foto: WWD/REX/ Vida Press
5 stila odziņas, ko savas karjeras laikā radījis Karls Lāgerfelds
Modes dizainers Karls Lāgerfelds.
Mode
2019. gada 22. februāris, 06:05

5 stila odziņas, ko savas karjeras laikā radījis Karls Lāgerfelds

Jauns.lv

Modes nama „Chanel” radošais direktors Karls Lāgerfelds savas visnotaļ garās karjeras laikā radījis kā paliekošas modes vērtības, tā efektīgas stila odziņas, kas raksturīgas tikai viņam.

Modes nama „Chanel” radošais direktors Karls Lāgerfelds devies mūžībā šā gada 19. februārī 85 gadu vecumā, veselības problēmu dēļ izlaižot divas šogad janvārī notikušās augstās modes skates. Tā bija slikta zīme, jo savas karjeras laikā modes korifejs nekad (NEKAD!) nebija izlaidis iznācienu un paklanīšanos publikai savas skates noslēgumā.

foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Karls Lāgerfelds 2018. gada oktobrī.

Karls Lāgerfelds par modes nama „Chanel” radošo direktoru kļuva 1983. gadā. Viņa ietekme uz modes un skaistuma industriju ir monumentāla. Pateicoties Lāgerfeldam, modes nams „Chanel” no respektabla luksusa preču uzņēmuma deviņdesmito gadu vidū kļuva par vadošo un ienākumiem bagātāko franču modes namu. Vēl ne tik sen – 2017. gadā dizaineram piešķīra augstāko apbalvojumu Parīzē „La Medialle Grand Vermeil de la Ville”, šādi godinot viņa neatsveramo ieguldījumu modes un skaistumu industrijā.

„Pateicoties savam radošajam talantam, augstsirdībai un izcilajai intuīcijai, Karls Lāgerfelds bija priekšā savam laikam,” norādījis modes nama „Chanel” izpilddirektors Alans Verteimers. „Tas veicināja modes nama „Chanel” panākumus visā pasaulē. Es neesmu zaudējis tikai draugu, mēs esam zaudējuši neparastu radošu prātu, kuram es astoņdesmito gadu sākumā devu pilnīgu rīcības brīvību, lai viņš no jauna atgriež apritē zīmolu.”

Lūk, piecas stila odziņas, ko savas karjeras laikā radījis Karls Lāgerfelds.

Uzacis ar krellītēm, 2012. gada rudens/ziemas kolekcija

foto: CAMERA PRESS/CAMERA PRESS / Vida Press

Šobrīd uzacīm modes industrijā tiek pievērsts tik daudz uzmanības kā nekad agrāk. Vai tām jābūt smalkām jeb biezām un spurainām, kādas demonstrē modele Kara Delaviņja (starp citu, viena no Karla Lāgerfelda bijušajām mūzām). Lāgerfelds pievērsa uzmanību uzacīm, kad par tām netika „lauzts tik daudz šķēpu” kā tagad. Savā 2012. gada rudens un ziemas skatē viņš galveno akcentu lika tieši uz šo sejas daļu, rotājot modeļu uzacis ar krellītēm un pērlītēm.

Tik dažādā Kara Delaviņja modeles gaitās un dzīvē

gallery icon
40

Lāgerfelda līdzinieces, 2005. gada pavasara augstās modes skate

foto: CAMERA PRESS/Mitchell Sams / Vida Press

2005. gada pavasara augstās modes skatē modes mākslinieks radīja virkni mazo Karlu – modelēm tāpat kā viņam bija sniegbalti mati un melnas uzacis.

foto: REX/ Vida Press

Pasteļkrāsas mati, 2012. gada kūrorta kolekcija

foto: Giannoni/Penske Media/REX/ Vida Press

Pasteļtoņu matu krāsas tikai tagad sāk iekarot modes pasauli. Arī aktrise Helēna Mirrena redzēta ar konfekšu krāsas matiem. Karls Lāgerfelds maigi rozā un gaiši violetus matus prezentēja jau 2012. gadā Versaļas pils dārzā, kad izrādīja kūrorta tērpu kolekciju.

Džekijas Kenedijas atgriešanās, 2015. gada pavasara/vasaras skate

foto: CAMERA PRESS/Mitchell Sams / Vida Press

Lai gan Lāgerfelds bija sapņotājs, viņš savās tērpu kolekcijās tikpat meistarīgi prata iepīt aizgājušo gadu vēsmas, kā raudzīties nākotnē. Nesenajā 2018. gada pavasara un vasaras tērpu kolekcijā viņš ļāva atdzimt astoņdesmito gadu modes elementiem, bet 2015. gada pavasara un vasaras tērpu skatē atsauca atmiņā sešdesmito gadu modi un Džekijas Kenedijas mazās cepurītes ar plīvuru, kas aizsedza acis, kā arī viņas iecienītās koši sarkanās lūpas.

Pamanāmi matu aksesuāri, 2018. gada pavasara/vasaras kolekcija

foto: Elizabeth Pantaleo/REX/ Vida Press

Matu aksesuāri atkal ir modē. Tas lielā mērā ir pateicoties Karla Lāgerfelda 2018. gada rudens un ziemas tērpu kolekcijas skatei.
Atcerēsimies, ka arī Kembridžas hercogiene Ketrīna iecienījusi pamanāmu matu aksesuāru – melnu samta banti. Tautai patīk.

Modes leģenda Karls Lāgerfelds (1933-2019)

gallery icon
32