foto: facebook.com/rixcriga
"RIXC" pandēmijas laikā piedāvā bez maksas apmeklēt mākslinieces Paulas Vītolas izstādi
Kultūra
2020. gada 21. maijs, 08:52

"RIXC" pandēmijas laikā piedāvā bez maksas apmeklēt mākslinieces Paulas Vītolas izstādi

LETA

Jauno mediju kultūras centrs "RIXC" no šodienas līdz 13.jūnijam piedāvā apmeklēt mākslinieces Paulas Vītolas izstādi "Viļņi - Gaismas - Ēnas", informē "RIXC" projektu vadītāja Agnese Baranova.

Pēc Baranovas sacītā, izstādes darbos apskatāmi mākslinieciski eksperimenti ar skaņu un gaismu. Izmantojot gaismu kā skaņas avotu un ieguves veidu, tā no neredzamas un netveramas parādības kļūst redzama un ar to iespējams strādāt vizuāli, paverot arvien jaunas iespējas eksperimentiem.

Līdz 23.maijam un no 4.jūnija līdz 6.jūnijam "RIXC" galerijā varēs satikt arī pašu mākslinieci, kura pastāstīs un demonstrēs gaismas dažādos skanējumus.

Kā pavēstīja Baranova, māksliniece līdz šim radījusi dažādus prototipus skaņas iegūšanai ar gaismu - performances instrumentus, ar kuriem var radīt skaņas, izmantojot motorus, stīgas, Ziemassvētku lampiņas, ūdens pudeli un citus priekšmetus; skaņas ierakstītāju, kurā mikrofona vietā tiek izmantots spogulis un saules gaisma; kā arī ierīci, ar kuras palīdzību var klausīties kukaiņu spārnu skaņas.

Gaisma izstādes darbos tiek izmantota, lai radītu skaņu, pielietojot fotoakustikas principu, ko jau 1880.gadā atklāja skotu izcelsmes amerikāņu un kanādiešu izgudrotājs, fiziologs un fiziķis, telefona izgudrotājs Aleksandrs Greiems Bells.

Baranova norādīja, ka izstādē iespējams iepazīties ar mākslinieces eksperimentiem - būs apskatāmas skices no darbu izstrādes procesa, prototipi un instrumenti skaņas radīšanai. Gaidot izstādes apmeklējumu klātienē, ikviens interesents varēs iesaistīties eksperimentos ar gaismu un skaņu, kas vēl līdz 20.maijam ir apskatāma izstādes 360° video tūrē ar kuratoru Raiti Šmitu "RIXC" virtuālajā galerijā, sekojot saitei "vimeo.com/404348246".

Vītola ir māksliniece un pasniedzēja Liepājas Universitātē, galvenokārt darbojas mediju mākslas un mākslas pētniecības laukā, kā arī pēdējā laikā pievērsusies skaņas mākslai. Savā radošajā darbībā māksliniece eksperimentē ar dažādām tehnoloģijām, dabas un fizikālām parādībām, cenšoties tās izprast, meklējot jaunus izteiksmes līdzekļus un veidus kā ar tām darboties, akcentēja "RIXC" projektu vadītāja, norādot, ka izstādes apmeklējums bez maksas.