Kultūra
2023. gada 15. septembris, 12:05

Mākslinieču dueta "Skuja Braden" izstādes skatāmas Ņujorkā un Milānā

Pastaiga.lv

Ingūnas Skujas un Melisas Breidenas porcelāna apgleznojumos Rietumu "pin-up" kultūras estētika saplūst ar japāņu erotiku un budisma motīviem, tiek izmantoti arī mūsdienu patērētājsabiedrības pielūgtie zīmoli un ikoniski animāciju filmu varoņi.

Galerijā "Kaufmann Repetto" Ņujorkā no 8.septembra risinās mākslas dueta "Skuja Braden" - latvietes Ingūnas Skujas un amerikānietes Melisas Breidenas - izstāde "Piedod manam ķermenim" jeb "Pardon My Body"), savukārt otra - "Dīvainais darījums" jeb "Strange Bargain" - 13.septembrī tika atklāta galerijā "Kaufmann Repetto" Milānā.

Mākslinieču radītie darbi tiek raksturoti kā komplicēti būvēti izcili tēlniecības sasniegumi, kuros asprātīgi un ar humoru tiek runāts par feminismu un kvīru kultūru, iemiesojot gan autobiogrāfiskus motīvus, gan starpkultūru atsauces un pasaules vēsturē un politikā būtiskus jautājumus. Viņu porcelāna apgleznojumos Rietumu "pin-up" kultūras estētika saplūst ar japāņu erotiku un budisma motīviem, tiek izmantoti arī mūsdienu patērētājsabiedrības pielūgtie zīmoli un ikoniski animāciju filmu varoņi.

Izstādē Ņujorkā "Skuja Braden" pievēršas stāstam par sievietes ķermeni, kas tiek skatīts no patriarhālā viedokļa. Ciklā "Labdarības kolekcija" jeb "Charity Collection" atklājas ideja, kā ķermenis kļūst par preci. 

foto: Publicitātes foto

Milānas izstādē gleznojumos prevalē blondās Merilinas Monro un pavedinošās Geišas tēli, kas ir galvenās darbojošās personas abu daiļradē. "Dīvainais darījums" ir ironisks autoru redzējums par biznesa paradoksālo dabu un vilinošu darījumu slēgšanu - veiksmīgu pirkumu par neticami lētu naudu.

2020.gadā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) Rīgā bija skatāma krāšņa un vērienīga dueta "Skuja Braden" darbu izstāde, kas noritēja budistu samsāras pasaules vadmotīva iluzorajā gaisotnē. Ekspozīcija, iespējams, lika apjaust porcelāna tēlnieciskās iespējas, priekšmetu meistarīgie virsmu apgleznojumi provocēja uz iepriekš neatskārstām pārdomām, porcelāns kļuva par izaicinošu, brīžiem pat sāpīgi "kliedzošu" mediju personisko izjūtu un mūsdienu sabiedriskās domas uzskatu translējumā, meklējot atbildes uz dažādiem jautājumiem.

„Skuja Braden” izstāde Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10, Vecrīgā) 13. martā atklās vērienīgu izstādi „Samsāra/Samsara”, kura aicinās iepazīt daļu no ...

gallery icon

2022.gadā sekoja nozīmīgā abu mākslinieču izstāde "Tirgot ūdeni upes malā" jeb "Selling Water by the River" 59.Venēcijas biennālē, kas lika starptautiskajai presei un mākslas pasaules ekspertie atzinīgi runāt par Latviju un nesa autorēm vēl plašāku atpazīstamību pasaulē. Šogad radošie meklējumi realizējušies jaunās kompozīcijās.

Mākslinieču Skuja Braden darbs "Selling Water by the River" Venēcijas biennālē

gallery icon