foto: Publicitātes foto
Interesenti aicināti uz lekciju “Viedo materiālu koncepti un aktualitātes modes un dizaina industrijā”
No mango šķiedras gatavota biodzija.
Mode
2023. gada 29. marts, 13:20

Interesenti aicināti uz lekciju “Viedo materiālu koncepti un aktualitātes modes un dizaina industrijā”

Pastaiga

2023. gada 3. aprīlī no plkst. 17.30  līdz 19.00 tiešsaistē notiks inovatīvo materiālu ekspertes un asociētās profesores Kristīnes Upeslejas lekcija “Viedo materiālu aktualitātes un koncepti modes un dizaina industrijās”, kurā aicināti piedalīties dizaineri, pasūtītāji, ražotāji, studējošie, mācībspēki, lietotāji un citi interesenti. Dalība lekcijā ir bez maksas. Šī būs pirmā izglītojošā lekcija iniciatīvas “Modes manifestācija 2023” pasākumu ietvaros.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Nākamās paaudzes materiālu izstrāde un pārnese ražošanā ir veids, kā modes un dizaina industrijai kļūt ilgtspējīgākai. Pasaules Resursu centrs (WRI- World Resources Institute) savā ziņojumā ir mudinājis palielināt ieguldījumu nākamās paaudzes materiālos, tostarp pārstrādātos, bioloģiskos, augu izcelsmes ādas un viedajos materiālos, jo tiem ir būtiska loma virzībā uz tāda globālā šķiedru pieprasījuma nodrošināšanu, kas nākotnē mazinātu negatīvo ietekmi uz vidi.

foto: Publicitātes foto
Banāna šķiedra.

Kristīnes Upeslejas lekcija sniegs ieskatu par konceptiem un aktualitātēm viedo materiālu pasaulē. Inženierzinātnes atklājumi palīdz radīt ne tikai jaunus materiālus, bet arī maina veidu, kā tiek iegūtas izejvielas un nodrošināts ražošanas process. Jauni materiāli savukārt daļēji vai pilnībā maina dizaina procesu. Veidojas pieprasījums pēc tādām jaunām profesijām kā dizaina futūrists, audumu alķīmiķis, sintētisko materiālu biologs u.c. Kāda ir industriju kapacitāte vadīt šādas pārmaiņas un kā tā veicināma, ir jautājums, kuru nepieciešams aktualizēt dažādos institucionālajos līmeņos.

Kristīne Upesleja ir latviete, kuras mītnes pilsēta šobrīd ir Losandželosa, ASV. Viņa ir konsultāciju uzņēmuma “MADISONS - Innovative materials” dibinātāja un prezidente, pedagoģe, pētniece, kuratore un konsultante. Kristīnes Upeslejas interese par materiālu daudzveidību radusies vairāk kā pirms divdesmit gadiem, strādājot par kostīmu dizaineri Berlīnē. Viņa ir izveidojusi un vada Inovatīvo tekstilizstrādājumu un materiālu departamentu Modes dizaina un tirdzniecības institūtā Losandželosā (FIDM / Fashion Institute of Design & Merchandising). Kristīnes klientu un sadarbības partneru vidū ir tādi zīmoli kā Hugo Boss, Adidas, Patagonia, Lenzing, Guess, Michael Schmidt un Reformation. Pašlaik viņa ir asociētā profesore ArtCenter Dizaina koledžā Pasadenā un uzstājās ar lekcijām ASV un citur pasaulē.

foto: Publicitātes foto
Ekonila audums.

Aktuālākās tendences materiālu izmantošanā modes un dizaina industrijās līdz ar Eiropas Zaļā kursa iniciatīvu ir kļuvušas par neizbēgamu tēmu gan mazo, gan lielo uzņēmumu dienas kārtībā. Modes industrija ir viens no lielākajiem spēlētājiem jautājumos par ilgtspējīgiem un videi draudzīgiem risinājumiem nākotnē. Tekstiliju ražošana un tās blakusprodukti veido ap 10% no CO2 piesārņojuma, apmēram 85-87% apģērbu nonāk izgāztuvēs, tikai 1% tiek pārstrādāts un nonāk apritē jaunu apģērbu veidā. Līdzatbildība gulstas gan uz ražotāju, gan patērētāju pleciem, tāpēc svarīgi saprast, kādi ir tie soļi, kas visiem kopā veicami apkārtējās vides aizsardzībai.

Iepriekšēja reģistrācija ir obligāta. Reģistrācijas saite šeit.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās