foto: Publicitātes foto
Par Rīgas fotogrāfijas biennāles un LMA Latvijas jauno kuratori izvēlēta Laima Daberte
Laima Daberte ir beigusi arhitektūras studijas Rīgas Tehniskajā universitātē, kā arī ieguvusi bakalaura grādu tēlniecībā LMA un ieskatu fotogrāfijā paplašinājusi "ISSP" skolas ievadkursā.
Kultūra
2022. gada 6. decembris, 17:14

Par Rīgas fotogrāfijas biennāles un LMA Latvijas jauno kuratori izvēlēta Laima Daberte

Jauns.lv / LETA

Ar starptautiskas žūrijas vērtējumu Rīgas Fotogrāfijas biennāles "Next 2023" un Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) konkursa "Jaunais kurators!" balvu ieguvusi Laima Daberte ar izstādes idejas pieteikumu "Atrastais laiks", informēja biennāles pārstāve Amanda Boka.

Viņa norāda, ka konkursa uzvarētājas veidotā izstāde tiks atklāta maijā Rīgas Fotogrāfijas biennāles "Next 2023" programmā un būs skatāma LMA izstāžu zālē "Pilot".

Boka atzīmē, ka konkurss "Jaunais kurators!" ir jauna lokālās mākslas platforma, kurā jaunie mākslas kuratori aicināti piedāvāt savu skatījumu uz šodien aktuālo attēla kultūrā. Piešķirtā apbalvojuma mērķis ir mākslas kuratoriem dot iespēju mainīt ierasto izstāžu veidošanas politiku vietējā mērogā.

foto: Publicitātes foto
Laima Daberte „Klusā maiņa'', 2021.

Rīgas fotogrāfijas biennāles pārstāve akcentē, ka izstādes "Atrastais laiks" kuratore un mākslinieki - Daberte, Kristaps Freimanis un Armands Andže - aplūkos cilvēka atmiņām raksturīgu tendenci - vietas un telpas uztveres interpretāciju dažādos veidos, izejot no indivīda līdzšinējās pieredzes, tā brīža sajūtām, domām vai to iztrūkuma.

foto: Publicitātes foto
Armands Andže „Söderfjärden'', 2022;

Daberte ir beigusi arhitektūras studijas Rīgas Tehniskajā universitātē, kā arī ieguvusi bakalaura grādu tēlniecībā LMA un ieskatu fotogrāfijā paplašinājusi "ISSP" skolas ievadkursā. Līdz šim viņa jau ir piedalījusies vairākās izstādēs, projektos un simpozijos, un patlaban Daberte apgūst kuratora specializāciju LMA.

Konkursa "Jaunais kurators!" uzvarētāju noteica starptautiska žūrija. Tajā strādāja kurators, mākslinieks, kritiķis un kuratoriālās platformas "Publics" mākslinieciskais vadītājs Pols O’Nīls, Somijas Laikmetīgās mākslas muzeja "Kiasma" kolekcijas galvenā kuratore Sāra Haklina, Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore un kuratore Solvita Krese, mākslas zinātniece un kuratore, LMA prorektore Antra Priede un Rīgas Fotogrāfijas biennāles vadītāja un programmas kuratore Inga Brūvere.

Daberte ir otrā Latvijas labākā jaunā kuratora balvas ieguvēja - 2021.gadā, kad balva tika pasniegta pirmo reizi, par laureāti kļuva Tīna Pētersone. Viņa konkursā piedalījās un izstāžu zālē "Pilot" realizēja mākslinieku Elizabetes Ezergailes, Konstantīna Žukova un Krišjāņa Elvika darbu izstādi "Lai iemīlētos, klikšķini šeit".

Rīgas Fotogrāfijas biennāle ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju.