Cilvēki
2021. gada 15. marts, 18:38

51 gada vecumā miris pazīstamais Rīgas frizieris Oļegs Stepanovs

Jauns.lv

Sestdien, 13. martā, 51 gada vecumā mūžībā devies frizieris un stilists Oļegs Stepanovs, portālam Otkrito.lv apstiprinājusi viņa māte Valentīna Stepanova. Viņš zaudējis cīņā ar smagu slimību.

Oļegs Stepanovs pieder tai Latvijas frizieru paaudzei, kura pacēla savas profesijas prestižu nebijušā augstumā. Tieši 90. gados, kad sākās viņa karjera, pret šo nozari pārstāja izturēties kā sadzīves pakalpojumu jomu un sāka uztvert kā mākslu. Šajā paaudzē bija daudz zvaigžņu - Artis Bandonis, Andrejs Siļčenko, Sergejs Sarkisovs... Oļegs Stepanovs viņu vidū bija visspilgtākais un neprognozējamākais cilvēks.

Friziera profesiju viņš izvēlējās pilnīgi apzināti un nekad neuzskatīja to par naudas pelnīšanu. Oļegam tā bija pirmām kārtām radoša pašizpausme. Būdams leģendārās Rīgas 34. profesionāi tehniskās vidusskolas absolvents - šo skolu padomju gados uzskatīja par vienu no labākajām friziermākslas mācību iestādēm visā PSRS -, Stepanovs jau pašā karjeras sākumā skaļi pieteica sevi gan ar darbiem, gan spilgto personību.

Viņam vienmēr šķita par maz vienkārši strādāt friziersalonā un būt klientu pieprasītam meistaram. Oļegam gribējās kaut ko vairāk - spilgtus šovus, radošas kolekcijas, drosmīgus eksperimentus. Viņš ar azartu piedalījās visos iespējamajos konkursos un bieži vien arī uzvarēja. Bet par savu galveno uzvaru uzskatīja klientu laimīgās acis pēc kārtējās pārvērtības.

Stepanovs nemitīgi mācījās. Pat, kļūstot par atzītu meistaru, viņš nelaida garām iespēju papildināt zināšanas kārtējos kursos vai meistarklasēs. Un tad viņš sāka mācīt arī pats. Oļega semināri sniedza ne tikai profesionālas zināšanas, bet arī iedvesmu. Viņš kā neviens cits prata aizraut cilvēkus ar savām radošajām idejām, neticamo entuziasmu un cilvēcisko harismu - viņa lekcijas pārvērtās par īstiem šoviem. Šīs īpašības tika novērtētas arī Vidal Sassoon akadēmijā Londonā, kur Stepanovs kādu laiku strādāja krievvalodīgo meistaru semināros.

foto: Jeļena Ihiļčika (Елена Ихильчик)

Oļegs bija kosmopolīts un paspējis dzīvot dažādās valstīs - no ASV līdz Austrālijai. 2000. gadu sākumā liktenis bija viņu aizvedis pat uz Filipīnām, kur viņš gandrīz gadu nostrādāja Manilā par liela friziersalona radošo direktoru. Pēc tam Oļegs apmetās Londonā - pilsētā, kuru labi pazina un mīlēja, kurā jutās psiholoģiski komfortabli. Visuzticīgākās Rīgas klientes pat speciāli lidojušas pie viņa uz Londonu. Arī Latviju Stepanovs nekad neaizmirsa, tā vienmēr bija viņa sirdī. Laiku pa laikam Oļegs uzradās kā kārtējā frizierkonkursa žūrijas loceklis, tad viesojās ar savām meistarklasēm. Bet visbiežāk - lai apciemotu Rīgā palikušo slimo mammu.

Pēdējos gados gan kaut kas viņā šķita salūzis. Nebija pastāvīga darba, sākās veselības problēmas. Kā izrādījās vēlāk, Oļegam bija neārstējama slimība, viņš nopietni ārstējās. Bet savā dzīvē viņš nevienu neielaida, apzināti izvairoties no saskarsmes un vēloties tikt galā ar nepatikšanām vienatnē. Diemžēl viņa slimība viņam nedeva ne mazākās izredzes...

Draugi Oļegu vienmēr atcerēsies kā pārvērtību meistaru un cilvēku dvēseļu lietpratēju, erudītu un lieliskas humora izjūtas īpašnieku. Oļegs Stepanovs bija cilvēks, kurš palīdzēja saviem klientiem uzlabot pašvērtējumu un atgūt ticību. Cilvēks - svētki...

Atvadīšanās no Oļega Stepanova notiks ceturtdien, 18. martā, pl. 16:00 Rīgas krematorijas Lielajā zālē. Lūgums nenest vainagus, tikai nelielus puķu pušķus.