Mode
2023. gada 30. novembris, 16:52

Noskaidroti Latvijas jauno modes dizaineru konkursa "Modes manifestācija 2023" uzvarētāji

Pastaiga

Latvijas jauno modes dizaineru konkursa "Modes manifestācija 2023" Grand Prix ieguvusi Alise Šutova no Latvijas Mākslas akadēmijas ar bakalaura darba kolekciju "Turpinājums".

Latvijas jauno modes dizaineru konkursa "Modes manifestācija 2023" fināla skates

gallery icon

Viņa balvā saņēma modes mārketinga un menedžmenta divu nedēļu apmācību kursu Milānas Jaunajā mākslas akadēmijā (NABA - Nuova Accademia di Belle Arti) 2024. gada vasarā.

Konkursa finālā vērtēšana notika trīs kategorijās — vidējā izglītība, bakalaura studijas un maģistra studijas — atbilstoši studējošā izglītībai. No kategoriju uzvarētāju vidus tika nominēts viens Grand Prix ieguvējs. Kategorijā «Bakalaura studijas» tika nominētas divas uzvarētājas no kurām viena ieguva arī galveno konkursa balvu.

"Modes manifestācijas 2023" uzvarētāju apbalvošana

gallery icon

Latvijas jauno modes dizaineru konkursa "Modes manifestācija 2023" uzvarētāji:


Grand Prix un kategorijas «Bakalaura studijas» uzvarētāja - Alises Šutovas kolekcija «Turpinājums»

Latvijas Mākslas akadēmijas modes dizaina apakšnodaļas bakalaura studiju darbs

foto: Publicitātes foto

Kolekcijas mērķis ir rosināt sabiedrībā interesi par leģendām, pasakām un teikām, kas ir būtiskas mūsu intelektuālai izaugsmei, taču mūsdienās strauji zaudē savu popularitāti, dodot priekšroku materiālajai pasaulei. Kolekcijas centrālais elements ir digitālas apdrukas, kas radītas uz digitālām piegrieztnēm. Apdrukās izmantotā tetovējumu tehnika vieno moderno ar zūdošo. Kolekcijā lietotie kaulu elementi uzsver cilvēku un pasaku tēlu tuvo saikni. Tērpos izmantotajiem materiāliem ir raksturīgs komforts, siltums un neburzīgums — īpašības, kas nepieciešamas ikdienā valkājamam apģērbam.

Alises Šutovas kolekcija "Turpinājums" "Modes manifestācijas 2023" finālā

gallery icon

Uzvarētāja kategorijā «Maģistra studijas» - Martas Cimdiņas kolekcija «Brain fog»

Latvijas Mākslas akadēmijas maģistrantūras modes dizaina apakšnodaļas 1. kursa darbs

foto: Publicitātes foto

Kolekcijas «Brain fog» koncepcijas pamatā ir refleksija par informācijas pārpilnības radīto prāta miglu, kurā viegli apjukt un pazaudēties. Autore uzdod jautājumu: «Kas mēs esam, kad migla izklīst?» Kolekcijā dominē minimālisms un klasika, ko papildina tumša batika, kas vizuāli atspoguļo drūmu domu ieplūšanu mūsu prātos. Marta iestājas par apģērbu, kas nekaitē ne valkātājam, ne dabai, tāpēc par tērpu pamatmateriālu izvēlēts lins, savukārt furnitūrai — kokosa pogas.

Martas Cimdiņas kolekcija "Brain fog" iekļuvusi "Modes manifestācijas 2023" finālā

gallery icon

Otra uzvarētāja kategorijā «Bakalaura studijas» - Madaras Indriksones kolekcija «Iekšējais bērns»

Latvijas Mākslas akadēmijas modes dizaina apakšnodaļas bakalaura studiju darbs

foto: Publicitātes foto

Autores nodoms bija radīt sievietei apģērbu, kas raisa valkātājā prieku un atsauc atmiņā bezrūpīgo bērnību, modinot mūsu «iekšējo bērnu». Kolekciju caurstrāvo krāsu spēles un rotaļīgums, un tās īpašais akcents ir pogas — daudz pogu dažādos izmēros un krāsās. Divus apģērbu komplektus kopā rotā 11 000 pogu. To piešūšana prasījusi ļoti daudz laika un pacietības, jo katra poga tikusi atsevišķi šūta ar rokām. Apģērbu dizainā izmantotas autores radītas auduma apdrukas.

"Modes manifestācijas 2023" finālā iekļuvusī Madaras Indriksones kolekcija "Iekšējais bērns"

gallery icon

Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas kvalifikācijas darbs

"Modes manifestācijas 2023" finālistes Bernadetas Betas Treijas kolekcija "Atspogulī"

gallery icon

Iedvesma kolekcijai rasta sajūtās un pārdomās par pretstatu mijiedarbību vienā veselumā — brīvs un nevaldāms radošums pret tehnisku, zināšanās balstītu, kvalitatīvu izpildījumu. Tērpiem izmantoti dažādi materiāli — kokvilna, lins, zīda organza un jaukta sastāva materiāli. Daļu audumu Bernadeta Beta speciāli krāsoja, lai iegūtu īpašu toni. Kopskats papildināts ar pašdarinātām rotām no neordināriem materiāliem — avīzēm, kartona, PVA līmes, akrila krāsām u.c. — un dizaineres izstrādātām zeķubiksēm, kuru izšūšanai tika izmantoti dažādi diegi un tamborējumi.

Grand Prix ieguvēja Alise Šutova balvā saņēma modes mārketinga un menedžmenta divu nedēļu apmācību kursu Nuova Accademia di Belle Arti (NABA) 2024. gada vasarā. Stipendiju 500 eiro apmērā kolekcijas komercializācijai ieguva kategorijas «maģistra studijas» uzvarētāja Marta Cimdiņa. Alise Šustova un Bernadeta Beta Treija balvā saņēma publicitātes rakstu žurnālā Lilit LOOK un  Madara Indriksone publicitātes rakstu radošo industriju komunikācijas platformā FOLD. Visas finālistes saņēma dāvanas no dermokosmētikas zīmola Babe (Spānija), Avene (Francija) un Latvijā pavisam jauna dermokosmētikas zīmola Sensilis.

Par godalgām konkursā cīnījās modes dizaina vai modes tehnikas programmu studējošo kolekcijas, sākot no vidējā profesionālā izglītības līmeņa līdz pat maģistra līmenim. Finālā iekļuva arī Viviānas Staroveckas kolekcija «9,8 m/s», radošā dueta Akvelīnas Frišmanes un Ģirta Ivčenko kolekcija «de_konstrukcija», Annas Erdmanes–Hermanes kolekcija «Planemo», Zaigas Brutānes kolekcija «Lauztie ziedi», Viktorijas Stepanjanas (Viktorya Stepanyan) kolekcija «Araksa», kā arī Megijas Luīzes Pudānes kolekcija «Araneae».

Dalībnieku kolekcijas konkursa finālā vērtēja starptautiska žūrija. Tās priekšsēdētāja — modes žurnāliste un profesore Ļubova Popova (Liubov Popova) no Milānas Jaunās mākslas akadēmijas, kurai ir vairāku desmitu gadu pieredze darbā ar itāļu modes namiem un kura ir modes vēstures grāmatu autore. Tāpat žūrijā būs modes dizainere Baiba Ripa, žurnāla «Lilit LOOK» galvenā redaktore un stila dizainere Kristīne Rudzinska,  Anita Dzirne - Irlena, modes produktu noieta veicināšanas ārējos tirgos konsultante un Latvijas modes palātas vadītāja, konkursa kuratore Dita Danosa.

Konkursa modes skates ieraksts būs skatāms nacionālās apraides televīzijā TV24 24. decembrī plkst. 16.00 un 25. decembrī plkst. 11.00.

Jauno modes dizaineru konkursa «Modes manifestācija 2023» kuratore ir Dita Danosa. Grafiskā dizaina autors ir Kirils Kirasirovs. Konkursa organizē Latvijas Modes palāta sadarbībā ar Milānas Jauno mākslas akadēmiju un Latvijas Dizaina centru.