foto: Facebook
Pusaudzis Dāvis pēc 8 gadiem Lielbritānijā atgriežas skolā dzimtenē - un viņa latviešu valoda izrādās 7.klases līmenī
Vidusskolēns Dāvis atzīst, ka dzīve Lielbritānijā, iespējams, ir vieglāka, taču viņam ir lieli un tālejoši plāni savās mājās.
Bērni
2019. gada 2. aprīlis, 21:31

Pusaudzis Dāvis pēc 8 gadiem Lielbritānijā atgriežas skolā dzimtenē - un viņa latviešu valoda izrādās 7.klases līmenī

Jauns.lv

Latvietis Dāvis Deivids Bukovskis pamatskolu absolvēja Lielbritānijā. Nu viņš atgriezies mājās Latvijā, un pērn sāka skolas gaitas Lizuma vidusskolas 10.klasē. Lai arī kādas būtu grūtības, šis puisis ir ar lieliem plāniem - viņš mācās skolā un kandidē Jauniešu Saeimā, vēsta LTV Vidzemes ziņu nodaļa.

Gulbenes novada Lizuma vidusskolā veiktā pētījumā secināts, ka tikai 13 procenti 9. līdz 12. klašu skolēnu negrib pamest valsti. Citi vai nu grib doties projām, vai par to ir domājuši. Šādu pētījumu veicis 11. klases skolnieks Dāvis Deivids Bukovskis, kurš Lielbritānijā pavadīja astoņus gadus. Tagad viņš apņēmies izmantot savu pieredzi un novērojumus, lai uzlabotu dzīvi Latvijā, tāpēc savu nākotni redz politikā un kandidē uz Jauniešu Saeimu.

Pamatskola absolvēta Lielbritānijā

Dāvis Latvijā atgriezās pirms nepilniem diviem gadiem un uzsāka mācības Lizuma vidusskolas 10.klasē. Gan Dāvis pats, gan viņa skolotāja atzīst: sākums nebija viegls. "Gan viņš pats to saprata, gan arī skolotāji saprata, ka latviešu valoda viņam ir varbūt ne gluži piektās klases līmenī, tad septītās gan," Vidzemes televīzijai teic latviešu valodas skolotāja Anita Kostigova. Dāvis nebija aizmirisis sarunvalodu un tajā runājis brīvi, taču gramatikā bijis visai bēdīgs līmenis. Šobrīd skolotāja Kostigova audzēkņa Dāvja dzimtās valodas prasmes novērtētu ar stabilu septiņnieku desmit ballu sistēmā. Tātad jaunietis ir atguvis savas spējas rakstīt latviski.

Puisis emigrācijā strādājis par 50 eiro dienā

Kā vēsta LTV, Dāvim nākas atbildēt uz jautājumiem, vai tiešām dzīve Lielbritānijā bijusi tik laba. Viņš, piemēram, tur arī strādājis tirgū, kur dienā pelnījis ap 50 eiro. Latvijā viņš jauniešiem šādas iespējas neredz. "Lizumā skolēniem vienīgā iespēja ir varbūt "Dimdiņiem" ravēt laukus - tur kāpostus audzē. Daudzi nepilngadīgie strādā neoficiāli," saka šobrīd 11.klases skolēns Dāvis. Tieši darba iespēju dēļ viņš Latvijā īsti nav vēlējies atgriezties, tāpēc apsvēris iespēju dzīvot pie savas tantes, kura arī mīt Lielbritānijā. 

Tagad viņš cer, ka Latvija nebūs jāpamet, taču tādu iespēju pieļauj gadījumā, ja "paliks ļoti grūti". Ārzemēs tomēr esot vieglāk, viņš atzīst. Vienlaikus viņš ir apmierināts ar savu izvēli dzīvot Latvijā un redz šeit vairākas jomas, kur vajadzīgi uzlabojumi. Tāpēc viņš kandidē Jauniešu Saeimā, un pēc skolas beigšanas gribētu studēt politikas zinātni. Vairāk par Dāvi un viņa dzīvi Lizumā skaties Vidzemes TV sižetā: