foto: Luke Walker
Bastiānu ģimene atdāvina ēku Berlīnē un atver Čiperfīlda projektētu mākslas galeriju Londonā
2019. gada 10. maijs, 17:35

Bastiānu ģimene atdāvina ēku Berlīnē un atver Čiperfīlda projektētu mākslas galeriju Londonā

Pastaiga

Šajā pavasarī vācu mākslas galeristu Bastiānu ģimene svinīgā ceremonijā atdāvināja Prūsijas Kultūras mantojuma fondam Berlīnē savu iespaidīgo galerijas ēku un izstāžu telpu, kas durvis vēra 2007. gadā un kuras projekta autors ir pazīstamais arhitekts Deivids Čiperfīlds.

Paredzams, ka nākotnē ēka kalpos par izglītības centru ģimenēm un skolēnu grupām, kas apmeklē turpat iepretim esošo Muzeju salu. “Tā kā mums bijusi privilēģija strādāt ar izciliem sava laika māksliniekiem, mums šķita, ka mūsu pienākums ir kaut ko atdot pārējai sabiedrībai – lai veicinātu piekļuvi kultūrai un vizuālajai mākslai, kā arī demokratizētu muzeju ainu,” tā par šo savā ziņā simbolisko dāvinājumu saka galerijas Bastian direktors Enejs Bastiāns.

Bastian galeriju 1989. gadā Berlīnē dibināja viņa vecāki Heiners un Selīna Bastiāni. Tās uzmanības fokusā ir vadošie vācu un amerikāņu pēckara laikmeta mākslinieki: Jozefs Boiss, Anselms Kīfers, Sajs Tvoblijs, Roberts Raušenbergs, Endijs Vorhols un Deivids Hoknijs. Vairums bijuši vai joprojām ir Bastiānu ģimenes draugi.

Atzīmējot galerijas 30. dzimšanas dienu, šāgada sākumā ar Endija Vorhola polaroīda foto izstādi tika atklātas arī Bastian jaunās telpas Londonā, Meifēras rajonā. Galerijas mājvieta ir izbijusi skroderu darbnīca Deivisstrītā, 20. gadsimta sākumā celtas ēkas pamatstāvā.

Zīmīgi, ka arī šoreiz rekonstrukcijas projekta autors bijis Deivida Čiperfīlda arhitektu birojs. 90 m² lielās galerijas interjers ir lakonisma kvintesence – baltas sienas un gaiši pelēka smilšakmens grīda, neviena lieka detaļa nenovērš uzmanību no galvenā – mākslas.

foto: Luke Walker

Vienīgais skulpturāli dekoratīvais elements ir kāpnes ar stikla balustrādi, kas savieno izstāžu zāli ar privāto šovrūmu un biroja telpām. Atklāšanas izstādē skatāmi 60 polaroīdu portreti no Endija Vorhola Studijas 54 un Fabrikas perioda, kuros fiksēts viņš pats un viņa leģendārā anturāža – no Īva Senlorāna līdz Žanam-Mišelam Baskjā, Palomai Pikaso un Mikam Džegeram.

8 Davies Street
Londona

bastian-gallery.com