Latvijā pirmo reizi atzīmē dienu, kas veltīta vistrauslākajiem bērniņiem
Foto no izstādes „Es piedzimu agrāk”, kas no 17. novembra būs apskatāma Rīgas Domā.
2012. gada 13. novembris, 14:06

Latvijā pirmo reizi atzīmē dienu, kas veltīta vistrauslākajiem bērniņiem

Jauns.lv

2012. gada 17. novembris Latvijā būs īpašs – pirmo reizi plašāk tiks atzīmēta Pasaules priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena. Šajā sestdienā ikvienu aicinām aizdomāties par tiem, kuru dzimšanas diena pienākusi agrāk nekā plānots, portālu Kasjauns.lv informē rīkotāju pārstāvji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

17. novembrī ikviens aicināts uz Rīgas Domu. Rīgas Domā plkst. 16.00 notiks muzikāls svētbrīdis un labdarības koncerts, uzstāsies Evita Zālīte, Sonora Vaice, Kristīne Adamaite un Krišjānis Norvelis. Būs skaists koncerts un svētbrīdis, lai kopīgi domātu labas domas un izteiktu cerībām pilnus vārdus. Katrs mazulis ir jāpasargā, un vistrauslākajiem ir vajadzīgas īpašas rūpes.

Pirms labdarības koncerta Rīgas Domā tiks atklāta fotogrāfiju izstāde „Es piedzimu agrāk” (foto: Juris Beikmanis). Bildēs būs aplūkojami vistrauslākie Latvijas bērniņi – daži no tiem sver mazāk nekā vienu kilogramu. Paldies viņu vecākiem, kas ļāvuši citiem ieskatīties, kāda ir cīņa par bērna dzīvību un veselību.

17. novembra rītā pie Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas tiks pacelts īpašais Pasaules priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienas karogs. Šis karogs turpmāk katru gadu 17. novembrī atgādinās par Pasaules priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienu.

Priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena ir pateicība arī mediķiem, kuru rūpes ir vismazākie bērniņi. Pērn Latvijā pārāk ātri piedzima 1100 bērni.

 „Nekad, nekad nebija ienācis prātā, ka priekšlaikus dzimis mazulis – tas attieksies arī uz mani. Kad lasu, cik nežēlīgus komentārus cilvēki izsaka par priekšlaikus dzimušo mazuļu mammām un mūsdienu medicīnu, man patiešām ir skaidrs: cilvēks, kas neko tādu nav piedzīvojis, pat iedomāties nevar, ko tas nozīmē,” saka Lana, kuras dēliņš Tomass pasaulē ieradās 23. grūtniecības nedēļā un svēra vien 840 gramus. Lana atceras, kas tolaik deva visvairāk spēka un ticības. Tie bija mediķi, jo tikai viņi spēja atbildēt gan uz vienkāršākajiem, gan sarežģītākajiem jautājumiem, dāsni sniedza precīzus padomus, bija blakus, neizskaistināja reālo situāciju, bet arī velti nesabiezināja krāsas. Pieredze, zināšanas un rūpes – tas ir tas, kas visvairāk vajadzīgs vecākiem, rūpējoties par savu pasaulei vēl negatavo mazuli. „Es ļoti uzticējos mediķiem: no nulles līdz pat bezgalībai,” Lanas teiktajam piekrīt Baiba. Arī viņas meitiņa pasaulē ieradās krietni par agru.

Pasaules priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena Latvijā tiks atzīmēta arī ar gaismas festivāla „Staro Rīga” starpniecību. Tā laikā Rīgas Dzemdību nams pārvērtīsies par „Dzīvības formām”, bet Jāņa sēta būs īpaša tieši 17. novembrī. Šajā dienā Sv. Jāņa baznīcā muzicēs ērģelniece Iveta Apkalna un Jāņa sētā varēs palūkojoties, ko muzicēšanas laikā redz ērģelniece un kāda ir priekšlaicīgi dzimušo bērnu realitāte. Koncerti „Pieskārieni” Sv. Jāņa baznīcā sāksies plkst. 18.00, 19.00, 20.00, 21.00 un 22.30.

17. novembris visā pasaulē veltīts priekšlaikus dzimušajiem bērniem un viņu tuviniekiem, lai atbalstītu, jo pāragri dzimis mazulis ģimenei ir smags pārbaudījums. Bērniņam pasaulē būtu jāienāk no 38. līdz 42. grūtniecības nedēļai. Priekšlaicīgi dzimušajiem mazuļiem ir augstāks mirstības un dažādu īslaicīgu un ilglaicīgu veselības problēmu risks. Viens no šo mazuļu veselības problēmu cēloņiem ir nepietiekamā plaušu attīstība.  

Pasaules priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienas aktivitātes Latvijā organizē Latvijas Neonatologu biedrība.

Kasjauns.lv/ Foto: Juris Beikmanis (no izstādes "Es piedzimu agrāk"

)