Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Piedzīvojums pie kaimiņiem: idejas, ko šovasar vērts izbaudīt Lietuvā un Igaunijā. 1. sērija
Kultūra

Piedzīvojums pie kaimiņiem: idejas, ko šovasar vērts izbaudīt Lietuvā un Igaunijā. 1. sērija

Dzīvesstila nodaļa

jauns OK

Žurnāls “Jauns OK” kopā ar sabiedrībā zināmiem cilvēkiem apkopo idejas tuviem un tāliem galamērķiem un aktivitātēm, ko vērts izbaudīt šovasar Lietuvā un Igaunijā.

Īstiem mākslas baudītājiem

Laura Lūse, Rundāles pils muzeja direktore
Igaunijā iesaku apmeklēt Kadriorgas pili Tallinā, jo tā ir lieliska baroka pils, kurā ir viena no Igaunijas Mākslas muzeja filiālēm.

foto: Shutterstock
Kadriorgas pils.
Kadriorgas pils.

Turpat netālu ir arī KUMU. Īstiem mākslas baudītājiem ir iespēja iepazīt gan senāko posmu mākslu un arhitektūru, gan laikmetīgās mākslas tendences. Kā lielisku 18. gs. muižas kompleksu ar skaistu dārzu un oranžēriju iesaku apmeklēt Palses muižu Ziemeļigaunijā. Arī tajā ir muzejs.

foto: Shutterstock
 Palses muiža.
Palses muiža.

Lietuvā mana favorīte ir Užutraķu muiža ar angļu parku. Muižas kungu māja ir celta 19., 20. gs. mijā pēc poļu arhitekta Jozefa Husa projekta. Ēka ikdienā var nebūt pieejama apmeklētājiem, bet tā atrodas gleznainā vietā, kur no terases paveras burvīgs skats uz Traķu pili. Ja vien ir laiks aptuveni stundu garai pastaigai, tad franču ainavu arhitekta Eduarda Andrē (Édouard André) projektētais parks noteikti ir apskates vērts.

foto: Shutterstock
Užutraķu muiža
Užutraķu muiža

Viena no labākajām viesnīcām Eiropā

Gundars Ozols, viesnīcas Dome Hotel īpašnieks
Viļņas vecpilsēta, 3. lielākā vecpilsēta Eiropā, ir apdzīvota un rosīga. Tas, pateicoties šeit mājvietu atradušajiem biznesa un valsts pārvaldes birojiem, Viļņas Universitātei un vairākām augstskolu fakultātēm. Ducis muzeju, virkne labāko Viļņas restorānu, abas “bāru ielas” – Viļņas un Islandes gatve, kur dzīve kūsā arī darbadienu vakaros, padara Senamestis par lielisku nedēļas nogales galamērķi.

foto: Publicitātes foto
@hotelpacai
@hotelpacai

Nakšņošanai iesaku Hotel Pacai – vienu no mana personīgā Eiropas viesnīcu topa līderēm. Gaumīgs dizaina interjers (viesnīca ir Design Hotels ķēdē), patīkams bārs un iekšpagalms, labs serviss un pietiekošs darbinieku daudzums (kas šajos laikos ir problēma mūsu reģiona viesnīcām, visi strādā taupības režīmā).

Izsmaržot Viļņu

Marika Vītiņa, smaržu entuziaste
Viļņā pirmo telpu Baltijas valstīs, kas veltīta smaržu mākslai, atvēris parfimērs Aistis Mickevičs. Galerijā PER FUMUM aromātus piedāvā baudīt konceptuāli – līdzīgi kā vizuālo mākslu. Pašreizējās izstādes temats – mīmi, klauni, putekļi, talks un pūderis. Nākamā ekspozīcija ar nosaukumu Flora Botanica tiks atklāta maija vidū. Tepat atrodas arī Aista smaržu studija un grāmatnīca ar smaržu tematiem veltītām grāmatām angliski un lietuviski. Tāpat var iegādāties nišas zīmola FUMparFUM aromātus, kā arī viesmākslinieku kolekcijas: Honkongas TOBBA un vācu Vapormundum.

foto: Publicitātes foto
@fumparfum
@fumparfum

Īpašiem deguniem šeit piedāvā vīraku, tējas, parfimētas ziepes un sveces. Olfaktorās un vizuālās mākslas galerija atrodas netālu no autoostas un tirgus – Baziljonu ielā 3. Šobrīd darba laiks tikai piektdienās un sestdienās no 14.00 līdz 19.00. Citās dienās jāpiesaka apmeklējums iepriekš, rakstot uz fum@fumparfum.com.

Reizi gadā uz Tartu

Inga Akmentiņa-Smildziņa, vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja
Pēc jaunākās meitas pieprasījuma vismaz reizi gadā mums ir jādodas uz Tartu – viņas acīs tās ir vienas no skaistākajām ārzemēm, kur aizbraukt! Nojaušu, kāpēc tā – viņai sirdī iekritusi viesnīca V Spa hotel. Tā ir ne vien skaista un tīra (citi ģimenes bērni ir norādījuši, ka tur ļoti labi smaržo), bet arī ar brīnišķīgu SPA zonu. Un vēl bērnus (un arī mani!) ļoti uzrunā bagātīgās brokastis – starp citu, nesen viesnīcas restorāns Joyce ir iekļauts Michelin ceļvedī.

foto: Publicitātes foto
@vspahotel
@vspahotel

V Spa hotel mēs atklājām pirms septiņiem gadiem, kad pirmo reizi devāmies uz Igaunijas zinātnes centru AHHAA. Viesnīca atrodas burtiski trīs minūšu gājiena attālumā no slavenā zinātnes centra. Jāpiebilst, ka šogad Tartu ir ieguvusi godpilno titulu – būt par Eiropas kultūras galvaspilsētu 2024. Tas nozīmē, ka šogad tur daudz īpašu pasākumu, ko apmeklēt.

Veselīga badošanās pie igauņiem

Vija Kilbloka, grāmatu izdevēja
Sen neesmu braukusi badoties uz LOODUS, kas atrodas netālu no Tartu. Tiešām sen, bet joprojām sirsnīgi varu ieteikt interesentiem! LOODUS ir laba vieta, kur izmēģināt badošanos ārstu uzraudzībā. Ļoti iedvesmojoša un izglītojoša programma. Ārste Trofimova, kura vada šo klīniku, ir vairāku grāmatu autore. Kad vairs nejutu nepieciešamību pēc radikālākiem soļiem veselības saglābšanā, esmu izmēģinājusi tur arī relaksējošo detox programmu. Badoties ir ieteicams lielu krīžu laikā. Lieliski novērš uzmanību no ārpasaules problēmām un liek koncentrēties uz savām fizioloģiskajām norisēm – no pieredzes saku.

Bet pagājušajā vasarā braucu uz Lotes parku, kas atrodas pirms Pērnavas, kopā ar mazmeitu. Vēl man ir doma aizbraukt ar mazmeitām uz POKULAND jeb Poķu zemi apskatīties, no kurienes nāk Edgara Valtera Poķu grāmatas – nu mani ceļojumu mērķi Igaunijā ir tīri literāri.