Dzīvesstils
2020. gada 12. oktobris, 12:39

Kā tautas medicīnā noder melnās pīlādžogas - aronijas

"100 Labi Padomi"

Aronijas, ko dēvē arī par melnajām pīlādžogām, ievāc, kad tās kļuvušas gandrīz melnas, parasti tas ir septembrī un oktobrī. Ogas bagātīgi satur antioksidantus, vitamīnus un aktīvo vielu kompleksu, tāpēc tās pat uzskata par jaunības eliksīru. Ogas var ēst svaigas, vārīt sīrupu un ievārījumu, gatavot tēju un uzlējumu, kā arī kaltēt.

Imunitātei sablendē 5 glāzes aroniju, pievieno 2 daivas ķiploka, mazliet sāls. Maisījumu uzglabā stikla traukā tumšā vēsā vietā. Lieto pa ½ glāzei 3 reizes dienā.

Gripas profilaksei un ārstēšanai sauju kaltētu ogu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties siltā vietā 5–6 stundas. Uzlējumu lieto pa ½ glāzei 3 reizes dienā.

foto: Shutterstock

Hipertonijas slimības sākuma stadijā, aterosklerozes profilaksei, pret galvas sāpēm, kā arī tireotoksikozes, hepatīta, alerģijas un mazasinības ārstēšanai lieto 100 g svaigas ogas 3 reizes dienā ½ stundu pirms ēšanas. Var lietot arī svaigu sulu 30–50 ml 3 reizes dienā ½ stundu pirms ēšanas. Ārstēšanās kurss ar svaigu sulu ilgst 10–30 dienas, to atkārto pēc pāris mēnešiem. 

Gremošanai, vēdera izejas normalizēšanai lieto aroniju sulu un 5–6 svaigas ogas ½ stundu pirms ēšanas.     

■ Aronijas uzturā ieteicamas onkoloģiskajiem pacientiem ķīmijterapijas laikā. Ogas satur sorbītu – dabīgu cukura aizvietotāju, tāpēc tās ieteicamas diabēta gadījumā. Aronijas satur daudz P vitamīna, kas stiprina asinsvadu sieniņas, kas īpaši svarīgi ir diabēta pacientiem, kam ir trausli asinsvadi.

Labam miegam, ēstgribai stikla traukā ieber 500 g svaigu ogu, pievieno 3 ēdk. medus un pārlej ar ½ l degvīna, trauku sakrata. Uzglabā tumšā vēsā vietā 2,5 mēnešus, ik pēc 4 dienām sakrata. Lieto pa 1 ēdk. dienā.

Menopauzes simptomu samazināšanai ieteicams aroniju uzlējums: 200 g sasmalcinātu ogu pārlej ar 1 l degvīna, uzglabā tumšā vēsā vietā 2 nedēļas, izkāš. Lieto pa 1 tējk. 3 reizes dienā.

Potences uzlabošanai 20 g ogu aplej ar 500 ml verdoša ūdens, ļauj ievilkties 5–6 stundas. Lieto pa 100 ml 3 reizes dienā 2 nedēļas.

Hemoroīdu ārstēšanai lieto aroniju sulu pa 50 ml 2–3 reizes dienā ½ stundu pirms ēšanas.

Ievēro!

● Aronijas nav ieteicams lietot, ja ir kuņģa iekaisums, paaugstināts skābes daudzums kuņģī, čūla, gastrīts, kā arī tad, ja ir pazemināts arteriālais asinsspiediens.