Kultūra
2022. gada 13. jūnijs, 12:28

Sabiedriskā transporta pieturās Rīgā izstādīti darbi, kas ļauj iztēloties dzīvi distopiskā pasaulē

Pastaiga

Līdz 19. jūnijam Rīgas iedzīvotāji un viesi aicināti iesaistīties Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2022 (RFB 2022) ārtelpas projektā. 10 Rīgas sabiedriskā transporta pieturvietās dažādos Rīgas rajonos – Imantā, Zasulaukā, Centrā, Āgenskalnā, Pļavniekos, Mežciemā, Salās, Juglā un Mežaparkā – skatāms mākslinieces Kristīnes Krauzes-Sluckas projekts „Atbalss” (kuratore Anete Skuja). Pieturvietās izstādītie vizuālie darbi papildināti ar QR kodu, kas iepazīstina skatītājus ar mākslīgās runas sintēzes fragmentiem, ļaujot iztēloties dzīvi distopiskā pasaulē.

Nākotnes sabiedrība ir zaudējusi spēju dzīvot uz zemes virsmas. Cilvēki ir sākuši dzīvi pazemē - katrs dzīvo izolācijā un vienatnē. Tā ir dzīve, kas balstīta uz sociālo distancēšanos un attālinātu komunikāciju; visu pazemes iedzīvotāju fiziskās, mentālās un intelektuālās vajadzības apmierina ar Mašīnas starpniecību. Ēdiens, mūzika, gulta, vanna vai cilvēku savstarpējā komunikācija ir vienas pogas un slēdža attālumā.

„Atvienoties” no Mašīnas nozīmē sociālo izstumtību un drošu nāvi, jo cilvēki ir pazaudējuši savus dabīgos izdzīvošanas instinktus un prasmes - šādu distopisku pasauli 1909. gadā attēloja angļu rakstnieks Eduards Morgans Forsters (Edward Morgan Forster) novelē „Mašīna apstājas” („The Machine Stops”).

Projekts sastāv no hlorofila attēliem, kuri veidoti uz organiskām augu lapām un iegūti ar dabiskā saules apgaismojuma palīdzību. Nonākot vienā no desmit pieturvietām, ar QR koda starpniecību klausāmi īsi mākslīgās runas sintēzes fragmenti, kas ieved noveles „Mašīna apstājas” aprakstītajā pasaulē, skatītājam ļaujot reflektēt par tehnoloģiju pārsātināto ikdienas dzīvi un mūsu attiecībām ar dabu.

Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2022 ārtelpas projekts „Atbalss” Rīgas pilsētas pieturvietās līdz 19. jūnijam skatāms:

  • Pieturvietā „Uzvaras bulvāris” virzienā uz Centru
  • Pieturvietā „Botāniskais dārzs” virzienā uz Centru
  • Pieturvietā „Rigondas gatve” virzienā uz Centru
  • Pieturvietā „Lucavsala” virzienā no Centra
  • Pieturvietā „Veikals "Pļavnieki” virzienā no Centra
  • Pieturvietā „Hipokrāta iela” virzienā no Centra
  • Pietruvietā „Brīvdabas muzejs” virzienā uz Centru
  • Pieturvietā „Mirdzas Ķempes iela” virzienā uz Centru
  • Pieturvietā „Viestura prospekts” virzienā no Centra
  • Pieturvietā „Miera iela” virzienā uz Centru Brasā

Projekta norises vietu karte skatāma: https://ej.uz/echomap

Rīgas Fotogrāfijas biennāle 2022 (RFB 2022) izstāžu zālēs un pilsētvidē norisinās no 22. aprīļa un turpināsies līdz 10. jūlijam. Astoņās starptautiskās izstādēs un plašā izglītības pasākumu programmā biennāles mākslinieki un kuratori aicinājuši apmeklētājus aplūkot izolācijas stāvokli un tā dažādās izpausmes un ietekmi, un no jauna mācīties lasīt informāciju, ko mums sniedz attēls.