foto: ekrānuzņēmums no video
Līgava no Indijas nofilmē savu kāzu video. Paskaties, kā tiek lauzti stereotipi!
Šis video pilnībā lauž stereotipus par konservatīvajām indiešu līgavām un kāzām Indijā, kur līksmot drīkst tikai līgavainis un viņa vīriešu kārtas viesi.
Attiecības
2017. gada 19. jūnijs, 06:35

Līgava no Indijas nofilmē savu kāzu video. Paskaties, kā tiek lauzti stereotipi!

Kasjauns.lv

"Kāpēc izklaidēties drīkst tikai vīrieši?" retoriski vaicā Amiša Bardvaja, kad viņai jautā par kāzu video, kurš acumirklī jau kļuvis populārs Youtube un skatīts vairāk nekā 7 miljonus reižu, raksta BBC.

Jauni laiki - jaunas līgavas

Šis video pilnībā lauž stereotipus par konservatīvajām un kautrīgajām indiešu līgavām un kāzām Indijā, kur līksmot drīkst tikai līgavainis un viņa vīriešu kārtas viesi.

"Es patiesībā joprojām nesaprotu, kāpēc šis klips ir tik ļoti populārs. Tur vienkārši ir parādīts, ka arī līgavai ir jautri viņas kāzu dienā. Tas taču nav nekas neparasts," apgalvo Amiša.

foto: ekrānuzņēmums no video

Taču interneta komentētāji nerimst, apspriezdami līgavas apģērbu un dziesmas izvēli. Lielākā daļa komentāru Youtube ir pozitīvi, taču atrodas arī tādi, kuri šajā video saskata indiešu kultūras nonicināšanu.

"Es nepievēršu uzmanību kritikai. Jo daudz vairāk ir tādu, kuri mani aizstāv," saka atraktīvā indiete.

Indietes Amišas Bardvajas kāzu video

Amiša vēlas neizlikties un būt tāda, kāda ir

Bardvaja apgalvo, ka īpašu video nemaz negrasījās veidot, vienkārši gribējusi sevi tajā parādīt tādu, kāda ir patiesībā.

"Un to šis klips arī parāda - ka esmu jauna, pašpārliecināta sieviete no modernās Indijas. Nesaprotu, kāpēc cilvēki uzskata, ka līgavām jābūt klusām, kautrīgām, konservatīvām. Un ka tikai līgavaiņi drīkst priecāties - dejot un dzert.

Laiki mainās, un mainās arī indiešu līgavas. Cilvēkiem to vajadzetu saprast," saka Amiša.

foto: ekrānuzņēmums no video

Šī jaunā indiešu sieviete nav vienīgā līgava, kas pretojas stereotipiem. Internetā atrodami arī citi eksperimentāli video. Vienu no tādiem radījusi arī Išita Girdhara. Arī Išita neraudāja, kad pēc kāzām bija jāpamet tēva mājas, un tas ir pilnīgs pretstats tam, kā tradicionāli rīkotos jaunlaulātās indietes.

"Kāzas ir jautri svētki, tāpēc es izvēlos dejot - tā vietā, lai raudātu un gaidītu, lai citi mani iepriecina," viņa stāsta.

foto: ekrānuzņēmums no video

Išita uzskata, ka viens no stereotipu cēloņiem ir Bolivudas filmas un TV seriāli. "Filmās līgavas vienmēr ir kautrīguma iemiesojums, un tad no ļaudis domā, ka tā notiek arī patiesībā."

Svarīgākais - ģimenes atbalsts

Diemžēl ne jau visām sievietēm Indijā kāzās ir iespēja izturēties tā, kā pašas vēlas. Kā stāsta Amišas video operatore Suprēta Kaura, indietēm mazākās pilsētās vienkārši nav izvēles.

"Reiz man bija klients, kurš atteicās ar mani strādāt, jo neuzticējās videooperatorei sievietei. Citreiz ir bijis tā, ka līgavainis atceļ filmēšanos, jo viņam nav paticis, ka kādā kadrā viņa līgava ir piekritusi filmēties viena.

Amiša vērš uzmanību uz to, cik svarīgi, lai sievieti atbalstītu viņas ģimene.

foto: ekrānuzņēmums no video

"Šos jautros video es varēju uzņemt tikai tāpēc, ka manam vīram nebija iebildumu. Tas nav tāpēc, ka man vajadzēja viņa piekrišanu. Vienkārši mums abiem ir jābūt vienādam viedoklim šajā jautājumā."

Amišas vīrs Pranejs Verna apgalvo, ka neesot pat zinājis, ka viņa topošā sieva filmē šādu klipu. "Taču es ļoti ceru, ka šis video palīdzēs lauzt aizspriedumus par kautrīgajām indiešu līgavām. Jo īpaši vēlos, ka par šo tēmu aizdomāsies jauni vīrieši".