foto: Ekrānuzņēmums
Vietējo jūtūberu saimē uzmirdz 15 gadus vecā Elizabete - piemīlīga vegāne no Rīgas centra skolas
Elizabete ir skolniece, kura piekopj "zero waste" dzīvesveidu un arī vegānismu.
2018. gada 23. oktobris, 06:11

Vietējo jūtūberu saimē uzmirdz 15 gadus vecā Elizabete - piemīlīga vegāne no Rīgas centra skolas

Astrīda Bomis

Jauns.lv

Platformā "YouTube" viņa sevi nosaukusi par Eņģeļmeiteni. Ar šādu segvārdu 15 gadus vecā pusaudze Elizabete jau aptuveni divus gadus publisko video no savas ikdienas dzīves. Nesen Eņģeļmeitenes sekotāju skaits jūtūbē sasniedza 10 000 cilvēku, un tas ir visai cienījams rādītājs šajā saimē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Elizabete no citiem videovlogeriem atšķiras ar piedāvāto saturu, proti, tajā nav nekā no iepriekš tik pierastās "cacu būšanas" -  lētu drēbju šopingiem, par velti ieskapētu lūpukrāsu testiem un tirdzniecības gigantu nopirktām smaidu minūtēm. Elizabete atver jaunu lapaspusi vietējo jūtūberu saimē, ejot pret dabai nedraudzīgo plašpatēriņa kultūru. To viņa dara galvenokārt ar jēdzīgu saturu - tieši tik vienkārši!

Īsumā par Elizabeti

15 gadus vecā pusaudze mācās Rīgas centra skolā blakus Nacionālajam teātrim. Viņai ir mīļa mamma, ar kuru Elizabete dzīvo kopā, un dārgi vecvecāki, kuri dzīvo atsevišķi un pie kuriem meitene bieži un labprāt ciemojas.

Meitene saviem mazgadīgajiem sekotājiem rāda labu piemēru: viņa labi un uzcītīgi mācās, stundas nebasto, no rītiem cenšas sportot, bet vakaros pie miera dodas - vēlākais - pulksten desmitos. Viņa atstāj harmoniskas un mīlestību saņēmušas personības iespaidu, turklāt nevar nemanīt arī spēcīgu intelektu un emocionālo inteliģenci. Pretēji desmitiem citu "YouTube" populāru jauno dāmu, Elizabete nefilmē video par to, kā krāso seju vai ko jaunu uz atlaidēm "ieķērusi" masu produkcijas veikalos. Elizabete vispār, šķiet, nekrāsojas.

Veģetārisms, vegānisms, svaigēšana? Meitene popularizē "trendus"

Gaļas pikucīti šīs pusaudzes ēdienkartē neredzēt. Viņa savus sekotājus piesaistījusi tieši ar to, ka popularizē vegānisku dzīvesveidu, kam pati nesen pievērsusies un ir sajūsmā par šīs subkultūras vidi. Skolniece katru rītu sāk ar svaigi spiestu sulu sev un mammai, iepriekš sagatavotām vegāniskām pusdienām, kuras uz skolu tiek liktas burciņā. Arī jebkura iepirkšanās norit bez plastmasas klātbūtnes - tikai burkas, auduma maisiņi, kartona kastes. Elizabete pārstāv bezatlikuma jeb "zero waste" kustību, kas nozīmē ikdienā rūpēties par dabas nepiesārņošanu ar vielām, ko tā nespēj pārstrādāt. Pati meitene ikdienas iepirkumus veic vai nu Centrāltirgū, vai "zero waste" veikaliņos. Viņas kontā nav neviena paša video ar iepirkšanos "Rimi" vai "Maxima" veikalos.

Kustība izplešas

Elizabetei ir tikai 15. Savā jūtūberes karjerā viņa satikusies arī ar vecākām vegānēm, kuras šo dzīvesveidu popularizē sociālajos tīklos. Tā, piemēram, notikusi tikšanās ar jūtūberi Alisi Mičuli, kura ir vecāka par Elizabeti un izsenis ievēro zero-waste dzīvesveidu, pat matus mazgājot ar rudzu miltiem. Pēc Alises sniegtā parauga pati Elizabete gan palika ar miltu atliekām matos un atzina, ka šis triks šampūnu īsti neaizstāj. Taču tas nav apturējis meiteni no centieniem arī turpmāk ignorēt visu mūsdienu ķimikāliju evolūciju, - tiekšanās pēc visa dabīgā un dabiskā ne tikai viņai, bet arī citiem jūtūberiem izvērsusies savdabīgā apmātībā. 

Daži Elizabetes ikdienas vlogi:

Nedaudz vecāki vietējā "YouTube" zero waste popularizētāji:

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās