foto: Shutterstock
Mēs taču neejam ārā bez apģērba. Skaistuma produkti, kuri palīdz stiprināt ādu
2019. gada 13. marts, 08:14

Mēs taču neejam ārā bez apģērba. Skaistuma produkti, kuri palīdz stiprināt ādu

Una Ulme

Pastaiga

Mēs taču neejam ārā bez apģērba. Arī sejas ādai nepieciešams mētelītis – kosmētika, kas to pasargā no ārējās vides kaitējuma, ļauj noturēt tik nepieciešamo mitrumu un palēnina novecošanas procesus.

Ādas novecošana nav saistīta tikai ar vecumu vien. Līdzās bioloģiskiem faktoriem spēkā ir arī tā dēvētā mehāniskā novecošana, kas saistīta ar ieradumiem un mīmiku, un foto novecošana, ko izraisa UV starojums, datoru un telefonu zilie ekrāni u. tml.

Nelabvēlīgo faktoru sarakstā ir arī vides piesārņojums, nelabvēlīgi klimata apstākļi, stress. Visu to ietekmē veidojas tā dēvētie brīvie radikāļi, kas bojā šūnu struktūru, pasliktinot ādas kvalitāti. Labā ziņa ir tā, ka mēs ļoti daudz varam darīt lietas labā, lai šos procesus palēninātu.

Ļoti liela nozīme ir uzturam, kurā vēlams iekļaut ar antioksidantiem bagātu pārtiku, kustībām, kas stimulē šūnu atjaunošanos, un atbilstošai kosmētikai, kas stiprina ādas aizsargbarjeru.

Ādas dabīgā aizsargbarjera ir kā mūris, kas ne tikai sargā ādu no ārējiem postījumiem un kaitīgām vielām, bet arī piedalās imunoloģiskajos procesos un ierobežo ūdens zudumu. Šā mūra ķieģeļi ir keratinocīti, bet cementviela – lipīdu slānis, kurš padara ādas virskārtu gludu.

Ja mūrī rodas bojājumi, tiek zaudēts mitrums, traucēti šūnu atjaunošanās procesi, āda kļūst sausa, jutīga, veidojas apsārtums, novērojama pigmentācija. Neviens mitrinošais kosmētikas produkts nelīdzēs, ja šis aizsargvalnis būs bojāts.

Tāpēc ādas ikdienas kopšanas rutīnā ārkārtīgi būtiska nozīme ir krēmiem, kas atjauno un stiprina ādas ārējo aizsargslāni. Arī nepareiza ādas attīrīšana, jo īpaši agresīva mazgāšana un karsts ūdens, var izjaukt ādas pH līdzsvaru un traumēt aizsargslāni. Savukārt tas ļauj ārīgiem alergēniem un kairinātājiem vieglāk iekļūt ādā un izraisīt ādas slimības, piemēram, atopisko dermatītu.

Šobrīd kosmētikas industrija piedāvā produktus, kas kompleksi veic kā ādas aizsargbarjeras stiprināšanas, tā arī mitrināšanas funkcijas. Ieteicami ir krēmi, kas satur hialuronskābi, vielas, kas iegūtas no jūras produktiem, antioksidantus, lipīdus, kā arī peptīdus.

Tieši peptīdiem (olbaltumvielas, ko veido aminoskābju ķēdes) kosmētikā šobrīd tiek pievērsta liela uzmanība, jo tie spēj atrast šūnu bojājumus un tos saremontēt, atjaunojot šūnu normālu darbību. Tāpēc pieejams arvien plašāks produktu klāsts ar dažādiem peptīdiem sastāvā, un tos veiksmīgi pielieto arī medicīnā.

Papildinot ikdienas ādas kopšanu ar pīlinga procedūrām (tās vienlaikus ar atmirušo ādas šūnu nolobīšanos stimulē arī jaunu šūnu sintēzi), injekcijām, aparātprocedūrām un iekšķīgi lietojamiem preparātiem, iespējams gan risināt jau radušos problēmu, gan neļaut attīstīties jauniem ādas bojājumiem.

Produkti, kas stiprina ādas aizsargbarjeru

The Ordinary serums Buffet

Sastāvā ir vairāki augstas koncentrācijas peptīdi, kas kopā ar aminoskābēm un hialuronskābi stiprina ādu, izlīdzina tās tekstūru, mitrina to un stimulē kolagēna sintēzi. € 14,50 (30 ml).

foto: Publicitātes foto

Shiseido koncentrāts Ultimune

Bagātināts ar antioksidantiem, kas nostiprina ādu pret ikdienas bojājumiem, uzlabo un atjauno tās elastību, aizkavē novecošanās procesus. Aktivizē ādas imunitāti un, uzklāts pirms ikdienas kopšanas līdzekļiem, uzlabo to efektivitāti. € 105 (30 ml).

Mádara serums Infinity Drops

Satur probiotiķus, kas palīdz ādas imunitātei, kontrolējot iekaisuma procesus un stabilizējot mikrofloru. Stiprina ādas aizsargbarjeru un uzlabo mitruma līdzsvaru, tādējādi stimulējot atjaunošanās procesus. € 75 (30 ml).

Algotherm balzams Algosensi SOS

Sastāvā iekļautās aļģes, arnikas u. c. augu ekstrakti, argāna eļļa un vaski stiprina hidrolipīdu slāni un restaurē bojātos ādas apgabalus. Intensīvi baro, veicina šūnu atjaunošanos, aizsargā un nomierina ādu. € 20 (15 ml).

Decléor maska Harmony calm

Likvidē ādas apsārtumu, novērš diskomfortu, nomierina un mitrina. Sargā no ārējās vides kaitīgās ietekmes, padara ādu maigu un zīdainu. € 53 (50 ml).

Eucerin krēms AtopiControl

Sastāvā ir eļļas, augu ekstrakti un antibakteriālas vielas, kas nomierina ādu. Intensīvi kopj un atjauno bojātu ādu, stiprina tās aizsargbarjeru, samazina kairinājumu, kā arī novērš niezi. € 11 (40 ml).

foto: Publicitātes foto

Carita sausā eļļa Fluide de Beaute 14

Sastāvā iekļautās lazdu riekstu un kukurūzas eļļas stiprina ādas aizsargspējas, mitrina un novērš sausuma sajūtu. Pēc lietošanas āda kļūst samtaini maiga. Piemērota kā sejas un ķermeņa ādai, tā matiem. € 77 (100 ml).

Beauté Pacifique atjaunojošais krēms X-tra Dry Skin Fix

Nodrošina ilglaicīgu, spēcīgu mitrumu saglabāšanu. Sastāvā ir augsta skvalāna koncentrācija, kas samazina ūdens iztvaikošanu no ādas virsmas. Īpaši piemērots sausas un bojātas ādas kopšanai. € 45 (120 ml).