas darbojas organismā kā slāpekļa oksīda prekursors***,” iesaka A. Kurginiana.

foto: Publicitātes foto

Vēl jo vairāk, pētījumi**** liecina, ka slāpekļa oksīda līmenis organismā ir viszemākais naktī, tāpēc Niteworks ir ieteicams lietot vakarā, ēdienreizes laikā kopā ar ūdeni*****.

*Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

**Nobela Fonds ir neatkarīga organizācija un tās eksperti neveic Herbalife Nutrition produktu analīzi.

*** Silva C., Tamura, E.K., Macedo, S.M., Cecon, E., Bueno-Alves, L., Farsky, S.H., Ferreira, Z.S. un Markus R.P. (2007). “Melatonin inhibits nitric oxide production by microvascular endothelial cells”.

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Herbalife