Kultūra
2022. gada 6. jūlijs, 13:21

Jaunā izstādē pētīs sievietes seksuālo lomu mūsdienu sabiedrībā un viņas "seksuālo kapitālu"

Pastaiga

Rīgā, mākslas centrā Masa, Alauksta 7A, no 8. līdz 15. jūlija būs skatāma mākslinieces un dzejnieces Jeļenas Glazovas izstāde “DANAЁ”. Izstāde “DANAЁ”  ir Jeļenas Glazovas darbs par sievietes seksuālo lomu mūsdienu sabiedrībā un viņas "seksuālo kapitālu", kas mēdz pieaugt un samazināties. Izstādes atklāšana ar Jeļenas Glazovas un Ilzes Pavāres performanci notiks 8.jūlijā 18:00 (performance – 18:30).

Izstādē ir iekļauti darbi, kas  demonstrē biopolitiskās varas saspēli. Savā darbā Jeļena Glazova atsaucas uz Rembranta van Reina klasisko darbu “Danāja” (1636), kā arī Treisijas Eminas ironisko darbu “I’ve got it all” (2000). Ekspozīcija sastāv no vizuāliem darbiem (video projekcijām, fotogrāfijām, grafiskiem darbiem), kā arī  speciāli veidota skaņdarba izstādes pavadījumam.

Izstāde ir meditācija par sievietes lomu mūsdienu sabiedrībā, kamēr sievietes relatīvā “vērtība” jeb “kapitāls” vai nu samazinās, vai pieaug, sievietes liktenis veidojas saistībā ar šo finanšu plūsmu svārstībām – sieviete tiek uztverta kā “prece” brīvajā tirgū, ir svarīgi zināt, vai šādā “produktā” ir jāiegulda līdzekļi, vai arī šī “prece” var kļūt par nekropolitikas objektu. Autore atsaucas uz Kārļa Marksa idejām par kapitāla apriti, Mišelu Fuko idejām par biopolitiku un mūsdienu filozofa Pola B. Precjado idejām par attīstītā kapitālisma farmakopornogrāfisko režīmu.

foto: Publicitātes foto

Jeļena Glazova – dzejniece un māksliniece, darbojas attēla, teksta un skaņas mijedarbības laukā, vairāku izstāžu un performanču autore. Māksliniece ir vairāku izstāžu autore – “Elements of a Puzzle” (2011.g., Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs), “Sievietes identifikācija” (2010.g., Latvijas Fotogrāfijas muzejs) utt.

Eksperimentālās mūzikas darbības sfēra - drone/noise ar pārstrādāta vokāla pielietojumu. Piedalījusies starptautiskos festivālos un projektos Latvijā, Krievijā, Igaunijā, Lietuvā, Zviedrijā, Austrijā, Vācijā, Nīderlandē, Turcijā utt. Piedalījusies ar projektiem un performancēm tādās vietās un festivālos kā Hamburger Bahnhof (Berlīne, Vācija), Reina Sofia muzejs (Madrīde, Spānija), BOZAR (Brisele, Beļģija), Poetronica (Maskava, Krievija), WORM (Rotterdama, Nīderlande), EMS (Stokholma, Zviedrija) utt.

Jeļena ir 4 dzejoļu krājumu autore - pirmais krājums “Transfēri”(2013.g. biedrība “Orbīta”) tika nominēts Latvijas Literatūras gada balvai, otrais krājums “Plasma” tika izdots angļu un igauņu valodā 2014.g. maijā Igaunijā (izdevniecība “Paranoia”). Trešais krājums Алчность/ Alkatība izdots 2019.gadā Valtera Dakšas izdevniecībā un tika nominēts Dzejas dienu balvai. Ceturtais krājums "Naivums" iznāca 2022.gadā un tika nominēts “Zelta ābele” balvai par labāko grāmatas dizainu. Jeļenas Glazovas dzeja ir tulkota 8 Eiropas valodās.