Maizi ģimenes vajadzībām vēlos cept pati. Kādi milti būtu vislabākie?
Kvalitatīva un arīdzan veselīga maizīte sanāks no dažādu šķirņu labības un dažāda maluma miltiem.

Maizi ģimenes vajadzībām vēlos cept pati. Kādi milti būtu vislabākie?

Jauns.lv
0

Gan beķeriem iesācējiem, gan pieredzējušām saimniecēm uzņēmuma LaNordija maizes izstrādājumu tehnoloģe Andra Vanaga iesaka izmēģināt dažādus maizes maisījumus. Taču, pirms iegādāties kādu konkrēti, izpēti tā sastāvu!

Maizi ģimenes vajadzībām vēlos cept pati. Kādi mil...

Kvalitatīva un arīdzan veselīga maizīte sanāks no dažādu šķirņu labības un dažāda maluma miltiem. Piemēram, lauku sēkliņu maizes maisījumā ir ne tikai kviešu un rudzu milti, bet arī auzu pārslas un rudzu klijas, kā arī linsēklas, saulespuķu un ķirbju sēklas. No tā vienlīdz labi iznāk parasts maizes kukulītis, tostera un hamburgermaize, bagete, polārmaize, sausmaizītes, itāliskā uzkoda grisini, bet, pievienojot nedaudz cukura, arī cepumi.

Polārmaize

Tā ir viegli nosarmojusi, plāni izrullēta plakanā maize, kas īpaši piemērota uzkodām.

Sastāvdaļas:

500 g miltu un sēklu maisījuma

500 g miltu

6 g sausā rauga

525 g ūdens

Pagatavošana

1. Visas sastāvdaļas sajauc un ilgi mīci, līdz mīkla ir viendabīga un vijīga. Savel bumbā, ietin pārtikas plēvē vai pārsedz ar dvielīti, lai neapkalst, un atstāj uz galda aptuveni 10 minūtes atpūsties. Ja nevēlies maizi cept uzreiz vai arī ja daļu vēlies cept vēlāk, satin mīklu pārtikas plēvē un liec ledusskapī. Pirms cepšanas paturi pusstundu siltumā un darbojies tālāk, kā teikts receptē.

2. Izveltnē 0,5 cm plānu, sadursti, izspied apaļas vai četrstūrainas formas. Liec uz iemiltotas pannas 40 minūtes rūgt – siltumā, pārklātas ar dvielīti. Kārtojot uz pannas, liec tās atstatus, jo cepoties tās pieņemsies apmēros.

3. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 170 grādiem. Cep aptuveni 15–18 minūtes, līdz polārmaizītes ir zeltaini brūnas. Cepot cepeškrāsnī, tās nav jāsmidzina ar ūdeni.

Ņem vērā!

Recepte der arī bagetēm, hamburgera un tostermaizēm.

Grissini

Itāliski – gari, savīti maizes salmiņi, ko bauda kā sāļos cepumus vai pat izmanto kā uzkodas pamatu (piemēram, ap to aptin plānu šķiņķa sloksnīti).

Sastāvdaļas

300 g miltu un sēklu maisījuma

700 g miltu

12 g sausā rauga

500 g ūdens

½ tējk. sāls

1 ola

Pagatavošana

1. Sajauc visas sastāvdaļas un samīci viendabīgu mīklu. Savel bumbā, pārklāj ar dvielīti un ļauj, lai uz galda tā nedaudz atpūšas.

2. Izveltnē mīklu aptuveni 3 mm biezu. Sagriez 1x15 cm garos stienīšos. Sarullē vai savij tos!

3. Liec garos mīklas rullīšus uz pannas un ļauj tiem rūgt aptuveni pusstundu.

4. Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Liec grissini pannu cepties aptuveni 10 minūtes, tad samazini krāsns karstumu līdz 160 grādiem un cep vēl 10 minūtes. Gatavam grissini lūzuma vietā jābūt trauslam un porainam.

Kādu raugu – svaigo vai sauso – labāk izmantot mīklai?

Uzņēmuma LaNordija maizes izstrādājumu tehnoloģe Andra Vanaga iesaka labāk izmantot sauso raugu, jo tas darbojas lēnāk par svaigo. Šī iemesla dēļ mīkla turpina rūgt, arī cepoties, tāpēc maizītes vai cepumi sanāk trauslāki.


Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Evija Trifanova/ LETA