Kultūra
2023. gada 9. augusts, 17:46

Rīgā būs skatāma pazīstamā fotogrāfa Millera darbu sērija "Malkovičs, Malkovičs, Malkovičs"

Jauns.lv / LETA

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā no 26.augusta līdz 29.oktobrim būs skatāma starptautiski pazīstamā amerikāņu fotogrāfa Sandro Millera darbu sērija "Malkovičs, Malkovičs, Malkovičs: veltījums fotogrāfijas meistariem".

Sandro Millers. Diāna Arbusa / Identiskie dvīņi, Rosella, Ņūdžersija, 1967. 2014. © Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

Izstāde rīkota sadarbībā ar Madrides kultūras projektu kompāniju "DiChroma photography". Fotomākslas ekspozīcija ir divu radoši spilgtu personību - kubiešu izcelsmes amerikāņu fotogrāfa Millera un amerikāņu kino un teātra aktiera Džona Malkoviča - kopdarbs. Viņus saista gadiem ilga draudzība, un Malkovičs vairākkārt bijis Millera modelis, informē LNMM pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.

Sandro Millers. Endijs Vorhols / Zaļā Merilina, 1962. 2014. © Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

Darbu sērijā "Malkovičs, Malkovičs, Malkovičs: veltījums fotogrāfijas meistariem" Millers pārfrazē vairāku 20.gadsimta fotogrāfijas klasiķu veidotos attēlus - gan slavenību portretus, gan nepazīstamu cilvēku tēlus, kuri kļuvuši slaveni pateicoties konkrētām fotogrāfijām.

Sandro Millers. Alberts Vatsons / Alfrēds Hičkoks ar zosi, 1973. 2014. © Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

Parafrāzēs ir rekonstruētas oriģinālo, ikonisko fotogrāfiju kompozīcijas, apgaismojums, modeļu pozas un ietērps.

Sandro Millers. Filips Halsmans / Salvadors Dalī, 1954. 2014. © Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

Tikai attēlotās personas - Ērvinga Pena stūrī iedzītais Trūmens Kapote, Bērta Stērna izģērbtā Merilina Monro, Dorotejas Langes klasiskā imigrantu māte, Ričarda Avedona vīrs ar bitēm, Roberta Mapltorpa pašportrets un daudzas citas - ir aizstātas ar Malkoviču.

Sandro Millers. Bērts Stērns / Merilina rozā rozēs (no pēdējās sesijas, 1962). 2014. © Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

Mākslinieku - fotogrāfa un aktiera - tandēms veido spēli starp kanonizētajiem attēliem un to atkārtojumiem, ironiski komentējot atsevišķu personību un tēlu ietekmi fotogrāfijas attīstībā.

Sandro Millers. 2018. Fotogrāfija. © Mark Edward Harris / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

Millers ir guvis panākumus reklāmas un portretu fotogrāfijā, sadarbojoties ar ietekmīgiem zīmoliem un žurnāliem. Paralēli viņš attīsta mākslas projektus foto un kino jomā. Autora personālizstādes rīkotas Atlantijas okeāna abās pusēs - sākot no mājām Čikāgā līdz Eiropas un Āzijas muzejiem un izstāžu zālēm.

Sandro Millers. Alberto Korda / Če Gevara, 1960. 2014. © Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

Rīgā aplūkojamā darbu sērija izpelnījusies plašu atzinību - bijusi daudzkārt izstādīta, reproducēta un recenzēta. Tagad, deviņus gadus pēc pirmās eksponēšanas Katrīnas Edelmanes galerijā Čikāgā un spožas prezentācijas nozīmīgajā Arlas foto festivālā, tā būs pieejama arī interesentiem Latvijā.