Ārprātīgākās diētas pirms Ziemassvētku ballēm. TOP 10
2011. gada 17. decembris, 08:44

Ārprātīgākās diētas pirms Ziemassvētku ballēm. TOP 10

Jauns.lv

Dažas dienas pirms Jaungada ballēm daudzām dāmām dzīves jēga formulējama vienā jautājumā: kā paspēt nomest liekos kilogramus? Bet modelēm, aktrisēm un citām slavenībām tas ir ikdienas jautājums, kas nereti novedis pie absurdiem un pat bīstamiem risinājumiem.

10. Zilo saulesbriļļu diēta

Vai esat ievērojuši, ka plaši pazīstamo ātro ēstuvju izkārtnēs izmantota sarkanā un dzeltenā krāsa? Pēc zinātniskiem pētījumiem, šīs krāsas visvairāk stimulē apetīti. Savukārt zilā krāsa – visvairāk nomāc. Lai gan japāņus uzskata par vienu no veselīgākajām tautām un ilgdzīvotājiem, Japānas firma Yumetai izmantojusi šo informāciju pārdomām un nākusi klajā ar jaunu produktu – saulesbrillēm ar zili tonētiem stikliem speciāli tiem, kas vēlas notievēt. Ēdiens caur šīm brillēm patiesi izskatās zils un neapetītlīgs, bet, vai tas tiešām palīdz nomest svaru, par to faktu nav. Holivudas aktieris Džonijs Deps ir kļuvis par zilo saulesbriļļu fanu, bet ir lielas aizdomas, ka ēdot viņš tās noņem, jo šķiet, ka viņam tās ir tikai tēla sastāvdaļa. Dziedātāja Meraija Kerija, nevēlēdamās izskatīties pēc meža dīvainītes ar lielām, zilām saulesbrillēm, rīkojusies citādi. Tā kā dabā zilu produktu tikpat kā nav, viņa metusies vismaz uz zili violetiem: vīnogām, bietēm, plūmēm, āboliem un citiem. Trīs dienas nedēļā viņa ēd tikai ēdienu purpura krāsā. Bet ne jau svara dēļ – tas palīdz cīnīties ar grumbām. Nav saprotams, kāpēc tad šie veselīgie produkti netiek integrēti normālā ikdienas uzturā? Jebkurā gadījumā uztura speciālisti atzīst, ka šī vismaz ir viena no prātīgākajām diētām, ko dziedātāja izmēģinājusi. Bet viņas kolēģe Kristīna Agilera, laikam uzskatīdama sevi par radošāku personību ar plašāku vērienu, iecienījusi Septiņu dienu krāsu diētu – katru nedēļas dienu pārtiekot tikai no vienas krāsas produktiem. Varētu būt aizraujoši, ja tev ir tikai seši gadi un tu mācies krāsu nosaukumus...

9. Košļāšanas diēta

“Daba soda tos, kas nesakošļā,” bija Sanfrancisko mākslas tirgotāja Horasa Flečera iemīļotais teiciens. Viņš gan kļuva bagāts ar citu nodarbi – flečeraizingu jeb īpašu diētas tehniku, ko Lielais Gremotājs, kā viņu sauca, ieviesa 1900. gadā. Pēc Flečera teorijas, svaru iespējams zaudēt, ja katru kumosu sakošļā 32 reizes – vienu reizi par katru zobu – un izspļauj, nevis norij. Norīt drīkst tikai to šķidrumu, kas, atgāžot galvu, pats ietek rīklē. Pēc Lielā Gremotāja domām, šādā veidā organisms uzņem visas vajadzīgās barības vielas, un iespējams arī izjust ēdiena garšu bez riska pieņemties svarā. Viņš pats tādā veidā zaudēja 18 kilogramus četros mēnešos. Mūsdienās, kad par jājamzirdziņu kļuvušas šķiedrvielas, dietologi šausminās par šādu barības uzņemšanas tehniku, lai gan pret kārtīgu sakošļāšanu, protams, nevienam nav iebildumu. Taču novājēšana šajā gadījumā ir uz nepietiekama uztura rēķina. Jārēķinās arī ar to, ka ēdienreizes var stipri ieilgt un ka mute no tik smaga darba var kļūt jēla. Galdabiedriem, kas nelieto flečeraizingu, skats uz to, kā katrs kumoss tiek gremots gandrīz 100 reižu minūtē, varētu likt pamest maltīti pirms deserta pasniegšanas. Kad Flečers 1919. gadā nomira, viņš bija kļuvis miljonārs – tik mežonīgi populārs bija viņa flečeraizings, kura vietā pēc tam stājās kaloriju skaitīšana. Mantojums varētu būt bijis būt labs mierinājums Flečera meitai Īvijai, kurai bieži nācās kalpot tēvam par izmēģinājuma trusīti viņa dietoloģiskajos eksperimentos.

8. Ledus gabaliņu diēta

Garšo auksts alus vai saldējums? Ir tāda diēta! Tai ir pat ļoti reāls zinātnisks pamatojums – likums par termoģenēzi – kā organisms ražo siltumu. Šis process ir labi izpētīts un, tā kā cieši saistīts ar vielmaiņu, jau labu laiku tiek izmantots, lai cīnītos ar lieko svaru. Aukstuma diētas princips ir ļoti vienkāršs – ja tiek uzņemts auksts ēdiens, organismam jāpatērē vairāk kaloriju, lai to sasildītu un absorbētu, tātad var zaudēt svaru. Aukstuma diētu padarīja populāru Holivudas zvaigzne Renē Zelvēgere, kurai pēc Bridžitas Džounsas lomas nācās nomest liekos kilogramus. Pirms filmēšanās aktrisei savukārt vajadzēja uzēst vairākus kilogramus, lai tiktu pie šīs lomas. Un, tā kā filmai sekoja vēl arī turpinājums, nabaga Renē barojās un vājēja neticamos tempos. Viņa izmēģināja dažādas diētas, no kurām ledus gabaliņu uzkošana ik pa laikam cauru dienu piesaistīja vispārēju uzmanību. Reklāma bija tik iespaidīga, ka uzņēmīgi ļaudis tūlīt pat izmantoja momentu. Bet, tā kā plikus ledus gabaliņus nepārdosi, radās Hūdijas ledus gabaliņi, jauns diētas veids. Hūdija ir kaktusam līdzīgs augs Kalahari tuksnesī, ko turienes iedzīvotāji bušmeņi košļāja, lai atvairītu izsalkumu medību laikā.

Šī zaļā piedeva satur aktīvo sastāvdaļu P 57, kam piemīt spējas nomākt apetīti, informējot smadzenes: “Tu jau esi paēdis!” Lietot Hūdijas ledus gabaliņus kļuvis īpaši stilīgi, kopš amerikāņu TV dīva Kima Kardašina to uzkrītoši dara publiskās vietās.

7. Greipfrūtu diēta

Ne velti šo diētu sauc arī par Holivudas diētu – pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados tā kļuva populāra kinoaktrišu vidū un zināmā mērā saglabājusi savu valdzinājumu slavenību ēdienkartē arī mūsdienās. Pamatā tā ir ļoti vienkārša metode – puse greipfrūta pirms katras maltītes, balstoties uz ticību (vai māņticību), ka greipfrūtam piemīt spēja sadedzināt taukus. Slavenā Austrālijas dziedātāja Kailija Minoga, piemēram, uztur formu šajā vecmodīgajā veidā. Greipfrūtu diētai ar laiku gan radušās dažādas variācijas, piemēram, astoņdesmitajos gados tā iemantoja popularitāti kā diēta ar nosaukumu – 10 dienās 10 mārciņas (4,5 kilogrami) nost! Un – gribētos piebilst – kuņģa čūla bonusā! Kā jau visām diētām, arī šai ir mīnusi – kopā ar greipfrūtiem var ēst gaļu, olas un citus taukiem un olbaltumvielām bagātus produktus, bet ne ogļhidrātus (cukuru, citus augļus, dārzeņus, graudaugus). Vājēšana notiek uz zema kaloriju daudzuma rēķina, bet no skāba citrusaugļa pārmērīgās lietošanas var rasties tikai komplikācijas. Greipfrūtu diētas trakuma saintriģētie zinātnieki 2004. gadā veica pētījumu 12 nedēļu garumā – eksperimenta dalībnieki pirms katras maltītes apēda pusi greipfrūta vai izdzēra sulu un regulāri vingroja (!). Pēc trim mēnešiem viņi tiešām bija zaudējuši vidēji pa diviem kilogramiem, tomēr pētnieku ieteikums bija: veselīgs uzturs ar greipfrūtiem, nevis greipfrūtu diēta.

6. Bērnu pārtikas diēta

Lady Gaga ir slavena ar savām trakulībām, bet vai kādam var ienākt prātā, ka viņa mēģinātu atdarināt bērnu?! Lai novājētu pirms sava mūzikas video klipa filmēšanas, Lady Gaga izmēģināja pavisam bērnišķīgu diētu – 14 burciņas ar bērnu pārtiku dienā! Tā kā šī putriņa paredzēta maziem punčiem, kam vēl nav attīstījusies gremošana, šis ēdiens ir samērā liess un satur miriādi vitamīnu un minerālvielu. Dīvainā popprincese nav ne pirmā, ne vienīgā, kas tukšo bērnu pārtikas plauktus, lai paēstu pati, nevis pabarotu bērnu. Holivudas aktrises Rīza Viterspūna un Dženifera Anistone arī pieķertas ķeramies pie šā it kā nevainīgā līdzekļa. Anistoni, kurai vajadzēja strādāt kopā ar vienmēr tievo Nikolu Kidmenu filmā Just Go With It, acīmredzot sagrāba panika izskatīties uz kolēģes fona resnākai, tāpēc viņa pēc savas treneres ieteikuma nolēma pāriet uz 14 burciņām bērnu pārtikas ik dienas. Sekojot šim diētas plānam, viņa patiešām nometa ap trim kilogramiem svara, kas izskaidrojams ar zemu – ap 1200 – uzņemto kaloriju daudzumu dienā. Tiesa, viņa gan nespēja atteikties no piena produktiem, vīna un kafijas. Našķēšanās ar bērnu pārtiku palaikam nekādu ļaunumu protams, nevar nodarīt, jo tajā nav ne cukura, ne garšvielu. Šis ēdiens ir maigs un der – ja vispār der – pieaugušajiem tikai kā našķis. Liela daudzuma patēriņš var izraisīt svara pieaugumu (palēninās vielmaiņa, organisms sāk uzkrāt taukus), žultsakmeņus un muskuļu vājumu. Nemaz nerunājot par to, ka pietrūkst barības vielu aktīvai smadzeņu darbībai – var nonākt bērna prātā! Totāli Ga-ga!

5. Guļošās skaistules diēta

Padomju armijā dienējošajiem mīļākais izteiciens bija: “Zaldāts guļ, dienests paiet!” Tiem, kas ir galīgi bezspēcīgi, lai ievērotu jebkādu, pat visvieglāko vai trakāko diētu, atliek pēdējā – Guļošās skaistules diēta. Nekas nav jādara, tikai jāguļ – daudz, daudz jāguļ. Princips pašsaprotams: kamēr guli, nav jāēd. Tiesa, arī šajā gadījumā ir savs mīnuss – lai kā censtos, cilvēks nevar nogulēt ilgāk par tām stundām, kas organismam nepieciešamas, lai atgūtu spēkus. Tātad – organismam ir jāpalīdz gulēt ilgāk, tāpēc šajā diētā tiek iesaistītas miegazāles. Septiņdesmitajos gados, kad Guļošā skaistule radās, tikt pie miegazālēm nemaz nebija tik grūti. Un tad – vairāku dienu aizmiršanās, kamēr svars tik rūk un rūk. Visticamāk, pamošanās varētu būt ... slapjā gultā, jo organismam tomēr ir savas neatliekamas vajadzības ik dienu. Liels šīs diētas fans un popularizētājs bija rokzvaigzne Elviss Preslijs, kurš tolaik vairs nevarēja pieliekties, lai aizšņorētu savas zilās zamšādas kurpes. Šī noteikti ir ļoti bīstama diēta, kas var izraisīt nenormālu vielmaiņas pazemināšanos,  bet miegazāļu lietošanas gadījumā risks vēl palielinās, kas var izpausties halucinācijās, garastāvokļa maiņā, traucēta runā, sliktā omā un sabeigtā miega režīmā. Kas guļ ar miegazālēm, lai novājētu, tas tiešām ļoti grēko – pirmām kārtām pats pret savu organismu!

4. Vates piciņu diēta

Šī diēta ir tieši tāda, kā arī izklausās. Uzturā tiek lietotas vates piciņas. Vai nu sausas, vai iemērktas ūdenī, sulā vai želatīnā – lai vieglāk nodabūt lejā. Taču saukt to par ekoloģiski tīru (sterilu), šķiedrvielām bagātu, mazkaloriju pārtiku būtu galīga apgrēcība! Vate, kas patiesībā ir kokvilna, patiešām satur maz kaloriju un aizpilda daudz vietas kuņģī, lai negribētos ēst ko citu. Jā, tās ir arī šķiedrvielas, bet nu galīgi ne tās, par ko dietologi mīl runāt. Vatei nonākot gremošanas orgānos, tā veido aizsprostojumus, jo vate ir pūkaina un tai ir izcilas uzsūkšanas spējas. Tad nu varat iedomāties, kas tur notiek! Lielas gremošanas trakta problēmas pēc tam, kad esi varonīgi saštopējis iekšā vienmuļu, sausu, bezgaršīgu (lai neteiktu – pretīgu) ēdiena aizvietotāju. Šis lētais paņēmiens jau vairākus gadu desmitus ir iecienīts iesācēju aktrisīšu un modeļu vidū – jo dārgi izmaksā tikai pašas veselība, ne jau vate. Ne velti tradicionāls brīdinājums gada nogalē ir nelietot vati – vienalga, vai eglītē vai vēderā. Tā ir kaitīga un bīstama padarīšana!

3. Kļavu sīrupa diēta

Pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados iznāca grāmata Meistarattīrīšana, kurā autors, strikts amerikāņu veģetārietis, Stenlijs Barafs iepazīstināja pasauli ar savas meistarattīrīšanas recepti 10 dienām. Šajā laikā netiek lietots nekas cits, vienīgi 6–12 glāzes dienā dzēriena no citrona sulas, kļavu sīrupa un Kajēnas pipariem, kā dēļ attīrīšana tika arī pie nosaukuma – limonādes diēta. Nekāda ēdiena. Rezultāts, protams, ir liels svara zudums, lai gan īstais autora nolūks bija recepte organisma attīrīšanai, toksīnu un citu kaitīgu vielu izvadīšanai un slimību ārstēšanai. Varbūt šī metode tā arī būtu palikusi Barafa nelielajā pielūdzēju lokā, ja vien dziedātājai Bejonsai Noulzai 2005. gadā, saņemot lomu Holivudas filmā Dreamgirls, nerastos kārdinājums izspiest no sevis visu, ko var. Ar šo diētu viņa divu nedēļu laikā zaudēja deviņus kilogramus un izskatījās satriecoši labi. Tā kā viņa arī labprāt dalījās savā pieredzē, kļavu sīrupa diētai visi vārti bija vaļā. Bejonsa gan brīdināja, ka ēstgriba diētas laikā ir ārprātīga un ka to pavada nepatīkamas blaknes – galvassāpes, kašķīgums, sāpes. Pēc filmēšanās viņa ātri vien atguva savu zaudēto svaru. Neraugoties uz to, pašlaik limonāde ir viena no populārākajām diētām Holivudā, īpaši jau zvaigznēm ar vārdu (lasi – ar lielāku gadu skaitu) – Naomi Kempbela, Madonna un citas arī ir to izmantojušas. Runā, ka daža laba esot tādā veidā iztikusi pat 45 dienas! Aktrise Demija Mūra ar savu jauno vīru arī mēģināja kļavu sīrupa diētu, par ko regulāri informēja fanus tviterī. Viņi to atmeta ceturtajā dienā, bet Mūra uzreiz pievērsās citai, 21 dienu ilgai attīrīšanās diētai. Dietologi to uzskata par ļoti bīstamu diētu, sevišķi, ja to ievēro ilgāku laiku. Kaut gan brūvējumā ir tieši tik daudz ogļhidrātu un proteīnu, lai varētu palikt dzīvs, krampju, vājuma un ģīboņu risks ir ļoti liels.

2. Lenteņa diēta

“Tauki ir ienaidnieks, kas saīsina tavu dzīvi! Nost ar tiem! Kā? Ar higiēniskiem lenteņiem! Iepakoti burkā. Viegli norīt. Nekādu blakņu, nekādu briesmu!” Liekas neticami, bet šādi reklāmas sludinājumi pagājušā gadsimta trīsdesmitajos un četrdesmitajos gados nebija nekas neparasts, un gan aktrises, gan citas dāmas tiešām izmantoja šos “draugus daiļām formām”, kā teikts sludinājumā, lai it kā bez liekām pūlēm paliktu slaidas, ēdot visus labumus, ko sirds kāro. Faktiski, lai barotu savu lenteni. Runā, ka šo diētu plaši lietojuši arī žokeji, kam vajadzēja būt ļoti viegliem, lai piedalītos zirgu skriešanas sacīkstēs. Vēlāk lenteņus pārdeva nevis burkās, bet gan kapsulās, kurās bija glīti iepakotas to oliņas. Nu, vismaz nebija jāēd jēla gaļa vai jāsaskaras ar cilvēka ekskrementiem (tie ir parastie veidi, kā ar lenteni inficējas negribot). Pieaugot lentenis barojas no visām uzņemtajām barības vielām, atņemot to mātes organismam. Zinātāji teic, ka tā var zaudēt puskilogramu, kilogramu nedēļā. Un pat tagad, kad vairākumā valstu (izņemot Meksiku) lenteņa diēta un lenteņu eksports ir aizliegts, daži pamanās likumu apiet. Āfrikā un Meksikā darbojas lenteņu fermas, kurās govis tiek inficētas ar lenteņu oliņām, lai vēlāk viņu inficētā gaļa noderētu tievēt gribētāju uzturā... Nu, zināmas pūles tomēr jāpieliek, lai tiktu pie otras mutes, ko barot: jāpārvar dabisks vemšanas reflekss, kad jānorij kapsula vai inficēta gaļa; pēc tam jāsadzīvo ar piepūsta vēdera, nelabuma un caurejas blaknēm. Galu galā, kad parazīts būs sadējis olas citos audos, piemēram, nervu sistēmā, nevajag brīnīties, ja uznāk lēkmes, plānprātība vai piemetas meningīts. Daiļo formu draudziņš Taenia saginata pats arī ir slaids – līdz pat 10–12 metriem – un, ja neviens viņu netraucē, var nodzīvot pat 20 gadus! Šajā laikā viņš saražos ap 11 miljardiem olu.

1.    Adderall diēta

Teju katrai sievietei slavenībai, kas arestēta, – Parisai Hiltonei, Nikolai Ričijai, Lindsijai Loenai, Britnijai Spīrsai –, somiņā līdzi bija zāļu Adderall recepte. Tas ir amfetamīns, ko izraksta uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindroma gadījumā, kā arī pret narkolepsiju (smagi miega traucējumi). Šim preparātam ir spēcīga blakne – tas pavisam nosit apetīti. Un nav brīnums, ka Adderall kļuvis par 21. gadsimta populārāko diētu Holivudas ballīšu meiteņu vidū, kurām nav nekādu problēmu tikt pie tā receptēm. Tiesa, šīm zālēm ir arī citas blaknes pat, ja tās tiek lietotas pēc instrukcijas, – psihiskas saslimšanas, depresija, nopietnas sirds problēmas. Dažas slavenības samierinās arī ar zirgu zālēm Clenbuterol, kas paredzētas zirgu elpošanas ceļu slimībām, bet cilvēkiem sadedzina taukus. Abi šie preparāti īsā laikā var radīt tievēšanas efektu, taču pēc ilgāka laika parādās pēkšņs un nekontrolējams svara pieaugums. Iejaucoties dabiskajai vielmaiņai, zāles pārtrauc darboties. Diētas tabletes un steroīdi tagad ir galvenie ieroči arī modelēm. Kopš supermodele Keita Mosa tika pieķerta šņaucam kokaīnu, modeļu aģentūras sāka vērsties pret meitenēm, kas lieto narkotikas, lai notievētu. Tāpēc pašlaik modelēm topā ir tabletes un asteroīdi – tos var vieglāk noslēpt, un, ja arī pieķer, var atrunāties, ka ir izrakstīta recepte. Ko darīt,ja mūsu gadsimta skaistules ideāls joprojām ir izkāmējis un kaulains?

Sofija Tenīse, „Patiesā Dzīve” / Foto: Bulls Press, Shutterstock