2022. gada 12. aprīlis, 07:14

Izcilais gaišreģis Eižens Finks: “Krievija sabruks kā kāršu namiņš”

"Patiesā Dzīve"

Par Latvijas Nostradamu dēvētā pareģa Eižena Finka vīzijās parādījusies arī Krievijas nākotne.

Laikabiedru atmiņas apstiprina, ka šis vīrs, kura dzīslās tecēja čigānu asinis no tēva puses, paredzēja Latvijas valstsvīru Jāņa Čakstes un Zigfrīda Meierovica nāves apstākļus, vācu okupāciju un PSRS sabrukumu, nemaz nerunājot par slaveno pareģojumu Latvijas preses karalienei Emīlijai Benjamiņai par nāvi aukstumā un badā.

Finks, kurš nomira 1958. gadā, vairākas reizes esot runājis arī par Krievijas nākotni. “Kā reiz sabruka cariskā Krievija, tā sabruks komunistu Krievija,” viņš teicis. Kāds viņa klients atcerējās šādu spilgtu pareģojumu, kas publicēts atmiņu krājumā par Finku: “Tu pats redzēsi – varenā Krievija sabruks kā kāršu namiņš... Pēdējās Krievijas robežas es redzu tikai ap Maskavu, Ļeņingradu un Baltkrieviju. Tur paliks visi lielie mahinatori, kuri negribēs strādāt, un viņi kļūs pēdējie nabagi. Tad, meklējot labāku dzīvi, krievu tauta izklīdīs pa visu pasauli...” Vēl nesen tāds pareģojums būtu licies fantāzija, bet tagad tas jau sācis piepildīties.

Finka slavenākie pareģojumi, kas piepildījās

* Ap 1921. gada sākumu kādam Itālijas sūtniecības darbiniekam Finks paredzējis toreizējā žurnālista Benito Musolīni nākšanu pie varas. Pēc šā pareģojuma īstenošanās Finks saņēmis valsts jaunās galvas fotoattēlu ar pateicības veltījumu. Viņš arī pareģojis Itālijas fašistu vadonim vairākus atentātus, kuros viņš paliks dzīvs. Pēc atentātiem Musolīni nosūtīja savu pateicību un balvu.

* Ap 1925. gada sākumu ļaudis runāja, ka toreizējam Latvijas ārlietu ministram Zigfrīdam Annai Meierovicam Finks paredzējis bojāeju autokatastrofā. Tā paša gada 22. augustā ministrs zaudēja dzīvību, automašīnai apgāžoties lauku ceļa līkumā. Finks paredzējis traģisku galu arī viņa dzīvesbiedrei, kura viņu apmeklēja trīs reizes. Viņš teica, ka viņa miršot tikai pēc vīra nāves, kā arī notika.

* 1929. gadā advokātam Alfrēdam Pommeram, tolaik studentam, pareģoja, ka viņš eksāmenā izvilks 21. biļeti, kuru jau ir iemācījies, tāpēc pēdējās var vairs nemācīties. Viņš arī pareģojis, ka viņu neiesauks karadienestā – viņu izglābs iegarena papīra lapiņa (tā izrādījās izziņa, ka vecākiem viens dēls jau dienē, otram tāpēc tas nav obligāti).

* Divdesmito gadu beigās izplatījās valodas, ka Finks kādam nepazīstamam jauneklim paredzējis spožu dziedoņa karjeru. Tas izrādījās slavenais Rīgas un Berlīnes operu solists Artūrs Priednieks-Kavara.

* 1932. gadā presei pareģoja, ka soļotājs Jānis Daliņš uzvarēs vasaras olimpiskajās spēlēs Losandželosā. Daliņš gan ieguva otro vietu, bet tā bija pirmā Latvijas olimpiskā medaļa. Par desmitcīņnieku Jāni Dimzu Finks teica: “Viņš olimpiādē gan daudz ko gūs, bet uzvaras ziņā viņš stāvēs līdzās uzvarētājam.” Dimza nepabeidza sacensības olimpiskajās spēlēs, taču pēc astoņām disciplīnām bija otrajā vietā.

* Finks paredzēja 1940. gadu, komunisma sabrukšanu. 1940. gadā pareģoja, ka Vācija zaudēs karā un vairākās valstīs mainīsies iekārta un valdība.

* Viņš teica, ka Latvijai būtiskas pārmaiņas notiks, kad gads no abiem galiem rakstāms vienādi. 1991. gadā Latvija atguva neatkarību, 2002. gadā tika uzaicināta pievienoties Eiropas Savienībai un NATO.

* Savu nāvi 1958. gadā pareģoja  mēnesi iepriekš, kad advokāts Alksnis piedāvāja viņu aizvest pie laba zobārsta, kas ieliks protēzes. Finks teica: “Man tas 6. un 7. februāris tāds tumšs rādās, varbūt nemaz vairs tos zobus nevajadzēs...”

To, kā tagad klājas aktierim Ivaram Stoninam, kura mūža loma ir pareģa Eižena Finka atveidošana leģendārajā rokoperā "Sfinksa", lasiet ekskluzīvā intervijā žurnāla "Kas Jauns" svētku numurā, kurā netrūkst arī citu interesantu ziņu!