Madaras Repšes fotoizstāde "Krāsainā pasaule"

2019. gada 17. novembrī Jūrmalā, Aspazijas mājā, tika atklāta Madaras Repšes fotoizstāde "Krāsainā pasaule".

gallery icon
120
Bērni
2020. gada 12. augusts, 05:47

Einars Repše pārdod motociklu, lai glābtu meitas dzīvību

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Lai glābtu meitas Madaras Repšes (36) dzīvību un iegūtu naudu septembrī plānotajai operācijai, kādreizējais premjers un bijušais Latvijas Bankas prezidents Einars Repše (58) pārdevis savu motociklu. Diemžēl arī ar to vēl nav gana.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Repšes meita, fotogrāfe Madara Repše jau 15 gadu dzīvo ārpus Latvijas, no kuriem beidzamos gandrīz septiņus gadus cīnās ar nopietnām veselības problēmām, uzticoties Nīderlandes mediķiem.

Madara kopš 15 gadu vecuma sirgst ar iedzimtu gremošanas orgānu sistēmas daļas jeb zarnu defektu, un tikai pirms dažiem gadiem ārsti Nīderlandē noteica precīzu diagnozi un uzņēmās ārstēšanu. Nu jau veiksmīgi pārciestas sešas operācijas. Par Madaras dzīvību īkšķi turēja tuvie cilvēki, draugi un svešinieki ne tikai Latvijā, bet arī citviet pasaulē. Priekšā septītā operācija, bet to nīderlandiešu mediķi vairs neuzņemas, apzinoties pārāk lielo risku. Tagad Madaras vienīgais glābiņš ir operācija, ko uzņēmušies Latvijas medicīnas profesionāļi, raksta žurnāls "Kas Jauns".

Operācijai steidzami vajadzīgi vairāki tūkstoši eiro

Latvijā Madara ieradās aizvadītā gada izskaņā, lai pabūtu te aptuveni nedēļu un piedalītos savas fotogrāfiju personālizstādes atklāšanā.

Ekspolitiķa Einara Repšes un ērģelnieces Ingunas Grīnbergas meita atklāja, ka Latvijā dzīvot nevar atļauties nopietno veselības problēmu dēļ. Tomēr Madaras plāni par atgriešanos un ārstēšanos Nīderlandē pašsajūtas pasliktināšanās dēļ tika vairākkārt pārcelti, līdz pavasara sākumā pasauli pārņēma Covid-19 pandēmija, kas Repšes došanos prom no Latvijas aizkavēja vēl par vairākiem mēnešiem. Apstākļu spiesta un tuvinieku mudināta, Madara sāka iziet pārbaudes un nodot analīzes Latvijas ārstniecības iestādēs, kā rezultātā mediķi noteikuši operācijas nepieciešamību. Ja viss ritēs pēc plāna, tai jānotiek šā gada septembrī. Tā kā fotogrāfe gadiem dzīvojusi ārpus Latvijas un nav dzimtenē maksājusi nodokļus, visi ārstniecības pakalpojumi viņai šeit ir maksas pakalpojums. Arī gaidāmā un akūti nepieciešamā operācija, kuras izmaksas tiek lēstas aptuveni 7000 eiro apmērā.

Madarai šādu līdzekļu nav. Veselības stāvokļa dēļ viņai arī nav iespējas strādāt un pelnīt. Par laimi, viņu atbalsta mamma Inguna Grīnberga un tētis Einars Repše, kurš nesen pārdevis savu motociklu, lai palīdzētu sarūpēt vismaz pusi no meitas operācijai nepieciešamās summas. Daļu līdzekļu Madara cer iegūt, pārdodot savas fotogrāfijas, bet galējas nepieciešamības gadījumā apsver iespēju organizēt savu darbu labdarības izsoli.

Rītdienu neviens nav apsolījis...

“Man ir jācīnās, nav citas iespējas. Es ticu Dievam un katru dienu Viņam pateicos, ka esmu izturējusi... Janvārī manu dzīvību izglāba “ātrie”, kuri paguva pēdējā mirklī, kad viss jau notika... Es zinu, ka visādi var būt, tieši tāpēc vēl jo vairāk novērtēju šos mirkļus un daru visu, lai dzīvotu. Un ļoti ceru, ka būšu labākā stadijā un Dieviņš man dos vēl ilgu mūžu. Ceru, varbūt man veiksies.

Esmu iemācījusies novērtēt ikvienu brīdi savā dzīvē – ikkatru sarunu, smaidu, skatienu, apskāvienu, klātbūtni. Visu! To, ka pati stāvu, runāju.

Man parasti ir tā – uz vienu dienu gūstu spēku pieplūdumu, spēju sevi motivēt, saņemties un būt aktīva, bet turpmākās divas dienas lielākoties ir tādas, ka varu izstiepties vai sarauties, bet nespēju pilnīgi neko. Tā ir tāda tīri fiziska eksistēšana, un viss. Taču šīs emocijas, tas piepildījums, ko esmu guvusi šajās dienās, liek ķermenim saņemties un man ticēt, ka viss būs forši.

foto: no privātā arhīva
"Neticēsiet, bet nu jau es izskatos itin labi. Pēc pēdējās operācijas vispār biju kā skelets, svēru 40 kilogramu," saka Madara.

Neticēsiet, bet nu jau es izskatos itin labi. Pēc pēdējās operācijas vispār biju kā skelets, svēru 40 kilogramu. Nevarēju ne ēst, ne dzert ilgi, ilgi. Tagad jau esmu uhh! Neslēpšu – kaut kādā ziņā tas ir brīnums, ka šodien esmu šeit, jo man pie visa vēl sākušās arī problēmas daudzo medikamentu dēļ un arī no nepareizu zāļu lietošanas, ko sākumā ārsti deva.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ļoti labi apzinos, ka mans ķermenis ir pārpūlēts. Lai Dievs dod kaut drusciņ uzlabot fizisko labsajūtu. Rēķinos, ka rītdienu neviens man nav apsolījis. Un tā taču ir ikvienam no mums, arī pilnīgi veseliem cilvēkiem. Mana devīze ir – rītdiena tev nav apsolīta. Nevienam. Un tieši tāpēc, cik vien varu, es ķeru visus šos momentus, tveru emocijas, daru...” pirms pusgada intervijā "Kas Jauns" par savu veselību atklāti stāstīja Madara Repše.

Ikviens līdzcilvēks, kuram ir vēlēšanās un iespēja ziedot kaut simbolisku summu Madaras Repšes gaidāmās operācijas izmaksu segšanai, to var izdarīt, pārskaitot līdzekļus uz Madaras Repšes personīgo kontu - Madara Repše, Swedbank, LV64HABA000130A204978

Mamma atklāti pasaka par baiso situāciju

“Kad man kādreiz pašai kas iesāpas, es domāju – ārprāts, pasaules gals, es neko nevaru! Madarai tā ir 24 stundas diennaktī, taču viņa sajūt dzīvi intensīvi, kaut sāpīgi, bet krāsaini. Un Madara ir Lauva – cīnītāja. Viņa man saka: “Mammu, es nepadošos!” Cik bieži ir bijis tā, ka jābrauc pie ārsta, uz operācijām, un Madara kavējas, jo nevar savu fizisko ķermeni savākt tā kā mēs, veselie. Viņa nevar! Viņa visu dara ar pārcilvēciskiem spēkiem, viņa ir iesprostota savā ķermenī, un es kā māte esmu piedzīvojusi sešas reizes, kad mans bērns ir uz operāciju galda. Un tas ir baisi. Nevienu reizi nezināju, kas būs...” atzina Madaras mamma Inguna Grīnberga, pie kuras tagad Latvijā apmetusies meita, un kurai māte ir lielākais ikdienas atbalsts kā morāli, tā fiziski.

Citas ziņas un notikumus skatiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!