foto: Ansis Starks
Purvīša balvai nominēta Amandas Ziemeles izstāde "Kvantu matu implanti"
Cilvēki
2019. gada 18. aprīlis, 10:25

Purvīša balvai nominēta Amandas Ziemeles izstāde "Kvantu matu implanti"

Pastaiga

Izvērtējot izstādes un mākslinieku darbus, kas bija apskatāmi laika posmā no 2019. gada 1. janvāra līdz 31. martam, Purvīša balvas ekspertu darba grupa balvai, kas tiks pasniegta 2021. gada aprīlī, ir nominējusi Amandu Ziemeli par personālizstādi “Kvantu matu implanti” kim? Laikmetīgās mākslas centrā (21.02.2019.–07.04.2019.), Pastaiga.lv informē Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
foto: Ansis Starks

Nominācijas pamatojums: “Gan gluži nesenais pieteikums ziloņu staļļos, gan darbi kim? izstādē ir tikšanās ar eksperimentālu glezniecību, kas joprojām uzticīga “audekls/eļļa” komponentei. Paplašinājumus tā rod saspēlē ar ekspozīcijas telpu, netipiskos rāmju formātos un gleznu savstarpējā izvietojuma attiecībās.

Vizuālo gramatiku Ziemeles darbos veido krāsu laukumi vai līnijas triepiens, kas ir pārāk robusti, arhaiski, nezināmu dzīļu psiholoģijas iedvesmoti, lai uzņemtos pienākumu attēlot atpazīstamo.

foto: Ansis Starks

Datu vizualizācijām raksturīgs abstraktums viņas glezniecībā ir apveltīts ar cabinet of curiosity maģiskās stāstniecības prasmi. Ziemeles izstāde tirda kļūt vērīgam un zinošam, bet vienlaikus raisa bažas, ka neko patiesi būtisku vai būtiski patiesu attēlot vispār nav iespējams,” stāsta kurators, mākslas teorētiķis Kaspars Vanags.

foto: Ansis Starks

“Amandas Ziemeles glezniecībā triepiens kļūst par žestu, līnija – par domu, forma – par pieskārienu, bet izstāde – par domāt rosinošu izrādi, kurā skatītājam paredzēta autorei līdzvērtīga loma,” uzsver mākslas zinātniece, kuratore Ieva Kalniņa.

foto: Ansis Starks

“Amanda Ziemele glezniecību izmanto ne tikai kā formu, bet kā domāšanas veidu par pašu glezniecības mediju. Amandas Ziemeles darbi konsekventi no izstādes uz izstādi atklāj Latvijas mākslas ainā reti sastopamu skatījumu uz glezniecības mediju, vienlaicīgi pārliecinoši piedaloties starptautiski aktuālā diskusijā par tās vietu laikmetīgajā mākslā,” abus kolēģus papildina LNMM Izstāžu zāles “Arsenāls” izstāžu kuratore, Radošās darbnīcas vadītāja Līna Birzaka – Priekule.

foto: Ansis Starks

Kopumā eksperti šajā periodā nominācijām izvirzīja sešus mākslas notikumus, un to vidū bija:
•    Ievas Jurjānes izstāde “Gals & sākums” Latvijas Nacionālā mākslas muzeja 4. stāva izstāžu zālēs un Kupola zālē (10.11.2018.–03.02.2019.);
•    Brigitas Zelčas - Aispures un Kristapa Grundšteina izstāde “ Vietu vairāk nav” LNMM izstāžu zāles “Arsenāls” Radošajā darbnīcā (22.03.–19.05.2019.);
•    Sabīnes Zoltneres personālizstāde “Muzeju sala” Rīgas cirka bijušajā ziloņu stallī teātra grupas “Kvadrifrons’’ izstāžu sērijas ietvaros (16.03.–06.04.2019.);
•    Ernesta Vītiņa izstāde “Stikla labirintā” Rīgas mākslas telpā (01.02.–17.03.2019.);
•    Santas Frances personālizstāde “Safeporting” kim? Laikmetīgās mākslas centrā (21.02.–07.04.2019.)

Amandas Ziemeles personālizstāde "Kvantu matu implanti"

gallery icon
7

Purvīša balva dibināta 2008.gada sākumā un tiek pasniegta reizi divos gados. Pirmo Purvīša balvu 2009.gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu "Solitude". Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011.gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi "Varbūt".

Trešo Purvīša balvu 2013.gada februārī ieguva Andris Eglītis par personālizstādi "Zemes darbi", ceturtā Purvīša balva 2015.gadā tika pasniegta Miķelim Fišeram par personālizstādi "Netaisnība", bet piekto Purvīša balvu 2017.gada februārī saņēma Krišs Salmanis, Anna Salmane un Kristaps Pētersons par darbu "Dziesma". Sesto Purvīša balvu šogad saņēma Ieva Epnere par darbu "Dzīvo atmiņu jūra". 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās