Mārtiņa Rītiņa lauku mielasts. Garda recepte
Lieliskais pavārs Mārtiņš Rītiņš savās mājās izvēlas gatavot tādas maltītes, kas neprasa stāvēt pie plīts. Viņš visas nepieciešamās sastāvdaļas saliek tadžinā, pēc divām stundām noceļ vāku, un mielasts ir gatavs!
Mārtiņa Rītiņa ieteikumi:
Cūkgaļas vietā var izmantot vistu, jēru, teļa galu, pīli, zosi vai vienkārši – desu.
Vislabāk izvēlēties produktus no Latvijas lauku bioloģiskajām saimniecībām. «Godīgi sakot, uz lielveikalu eju pirkt tikai tualetes papīru. Gaļu, pupiņas, grūbas, burkānus, sīpolus un ķiplokus – visu pērku zaļajā tirdziņā Berga bazārā. Tāpēc manam mielastam ir pavisam cita garša un uzturvērtība!»
Mārtiņa Rītiņa recepte
Ar ko grēko pats Mārtiņš Rītiņš? «Tā jau stāsta, ka pavāri ēšanas ziņā ir vislielākie grēcinieki. Viņi var strādāt smalkākajos restorānos, bet paši ēst „fast food”. Bet es tā nedaru! Tā kā mājās gatavot ir slinkums, ledusskapī visbiežāk ir tikai vīns un šampanietis. Un tas pat labi – nav ko gulēt, ejot ēst! Tā vietā eju staigāt ar saviem suņiem – Neli (labradora meitene) un Pablo (itāļu „spinoni”). Toties brokastis man ir svētas. Ceļos jau sešos, un mana pirmā maltīte ir sablendētas auzu pārslas, saldētas ogas (arī no zemniekiem!), jogurts un greipfrūts. Pirms braucu uz darbu, vienalga – vasara vai ziema, es katru rītu sablendēju 3 tomātus ar 3 – 4 ķiploka daivām un 5 – 6 piparu graudiem. Ieleju 0,5 l minerālūdens pudelē un ceļā uz darbu – izdzeru. Smejos – citiem trauku mazgājamajā mašīnā ir netīrie tauki, man – plastmasas pudeles.»
Aiva Alksne/Foto: Rojs Maizītis