1dienas
19stundas
35minūtes
13sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Šarmants, seksīgs... un mana tēva gados. Kāpēc mani tā vilina vecāki kungi?
Attiecības ar nobriedušāku vīrieti ļauj gūt citu seksuālo pieredzi. Vīrietis vairāk pazīst savu un sievietes ķermeni, jūtīgāk reaģē uz sievietes vēlmēm.
Attiecības

Šarmants, seksīgs... un mana tēva gados. Kāpēc mani tā vilina vecāki kungi?

Jauns.lv

Stabilitāte un dzīves gudrība, ko izstaro gados vecāks vīrietis, sniedz maldīgu ilūziju, ka arī attiecības būs stabilākas un ilgstošākas. Tādēļ par partnera gadu skaitu svarīgākas ir viņa personīgās rakstura iezīmes, paļaušanās uz sevi un gaidas, ko vēlies gūt no jaunās iepazīšanās.

Šarmants, seksīgs... un mana tēva gados. Kāpēc man...

Ineta (25): vilina dzīves pieredze

«Līdz šim man vienmēr bijušas attiecības tikai ar vīriešiem, kas ir par vairākiem gadiem vecāki. Iepazīstoties man ir tik interesanti ar viņiem runāt un uzzināt nobriedušu vīriešu domas. Atšķirībā no mana vecuma puišiem, kas kā traki skraida no vienas ballītes uz nākamo, mani divi, abi gados vecākie bijušie nebija tik vieglprātīgi. Mani piesaistīja viņu mērķtiecīgums. Uz viņiem varēju paļauties – tas attiecībās man ir ļoti svarīgi. Iepriekšējam draugam bija bērns, kuru viņš audzināja viens. Tas mūsu attiecībās nebija šķērslis. Tieši otrādi, vēl vairāk novērtēju, cik patstāvīgs ir mans jaunais draugs. Bet diemžēl abas attiecības ar gados vecākajiem draugiem izira viena iemesla pēc: viņi bija pārāk egoistiski. Abi vīrieši savā dzīvē bija jau daudz pieredzējuši, un man, kurai dzīves pieredze mazāka, bija grūti saprast, kādēļ viņi pirmajā vietā nenoliek mūsu attiecības un mani, bet gan savus hobijus un darbu. Iespējams, nebija īstās lielās mīlas. Tomēr ar sava vecuma puišiem man ir grūti sarunāties. Mēs tiekamies, bet, kad viņi stāsta savā dzīvē aktuālos notikumus, kas ar mani pašu notikuši jau tik sen, manī zūd interese iepazīšanos turpināt.»

Madara (24): jutos novērtēta kā sieviete

«Iepriekšējais draugs noskatīja mani, nevis es – viņu. Viņš bija 12 gadus vecāks par mani. Atzīstu, biju naiva un nepieredzējusi, daudz vēl nesapratu, bet man bija ļoti patīkami, ka vecāks un pieredzējušāks vīrietis pievērš man uzmanību un izsaka komplimentus. Ko guvu no šīm attiecībām? Pašapziņu, jo sapratu, ka esmu iekārojama un simpātiska. Interesantas un saturīgas sarunas par dzīves atziņām un sasniegumiem. Sapratu, ka savā personības izaugsmē nepieciešams daudz ieguldīt, nevis gaidīt, ka viss notiks pats no sevis. Kļuvu atvērtāka un impulsīvāka. Beidzot iemācījos atļauties pateikt to, ko vēlos un kādi ir mani uzskati par dzīvi, lai arī ko par to domātu citi. Protams, nenovērtējama ir arī seksuālā pieredze. Tomēr svarīgākais, ko guvu: pašvērtējumu un manas sievišķības novērtējumu. Kaut zināju, ka neesmu savam vīrietim vienīgā, tāpat neko nenožēloju. Šķīrāmies bez pārmetumiem. Pat neraudāju un nepārdzīvoju – tas man pašai bija liels pārsteigums. Laikam jau tādi bija mūsu attiecību spēles noteikumi. Vai vēlreiz piekristu ielaisties dēkā ar vecāku vīrieti? Diez vai! Sapratu, ka vienaudži tomēr viens otram daudz labāk pieslīpējas un attiecības veidojas vienlīdzīgas. Nevis kā man ar iepriekšējo draugu, kam attiecībās bija dominējošā loma. Viņš bija noteicējs, kad satiksimies, ko darīsim, kā izklaidēsimies. Protams, viņš mēģināja respektēt arī mani, bet man viņa teiktajam iebilst vai pārliecināt par pretējo bija grūti. Ja godīgi, mani viņā kaitināja arī daži vecmodīgi uzskati.»

Psihoterapeites komentārs: sievietes meklē stabilitāti

Satiekoties ar vecāku vīrieti, var iegūt sajūtu – esmu īpaša. Vienaudžu attiecībās uzmanības izrādīšana šķiet ierastāka, bet, ja uzmanību piesaistījis kāds vecāks vīrietis, tas liek justies nobriedušākai un sievišķīgākai. Tāpat ir piesaistoša vīrieša dzīves pieredze, kas gluži loģiski ir plašāka, daudzveidīgāka un pilnīgāka, jo viņam ir vairāk gadu. Katrā vecumā ir savi jautājumi, uz kuriem tiek meklētas atbildes. Kas gribu būt? Ko darīšu? Ko gribu sasniegt – tipiskākie jautājumi, uz kuriem meklē atbildes vecumā ap 20 gadiem. Turpretī brieduma gados dzīves pamatvērtības jau izveidojušās, ir jau daudz dzīvē sasniegts un galvenais – katram ir skaidra pārliecība, ko gribu, ko varu un ko vēlos. Jaunībā, kamēr pati vēl tikai meklē atbildes uz svarīgajiem jautājumiem, ir interesanti ieklausīties citā pieredzē. Tas, ka vīrietis ir vecāks un stabilāks, var vairot sajūtu, ka arī attiecības būs stabilākas. Taču tās atkarīgas gan no tavām, gan partnera vēlmēm.

Attiecības ar nobriedušāku vīrieti ļauj gūt citu seksuālo pieredzi. Vīrietis vairāk pazīst savu un sievietes ķermeni, jūtīgāk reaģē uz sievietes vēlmēm. Turklāt arī vairs tik ļoti nekoncentrējas tikai uz sava labuma un baudas gūšanu, bet maksimāli daudz domā par sievietes seksuālo vēlmju apmierināšanu.

Daļa sieviešu meklē kādu, kas aizpildītu tēva lomu

Ir liela daļa sieviešu, kas vēlas, lai gados vecāks vīrietis aizpildītu tēva lomu. Īpaši tas raksturīgs sievietēm, kurām pašu ģimenē attiecībās dominējošais bija tieši tēvs. Tādēļ arī savā dzīvē viņa vēlas dzīvot kopā ar cilvēku, kurš uzņemas par viņu atbildību un pieņem lēmumus. Ja sieviete ļoti kategoriski vēlas iepazīties tikai ar vecākiem vīriešiem, tad, iespējams, viņai vajadzētu izvērtēt attiecības ar savu tēvu. Protams, vienas noteiktas pareizās iepazīšanās un otra novērtēšanas receptes nav, bet viens no būtiskākajiem principiem, ko der ievērot – iepazīties un vērtēt vīrieša rakstura iezīmes un censties saprast kopīgās intereses. Kritērijs – vīrieša gadu skaits –var arī neko neizteikt. Tāpat jāatceras, ka katrs no mums ir individuāls. Līdzīgi kā gados jaunas sievietes var būt nobriedušas, arī gados jauni vīrieši var būt tikpat nobrieduši. Vai arī otrādi – gados vecāks vīrietis, bet joprojām uzvedas kā jaunietis. Tādēļ ir gluži loģiski, ka tiecamies veidot attiecības ar partneri, kurš uzskatos un briedumā ir līdzvērtīgs vai pat pārāks.

Nevienlīdzīgu attiecību galvenie scenāriji

Kādēļ ir tik daudz nobriedušu vīriešu, kas tiecas pēc attiecībām ar jaunām sievietēm? Iespējams, arī vīrietis vēlas attiecībās uzņemties tēvišķo lomu, gādājot un esot atbildīgs par sievieti. Attiecībās ar sava vecuma sievieti to ir grūti realizēt, jo sievietes brieduma gados ir gana patstāvīgas, lai pakļautos vīrieša vēlmēm un viņu iegribu dēļ mainītos. Tāpat attiecības ar jaunāku sievieti vīrieša dzīvei piešķir jaunas emocijas. Sevišķi nozīmīgas tās ir brīžos, kad paša dzīvē vairākās nozīmīgās jomās iestājusies zināma frigiditāte. Nemitīgi rūpēties, lai attīstītu savu personību, kas sniegtu vajadzīgo izaugsmi, ir grūti. Vieglāk kliedēt rutīnu, iepazīstoties ar jaunāku sievieti, kas piešķir paša dzīvei emocionalitāti, svaigumu, jaunību.

"Tēvs - meita" vai "Pusmūža žigolo - jauna draiskule"

Iespējamie attiecību scenāriji un nobrieduša vīrieša vēlmes var būt dažādas. Attiecību scenārijā tēvs – meita vīrietim patīk būt gādīgam un ļoti atbildīgam. Turklāt pretī viņš saņem paklausību un apbrīnu. Attiecību scenārijā – pusmūža žigolo un jauna draiskule – uzjundīs spēcīga kaisle, romantika, bauda. Turpretī attiecību scenārijā nedaudz saguris, garlaikots vīrietis un slepena mīļākā ļauj aizpildīt vajadzību pēc kā sava. Ja ikdienā ir tikai darbs, ģimene un pienākumi, tas ar laiku var iztukšot personību. Lai būtu ar dzīvi pilnībā apmierināti, arī esot patstāvīgās attiecībās vai laulībā, katram vajadzīgs laiks, ko veltīt tikai sev. Vieglākais variants – izveidot savu slepeno pasauli un ielaisties dēkā ar jaunu sievieti. Vēl būtisks iemesls, kādēļ vecākus vīriešus piesaista tieši vēlme iepazīties ar gados jaunām sievietēm: tas vairo viņu pašapziņu.

Vecums nav noteicošais

Tomēr jāsaprot, ka gadu skaits attiecībās nav nedz ieguvums, nedz šķērslis. Tiesa, cilvēkam kļūstot vecākam, viņa dzīves temps palēninās, izkristalizējas vērtības, kuras grūti mainīt. Tas var būt gan pluss, jo līdzās šādam vīrietim jutīsies stabilāk, bet tas var būt arī trūkums, jo varbūt attiecībās trūks jaunībai tik raksturīgā viegluma, elastības un trakulību. Vīrietim novecojot, noveco arī viņa fiziskais ķermenis. Ir sievietes, kurām tas šķiet skaisti un seksīgi, bet ir tādas, kuras tomēr šī iemesla pēc priekšroku dos saviem vienaudžiem.

Būt attiecībās nekad nav viegli, jo ir ne tikai jāmāk veidot attiecības, bet arī katram pašam ir jāspēj attīstīties. Ja vīrietis attiecībās savas pieredzes dēļ ir dominējošā pozīcijā, jaunajai sievietei bieži ir jāpielāgojas. Ja gados jauna sieviete meklē kādu, kas varētu par viņu uzņemties atbildību un gādību, tad šī vīrieša dominējošā pozīcija sniedz sajūtu, ka esi drošībā. Bet, no otras puses – jo vairāk kāds par manu dzīvi uzņemas atbildību, jo mazāka kļūst mana brīvība. Ir sievietes, kurām brīvība savai pašizaugsmei ir ļoti nepieciešama. Bet ir tādas, kurām tas nemaz nav svarīgi. Tādēļ uz jautājumu, vai ielaisties attiecībās ar vecāku vīrieti un ko tas sniegs manai dzīvei, atbilde jāmeklē katrai pašai. Iespējams, tieši tev tomēr būtiskāk šķitīs veidot attiecības ar sava vecuma vīrieti, jo attiecībās abi būsiet vienlīdz nezinoši. Kopā iepazīsiet dzīvi, meklēsiet veidus, kā pārdzīvot šķēršļus, abi kopā mācīsieties.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock

Konsultēja Inga Lubāne, krīžu un psihoterapijas centra „Taka” psihoterapeite