Bērni
2020. gada 16. jūnijs, 04:11

Vai atļaut bērnam pagaršot alus putiņas?

Mammamuntetiem.lv

Gadās, ka mazāki bērni izrāda interesi par vecāku dzērieniem un reizēm var šķist, ka alus putās nav nekāda ļaunuma. Vai ir pieļaujams mazam bērnam dot nogaršot alus putiņas, Mammamuntetiem.lv skaidro veselības centra Vivendi narkoloģe Dr. Ilze Maksima un uztura speciāliste Guna Bīlande.

Putas, kas veidojas alus kausā, nereti bērniem raisa interesi un dod vecākiem ilūziju, ka  tās ir pavisam nekaitīgas – tur taču pārsvarā tikai gaiss! Tomēr kā norāda Dr. Ilze Maksima, lielākais ļaunums, ja bērns apēdīs tējkaroti alus putu, bērnam netiks nodarīts fizioloģiski, bet drīzāk tas ir jautājums par robežām un to, kādu vēstījumu ar šo atļauju mēs nododam bērnam.

Arī kvass puto

I. Maksima skaidro: “Bērnam piedāvāt alus putas ir galēji aplami, jo alkohols bērniem ir kaitīgs un tas ietekmē smadzeņu attīstību. Ja bērnam tik ļoti interesē putojošs dzēriens, var taču nopirkt kvasu, kas tāpat puto, bet ir bazalkoholisks un ir bērnam atbilstošs. Putas arī ir šķidrums, kaut tikai daži mililitri. Arī pati alus garša nav bērnam piemērota.

Tāpat ir grūti prognozēt, kā bērns uztvers faktu, ka vecāks akceptē bērnam pagaršot alkoholu. Ir jādomā arī par vecāka motivāciju kaut ko tādu bērnam atļaut – iespējams, ka tajā mirklī vecākam ir liels lepnums par sevi un prieks, ka bērns viņu idealizē, ka viņam vecāki atļauj tik daudz. Es aizdomātos, kas notiek ar šī vecāka pašvērtējumu – vai tas tiešām ir vienīgais veids, kā uzlabot savu paštēlu bērna acīs? Noteikti šeit var vilkt paralēles, kāpēc gan vecāki to vispār vēlas pieļaut.”

Lūdzu izskaidrot!

Narkoloģe norāda, vecākiem noteikti vajadzētu bērniem nevis kaut ko tikai atļaut vai aizliegt, bet paskaidrot: “Bērni ļoti daudz ko saprot, ja viņiem to adekvāti pastāsta un izskaidro. Alkohols bērnu acīs nebūs kā kārotais, aizliegtais auglis, ja vecāki viņiem paskaidros, kāpēc tas nav bērniem piemērots, bet kāpēc pieaugušie to reizēm lieto.” Viņa arī uzsver, ka bērniem ir svarīgas gan robežas, gan dzīves kārtība un zināms reglaments, un šāds skaidrojums un konsekventa vecāku nostāja pret šiem jautājumiem bērniem dod drošības izjūtu. 

Uztura speciāliste Guna Bīlande norāda, ka alkohols un bērna uzturs nav savienojami jēdzieni, neņemot vēra alus uzturvērtību un vitamīnus, ko tas satur. Viņa vērš vecāku uzmanību uz to, ka bērns vakara gaitā var sagaršot putas no vairākiem iedzērušiem svinētājiem, un tas var beigties ar bērna saindēšanos.

Pārvērtēt prioritātes

I.Maksima atgādina, ka pieaugušajiem ir jāvairās nolikt alkoholu prioritāšu sākuma galā, bez kā nevar notikt svētki, piemēram, Līgo svētki un alus. Bērnam ir jāsaņem vēstījums, ka svētku vērtība ir iemeslā, ko mēs svinam, atmosfērā, cilvēkos, nevis alū ar kārdinošajām putām.

Speciāliste aicina vecākus pārdomāt, kāpēc būtu vajadzība bērnam dot nepiemērotus produktus, izjaukt robežas un nodot bērnam aplamu vēstījumu, ka alkohols bērniem ir pieļaujams:

“Ja es mīlu savu bērnu un cienu pats sevi, tad es divreiz padomāšu, ko es ļauju un kāpēc es ļauju, un cik daudz es ļauju. Tas ir jautājums pašiem vecākiem, kāda ir mana komunikācija ar bērniem, kāda ir manis paša pārliecība vai manas emocijas, ko es gribu ar šo soli slēpt vai no kā izvairīties.”