Kultūra
2022. gada 12. aprīlis, 10:58

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā atklāj jaunas ekspozīcijas - "Klasiskās vērtības" un "Dizaina process"

Jauns.lv / LETA

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM) no šodienas ver durvis jaunajām pastāvīgajām ekspozīcijām - "Klasiskās vērtības" un "Dizaina process", kas ir aplūkojamas muzeja otrajā un trešajā stāvā, informē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) pārstāve Natālija Sujunšalijeva.

LNMM pārstāve norādīja, ka ekspozīcijā "Klasiskās vērtības", kura vēstī par laiku no 19.gadsimta beigām līdz 20.gadsimta 60.gadiem, turpmāk varēs doties kopā ar audiogidu, iepazīstot Latvijas meistarus, piemēram, Jūliju Madernieku, Ansi Cīruli un daudzus citus un viņu daiļradi.

foto: Publicitātes foto

Tekstus latviešu valodā ierunājis Jaunā Rīgas teātra aktieris Ģirts Krūmiņš, krievu valodā - Mihaila Čehova Rīgas Krievu drāmas teātra aktieris Anatolijs Fečins, angļu valodā - Miks Koljērs. LNMM pārstāve atzīmēja, ka pirmo reizi Latvijas muzeju vēsturē ceļvedis ļauj izzināt dizaina vēsturi arī vieglajā valodā. Audio pastaigā muzejā ir nepieciešams savs mobilais tālrunis un austiņas, taču tikpat labi šos stāstus var klausīties no mājām vai jebkuras citas vietas, kur nodrošināts interneta pieslēgums. Audiogids bez maksas pieejams DMDM profilā lietotnē "SoundCloud".

foto: Publicitātes foto

Savukārt "Dizaina process" jeb stāsts par dizainu no 20.gadsimta 60.gadiem līdz mūsdienām ir izveidots muzeja trešā stāva ekspozīcijā kā eksperimentāla studija, kurā ikviens varēs pētīt un līdzdarboties. Latvijas dizaina vēsturi šeit palīdz izgaismot epizodes piecās vienlīdz nozīmīgās tematiskās "stacijās" - "Daba. Vide. Cilvēks", "Modernā pilsēta", "Publiskā telpa", "Forma un materiāls", "Atvērtās robežas". Katru informatīvo bloku papildina izcilākie mākslas darbi.

foto: Publicitātes foto

Īpaša uzmanība tiek veltīta trīs Latvijas dizaineriem un māksliniekiem - Valdim Celmam, Jānim Borgam un Arturam Riņķim. Par katru personību uzņemta 15 minūšu garā filma, kuru pilnās versijas ir apskatāmas LNMM mājaslapā un sociālā medija "YouTube" kontā, savukārt ekspozīcijā pieejami spilgtākie interviju fragmenti.

foto: Publicitātes foto

Sujunšalijeva norādīja, ka 2009.gadā DMDM saņēma dāvinājumu - vairākus apjomīgus brūna auduma vākos iesietus albumus, kuru lappusēm pielīmēti nelieli audumu fragmenti. Tie ir tekstilfabrikā "Rīgas audums" ražoto zīda audumu paraugi, kurus atdzīvina virtuālās realitātes ekspozīcija "Rīgas audums. Laikmeta raksti".

foto: Publicitātes foto

Projekts, kas tapis sadarbībā ar tehnoloģiju uzņēmumu "Vividly", pirmo reizi tika parādīts 2021.gadā Polijā, Bjalistokā, gūstot atzinību. Ikvienam muzeja apmeklētājam tagad tiek piedāvāta iespēja pāršķirt audumus, aplūkot katru tuvāk un ieskatīties tekstilmākslas aizkulisēs.

foto: Publicitātes foto