foto: LETA
"Pastaiga" sasniegumu tops - Latvijas gada sievietes politikā 2023
Elīna Pinto īsā laikā sevi cienīgi parādīja pieredzējušu profesionāļu vidū, kandidējot uz Latvijas prezidentes amatu.
Topi
2023. gada 24. augusts, 23:40

"Pastaiga" sasniegumu tops - Latvijas gada sievietes politikā 2023

Pastaiga

Žurnāls “Pastaiga” šo topu veido jau septīto gadu, lai izceltu un godinātu Latvijas sieviešu panākumus, stāstītu par tiem plašākai sabiedrībai. Lūk, Latvijas gada sievietes politikā 2023.

Jaudīgi. Tas ir pirmais vārds, kas nāk prātā, pārskatot šā gada Latvijas sieviešu spožāko sasniegumu topu. Tas ik gadu atspoguļo sabiedrības viedokli un vēsta par to, kas mums rūp un ko novērtējam. Un aiz tā visa stāv pašaizliedzīgas, radošas, drosmīgas un ietekmīgas Latvijas sievietes. Mēs pamanām, novērtējam un ļoti lepojamies. Šis ir mūsu veids, kā pateikt paldies ikvienai no jums.

Šogad topu veido 19 “Pastaigas” eksperti – dažādu jomu pārstāvji, kuru viedokli augstu vērtējam. Mēs lūdzām ekspertus nosaukt savas favorītes mūsu definētajās 11 nozarēs un nozaru grupās. Un te nu atklājas šā topa burvība – tas ir tik daudzveidīgs.

Ir aizraujoši vērot, kā gadu no gada mainās topā pieminētās dāmas. Protams, ir arī gluži pretēji – vairāki vārdi stabili turas savās pozīcijās. Piemēram, šogad sadaļā “Politika” visvairāk izcelta ir Elīna Pinto, savukārt “Tehnoloģijās/IT” līdere joprojām ir “Riga TechGirls” vadītāja Anna Andersone, bet “Medicīnā/Farmācijā” – NMPD direktore Liene Cipule.

Visu apkopojot, mēs ne tikai izceļam sievietes, kuras patlaban varam saukt par pārliecinošām savas nozares līderēm, bet arī uzzinām par profesionālēm, kuras nesavtīgi dara savu darbu un ikdienā nemirdz starmešu gaismās. Mums ir izcilas politiķes, uzņēmējas, vadītājas, juristes, finansistes, kultūras darbinieces, arhitektes, dizaineres, žurnālistes, zinātnieces, pedagoģes, tehnoloģiju un IT guru, mediķes, farmaceites, sportistes un aktīvistes. Sievietes, kuras var! Sievietes, kuras dara un kurām izdodas! Un mēs varam tikai iztēloties, cik daudz tas no viņām prasa ne vien profesionāli, bet arī privāti – būt labai, mīļai un pacietīgai mammai, sievai, meitai, draudzenei… Un vēl – ar patiesu cieņu un apbrīnu vērojam, cik nozīmīgas un aizraujošas ir topā minēto sieviešu nodarbošanās. Lai tikai kāds pasaka, ka Latvijā “nekas nenotiek”! Ir mums gan daudzsološi uzņēmumi, gan zinātne un inovācijas, gan pērles kultūrā un dizainā. Mums ir viss! Un talantīgas sievietes pavisam noteikti.

Eksperti

Karīna Kulberga, “Swedbank” valdes locekle un privātpersonu pārvaldes vadītāja
Lotte Tisenkopfa-Iltnere, “Mádara Cosmetics” dibinātāja un līdzīpašniece
Enno Ence, “MILZU!” dibinātājs un zīmola radītājs, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Eksporta padomes loceklis, biznesa mentors
Henrieta Verhoustinska, teātra kritiķe un LTV raidījuma “100 g kultūras” vadītāja
Anda Čakša, izglītības un zinātnes ministre
Marija Ručevska, inovāciju vadības uzņēmuma “Helve” līdzdibinātāja un vadītāja, “Practica Capital” investīciju partnere, “TechChill” valdes locekle
Maija Katkovska, Latvijas Drošāka interneta centra “Drossinternets.lv” vadītāja
Ulvis Noviks, biedrības “Tavi draugi” vadītājs, uzņēmuma “MRCar.lv” līdzīpašnieks, uzņēmumu “braucamkopa.lv” un “Tiny Village Latvija” dibinātājs
Ilze Aizsilniece, ģimenes ārste un homeopāte, Latvijas Ārstu biedrības prezidente
Baiba Liepiņa, Latvijas Reklāmas asociācijas vadītāja
Dace Melbārde, Eiropas Parlamenta deputāte
Dana Bjorka, Mihaila Čehova Rīgas krievu teātra direktore
Kaspars Gorkšs, Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektors
Ieva Zībārte, Latvijas Arhitektu savienības valdes locekle, Eiropas Komisijas stratēģiskās iniciatīvas “Jaunais Eiropas Bauhaus” pārstāve Latvijā
Matīss Kaža, kinorežisors
Tomass Pildegovičs, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra (“Stratcom”) vecākais eksperts
Gunda Reire, Valsts prezidenta kancelejas vadītāja
Aija Šmidre, izdevniecības “Rīgas Viļņi” valdes priekšsēdētāja
Ivars Norvelis, oficiālā “Porsche” zīmola Latvijā pārstāvja SIA “Baltijas Sporta Auto” valdes loceklis

Paskaidrojumi

* Sievietes, kuru sasniegumus eksperti izcēluši vairākās nozarēs
# Sievietes, kuru sasniegumus izcēluši vairāki eksperti

Latvijas gada sievietes politikā 2023

# ELĪNA PINTO, publiskās pārvaldības eksperte

foto: LETA
Elīna Pinto īsā laikā sevi cienīgi parādīja pieredzējušu profesionāļu vidū, kandidējot uz Latvijas prezidentes amatu.

“Lieliski noturēta pozīcija debatēs par Latvijas Valsts prezidenta amatu.”
Enno Ence

“Labs piemērs, kā strauji virzīties uz mērķi.”
Ulvis Noviks

“Aizvien vēl tikai 29% no Saeimas deputātiem ir sievietes, un vēl lielāks vīriešu īpatsvars ir pašvaldību vadītāju lokā, tomēr Latvijas politika izceļas ar daudzām spilgtām personībām – sievietēm. Elīna Pinto īsā laikā sevi cienīgi parādīja pieredzējušu profesionāļu vidū, kandidējot uz Latvijas prezidentes amatu, un tā ir veidojusi platformu tālākai politiskajai karjerai.”
Kaspars Gorkšs

“Latvijā par pozitīvu attīstību līdz šim uzskatīta ekonomiskā attīstība, taču ne mazāk svarīga ir sociālā izaugsme, spēja ieraudzīt cilvēkus, kuriem jāpalīdz. Mūsdienu politiķim ir jātic zinātniekiem klimata krīzes un citos jautājumos, jāsaprot, kas ir Eiropas Savienība un kas ir ANO ilgtspējīgās attīstības mērķi. Elīna Pinto pārstāv arī manas vērtības.”
Ieva Zībārte

“Manuprāt, ir svarīgi atcerēties savas saknes. Elīna Pinto ir veidojusi starptautisku karjeru, vienlaikus pārstāvot Latvijas intereses un iesaistoties diasporas aktivitātēs. Kandidēt uz Valsts prezidenta amatu ir drosme un uzdrīkstēšanās. Novērtēju godpilno trešo vietu!”
Ivars Norvelis

# BAIBA BRAŽE, NATO ģenerālsekretāra vietniece publiskās diplomātijas jautājumos, bijusī Latvijas vēstniece Nīderlandē un Apvienotajā Karalistē

foto: LETA
Baiba Braže.

“Ir patiess lepnums redzēt stingro stāju, ar kādu Latvijas vārdu pasaulē nes šī izcilā latviešu diplomāte. Paraugs mums visiem, kā dzīvot un strādāt, ievērojot augstākās ētikas normas, un kā stiprināt Latvijas pozīcijas starptautiskās organizācijās vadības līmenī.”
Karīna Kulberga

“Pasaules nozīmes amats prasa daudz laika un enerģijas, taču Baiba ir arī sociāli aktīva – dibinājusi Dzemdību nama fondu, aktīvi iesaistās jauniešu un sieviešu atbalstā. Kā politiķe aktīvi komunicē arī sociālajos medijos.”
Lotte Tisenkopfa-Iltnere

# VAIRA VĪĶE-FREIBERGA, Latvijas Valsts prezidente no 1999. līdz 2007. gadam

foto: Oļegs Zernovs
Vaira Vīķe-Freiberga.

“Viesojoties raidījumā “100 g kultūras”, prezidentes kundze ir apliecinājusi, ka joprojām aktīvi seko politiskajām norisēm valstī un darbojas starptautiski. Izcila Latvijas personība, kuras viedoklis allaž ir sadzirdams, vienkāršs un skaidrs.”
Henrieta Verhoustinska

“Mans paraugs gudrībā, viedumā, cēlumā kopš bērnības. Sieviete, kura ar darbiem un vārdiem spēj iezīmēt izaugsmes ceļu jaunajām paaudzēm. Reiz, uzstājoties kādā seminārā, Vaira Vīķe-Freiberga teica: “Bērnībā lasīju ļoti daudz grāmatu. Mamma bija uztraukusies par to, ka tādu gudru meitu pie vīra būs grūti izdot. Es mammai atbildēju, ka pie stulba vīra es pati neiešu.” Tas ļoti precīzi definē cēlu, labā nozīmē lepnu un pārliecinošu raksturu, kam nav sveša arī humora izjūta. Uzskatu, ka viņas prezidentūras laikā Latvija piedzīvoja vienu no spožākajiem izaugsmes posmiem valsts vēsturē.”
Dana Bjorka

“Var būt tā, ka cilvēks ir amatā, tā arī nekļūstot par valstsvīru vai valstssievu, bet var būt arī tā, ka cilvēks, jau labu laiku vairs nebūdams amatā, līderības kvalitāti nezaudē. Ar savu piemēru, padomu un nerimstošo darbību viņa turpina būt iedvesmas avots visām sievietēm Latvijā, arī man.”
Gunda Reire

* INESE LĪBIŅA-EGNERE, tieslietu ministre

foto: LETA
Inese Lībiņa-Egnere.

“Aktīvi iestājas par Stambulas konvencijas ratificēšanu, līdztiesību un vienlīdzību, skaidrojot šo vērtību nozīmi kā nozares pārstāvjiem, tā sabiedrībai. Nesenie traģiskie notikumi rāda, ka šie jautājumi ir ļoti aktuāli.”
Lotte Tisenkopfa-Iltnere

INESE ANDERSONE, uzņēmēja, Rīgas Domes deputāte

foto: LETA
Inese Andersone.

“Vienmēr radoša un enerģiska uzņēmēja, patlaban pašaizliedzīgi darbojas inovatīvas uzņēmējdarbības sekmēšanā un ilgtspējīgas prakses ieviešanā Rīgas pilsētā, sekmīgi apvienojot visas iesaistītās puses: uzņēmējus, atbalsta organizācijas, valsts sektoru.”
Marija Ručevska

KATRĪNA KAKTIŅA, Latvijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece ANO, EDSO un citās starptautiskās organizācijās

foto: LETA
Katrīna Kaktiņa.

“Stipra un gudra sieviete. Godam pārstāv mūsu valsti starptautiskās institūcijās, iestājoties par cilvēktiesību un līdztiesības jautājumiem ne vien vārdos, bet arī darbos. Pārliecinoši starptautiski pauž Latvijas vēstījumu par atbalstu Ukrainai, un tas tiek ņemts vērā.”
Anda Čakša

INĀRA MŪRNIECE, aizsardzības ministre

foto: LETA
Ināra Mūrniece.

“Darbojas politikā ar apbrīnojamu spēku un mieru. Esmu piedzīvojusi tos brīžus, kad Saeimas komisijas sēdēs viņa ar cieņu un humoru ir apklusinājusi deputātus, kas uzvedas neadekvāti. Inteliģenta sieviete, kura nes Latvijas vārdu pasaulē tā, ka ikviens varam ar to lepoties.”
Maija Katkovska

LĪGA MEŅĢELSONE, veselības ministre

foto: LETA
Līga Meņģelsone.

“Par viņas neatlaidīgo darbu, meklējot budžeta naudu jomas prioritātēm, lai sakārtotu gadiem nolaisto veselības nozari.”
Baiba Liepiņa

EVIKA SILIŅA, labklājības ministre

foto: LETA
Evika Siliņa.

“Var būt gan spēcīga līdere, gan uzticams atbalsta plecs komandā. Politiķe, kas nebaidās strādāt ar tik smagiem jautājumiem kā iekšējā drošība un sociālā iekļautība. Spēj uzņemties grūto sarunu vedējas lomu, prot atrast saskares punktus starp dažādām jomām un sektoriem. Labklājības nozares darbinieki izceļ viņas cilvēcību un vēlmi uzklausīt.”
Dace Melbārde

* MARIJA LUĪZE MEĻĶE, aktrise

foto: Mārtiņš Ziders/ izdevniecība "Rīgas Viļņi"
Marija Luīze Meļķe.

“Par uzdrīkstēšanos atteikties no “Lielā Kristapa” balvas par labu saviem uzskatiem, raisot plašu publisku diskusiju par viendzimuma pāru tiesību aktualizēšanu Latvijā.”
Matīss Kaža

SANDRA KALNIETE, Eiropas Parlamenta deputāte

foto: LETA
Sandra Kalniete.

“Personība, kura ir pāraugusi politiķes statusu un kļuvusi par valstssievu. Īpaši sarežģītā drošības situācijā ar iespaidīgu pieredzi un stāju pārstāv mūs uz Eiropas politiskās skatuves Briselē. Principiāla, vienlaikus atvērta jaunām vēsmām un idejām; vienmēr skaidri argumentē savu viedokli un nekad neskopojas ar laiku vai padomu.”
Tomass Pildegovičs

GUNDA REIRE, Valsts prezidenta kancelejas vadītāja

“Brīnišķīgs ilglaicīga darba un mērķtiecīgas, klusas karjeras piemērs. Lai veicas jaunajā amatā!”
Aija Šmidre

Citas "Pastaiga" Latvijas sieviešu sasniegumu topa nominantes skati šeit