Afrodīziji jeb kaisles izraisītāji – kuri ēdieni tie ir?
foto: Shutterstock
Attiecības

Afrodīziji jeb kaisles izraisītāji - kuri ēdieni tie ir?

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Par afrodīzijiem (vārds atvasināts no mīlas dievietes Afrodītes) uzskata vielas, kas veicina dzimumtieksmi un provocē seksuālo uzbudinājumu.

Afrodīziji jeb kaisles izraisītāji – kuri ēdieni t...

Eksistē dažādi uzskati, kas īsti ir tas, kas liek iesvelties kaislei, – īpašs aromāts, augsta uzturvērtība ar bagātīgu minerālvielu un vitamīnu buķeti, izskats, kurš liek darboties asociācijām, vai viss kopā. Zinātnieki joprojām nav atraduši neapgāžamus pierādījumus afrodīziju spēkam.

Savukārt Britu enciklopēdijā afrodīzisku uzturu skaidro šādi: “Jebkura labi pagatavota maltīte var izraisīt organisma psihofizioloģisku reakciju, bet juteklisko reakciju – apetīti rosinošais izskats un maltītes patīkamā smarža. Savukārt taustes izjūtas rada eiforiju, kas var novest pie seksuālām izpausmēm.” Vienkāršāk izsakoties, jebkura maltīte var kļūt par seksuāli uzbudinošu… 

Taču, ja pieņemam afrodīziju maģisko spēku, jāņem vērā, ka zinātāji tos dala divās grupās. Klasiskie (fizioloģiskie) paātrina asinsriti, stimulē dziedzeru darbību, paaugstina potenci, paildzina mīlēšanos. Saraksta augšgalā ir krustnagliņas, ingvers, kanēlis, citronzāle, kadiķis, muskatrieksts, rozmarīns, citronella. Savukārt impresionie (psihotropie) paaugstina jutību, pastiprina seksuālās tieksmes un erogēno domāšanu, atraisa saldkaislas emocijas. No šī saraksta vajadzētu paturēt prātā citrusus, ciedru riekstus, majorānu, salviju un timiānu.

Kuru ēdienu izvēlēties?

Jūras veltes – austeres (cinks, dzelzs un B grupas vitamīni, pasniedz ar selerija sēklām, kas tiek uzskatītas par spēcīgu uzbudinošu vielu), arī garneles, omārus, vēžus, kā arī kaviāru un sarkanos ikrus.

Sēnes, precīzāk, trifeles, kas smaržo pēc seksa un nāves (zinātnieki pierādījuši, ka šīs sēnes veicina vīrišķo hormonu ražošanu), kā arī austersēnes un pat baravikas.

Ogas un augļi – granātābola sēklas, vīnogas, cidonijas, grēka auglis, mango, zemenes, kazenes, banāni, avokado, tomāts un pat baklažāns.

Siers un olas – izsmalcināts siers un svaiga paipalas oliņa, īpaši, ja tā ir kopā ar brieža tartaru.

Garšaugiem bagāti ēdieni –  tādi, kur ir daudz sīpolu (jaunlaulātajiem Francijā tos pasniedz pēc pirmās nakts – lai atjaunotu seksuālo spēku, savukārt arābiem sīpolu sula, sajaukta ar medu, kalpojusi kā viagra), ķiploku, selerijas (visvairāk uzbudinošo vielu ir sēklās), ingvera.  

Ēdieni no un ar riekstiem, īpaši – valriekstiem (Senajā Romā izmantoja auglības rituālos), mandelēm, pistācijām, ciedru riekstiem.

Šokolāde – tumša, rūgta, kopā ar malku laba konjaka, šokolādes trifeles, šokolādes muss, šokolādes saldējums.