Fitnesa eksperte iesaka 5 vingrojumus “rīta cilvēkiem”
Dzīvesstils
2020. gada 7. oktobris, 10:53

Fitnesa eksperte iesaka 5 vingrojumus “rīta cilvēkiem”

Karlīna Timofejeva

Atkarībā no dzīvesstila, ir cilvēki, kuri izvēlas trenēties no rītiem, kamēr citi to labprātāk dara vakaros. Fiziskas aktivitātes veicina skābekļa pieplūdumu mūsu ķermenī un laimes hormonu veidošanos, nemaz nerunājot par cietiem ieguvumiem. Starptautiskās uztura kompānijas Herbalife Nutrition fitnesa eksperte Linda Patkovska iesaka 5 vingrojumus tā dēvētajiem “rīta cilvēkiem”, kas palīdzēs veiksmīgāk integrēt sportiskas aktivitātes savā ikdienā.

Kā apgalvo L.Patkovska, fiziskās aktivitātes no rīta palīdz mūsu organismam ne tikai uzņemtskābekli un laimes hormonus (endorfīnu, serotonīnu, noradrenalīnu, dopamīnu), bet arī veicina vielmaiņas darbību, kā rezultātā turpmākajā dienas daļā tiks sadedzināts vairāk kaloriju. Šāda kombinācija nodrošinās produktīvāku dienu gan garīgi, gan fiziski.

Kādi vingrinājumi labāk veicami no rītiem?

Rīta treniņu var veikt gan pirms brokastīm, gan pēc tām, tomēr šī izvēle ietekmēs treniņa intensitāti un ilgumu.

Pirms brokastīm, kad cilvēkam vēl ir tukša dūša, treniņam ir jābūt īsam un vieglas intensitātes. Kad cilvēks pamostas, viņa enerģijas līmenis ir zems. Naktī ķermenis izmanto enerģiju, lai veiktu elpošanas, sirdsdarbības, šūnu un imūnsistēmas atjaunošanās, kā arī daudzas citas funkcijas.

“Pirms brokastīm iesaku izvēlēties tādas fiziskās aktivitātes kā viegls skrējiens 30 minūšu garumā, iesildīšanās vingrinājumus, stiepšanās un vienkāršus jogas pozu vingrinājumus, piemēram, jogas vingrojumu kompleksu “Sveiciens saulei” u.tml. Arī vingrinājumi ar savu ķermeņa svaru 15 minūšu garumā ir piemērots treniņš pirms ēšanas. Lai veiktu nopietnāku un ilgāku treniņu, vispirms ir jāatjauno ķermeņa enerģijas līmenis, uzņemot sabalansētas un uzturvielām bagātas brokastis. Dienas sākumā kā lielisku maltīti iesaku izvēlēties Herbalife Nutrition Olbaltumvielu kokteili Formula 1 – tā ir olbaltumvielām bagāta, sabalansēta maltīte glāzē, kurā ir visas nepieciešamās uzturvielas un zems kaloriju daudzums. Lai pagatavotu šādu kokteili, nepieciešamas tikai dažas minūtes", saka fitnesa eksperte.*

Pēc pilnvērtīgām un sabalansētām brokastīm L.Patkovska iesaka pagaidīt aptuveni 1-2 stundas, lai ēdiens vismaz daļēji absorbējas kuņģī. Tikai pēc tam cilvēks var celt svarus, nodarboties ar nopietniem, augstas intensitātes treniņiem, skriet sprintu vai garus skrējienus, kā arī izpildīt citus izturības ziņā grūtākus treniņus.

Fitnesa eksperte arī piebilst, ka, pamatojoties uz zinātniskiem pētījumiem, augstas intensitātes treniņus ir ieteicams veikt laika posmā no 14:00-19:00, kad cilvēka ķermeņa temperatūrai, muskuļu spēkam un kardiovaskulārajai sistēmai ir visaugstākā veiktspēja. Tomēr tas ir atkarīgs no katra cilvēka individuāli, ņemot vērā dzīvesveida specifiku – rutīnu, grafiku, ieradumus utt.

Visa pamatā ir uzturs

Veselīgs, sabalansēts uzturs ir būtisks aspekts, sevišķi katra cilvēka dzīves kvalitātē un labsajūtā.Uzturam ir svarīga nozīme visa ķermeņa funkciju veikšanā – tas ļauj mums ražot enerģiju, palīdz veidot un reģenerēt šūnas mūsu organismā, kā arī regulē tur notiekošos ķīmiskos procesus. Kopumā Herbalife Nutrition atbalsta veselīga dzīvesveida formulu - 80% uzturs un 20% sports.

“Cilvēks var nodarboties ar fiziskām aktivitātēm katru dienu stundām ilgi, bet nekādas izmaiņas savā ķermenī neredzēt, ja netiek uzņemts pareizs uzturs. Mums arī jāatceras, ka jebkura veida fiziskās aktivitātes rada stresu mūsu organismam, tāpēc pēc sporta ir nepieciešama atjaunošanās. Pilnīga atjaunošanās var notikt tikai ar veselīgu, olbaltumvielām bagātu un sabalansētu uzturu, un tādēļ es apbrīnoju Herbalife Nutrition produktus, kas izstrādāti, balstoties uz zinātni. Tā organisms kļūs stiprāks un izturīgāks. Veselīga dzīvesveida formulas ievērošana palīdzēs sasniegt un uzturēt svaru, samazinās labsajūtas problēmas, stiprinās muskuļus, kaulus un locītavas, uzlabos garastāvokli un enerģijas līmeni ilgtermiņā ", secina L.Patkovska.

*Notiekošas ārstēšanās un hronisku saslimšanu gadījumā, klientam ir jākonsultējas ar savu ārstu pirms Herbalife Nutrition produktu lietošanas un izmaiņu veikšanas savā uzturā.

Raksts tapis sadarbībā ar "Herbalife Nutrition"