foto: Olga Jakovļeva
Košā "plus size" blogere Ilze Līkuma: "Visu, kas svaigs un dabisks, var likt uz sejas"
2018. gada 19. maijs, 12:17

Košā "plus size" blogere Ilze Līkuma: "Visu, kas svaigs un dabisks, var likt uz sejas"

Annija Vīnkalna

Pastaiga

Vizāžiste un blogere Ilze Līkuma (34) ir personība, ko nevar nepamanīt. Bērnību viņa pavadījusi teātra aizkulisēs, jo abi vecāki tolaik strādāja Nacionālajā teātrī, tāpēc iemīlējusi košas krāsas un dramatisku, spilgtu grimu. “Esi tāda, kāda esi! Nekas cits tu nemaz nevari būt,” viņa skaļi pasludina.

Mantojums

Skaistumkopšana iet roku rokā ar ikdienas procesiem. Kopš bērnības atceros, kā mamma vienmēr klāja uz sejas kādu pašgatavotu masku. Ģimenes recepte ir pavisam vienkārša – visu, kas ir svaigs un dabisks, var likt uz sejas. Zemeņu laikā tās ir zemeņu maskas, vasarā – gurķu, neaizmirstot par auzu pārslu maskām sejas attīrīšanai. Mūsu ģimene vienmēr ir cienījusi visu dabisko un uzskatījusi, ka svaigi, dabiski produkti palīdz uzturēt skaistumu.

Kompleksi

Visiem ir kompleksi par savu ārējo izskatu. Neuzskatu, ka es būtu izņēmums. Kompleksi rodas salīdzinot, un tāda ir mūsu cilvēcīgā daba – salīdzinām, meklējam paraugus, cenšamies līdzināties savam vai citu iedomātajam Es tēlam. Augot un attīstoties, saproti, ka centrālais esi tu pats, nevis kāda viedoklis par tavu izskatu. Tieši tad uzmanību pievēršam savam paštēlam, tam, kā tu pati uztver sevi un kāda esi kā personība. Augstākā balva, ko katrs var iegūt sev, ir spēja dzīvot tagadnē ar pozitīvu skatu uz nākotni, bet objektīvi mainīt, uzlabot un pilnveidot sevi visos iespējamajos līmeņos. Vai man tas izdodas? Domāju, ka esmu ceļā uz tā apzināšanos.

Neveiksmes

Pati neveiksmīgākā pieredze mani piemeklēja pusaudža vecumā, kad izdomāju, ka būs laba doma pāriet no sarkaniem matiem uz blondiem. Pašdarbības rezultātā ieguvu burvīgu burkānkrāsas ombre efektu, kas saglabājās vairāk par gadu. Īpaši sulīga pieredze ar neveiksmīgu frizūru bija ap to pašu vecumu, kad atļāvu, lai man nogriež īsus matus. Spilgti atceros, kā negribēju atgriezties skolā ar tādu frizūru. Vēlīnos pusaudžu gados sāku eksperimentēt ar kosmētiku un tēliem, matu krāsām – tad jau pieņēmu, ka pašizpausmes ir dažādas, tās nav jāieliek kādā konkrētā rāmī.

Eksperimenti

Mīlu eksperimentēt ar dekoratīvo un kopjošo kosmētiku, un mans skaistumkopšanas blogs sieviskiba.blogspot.com ir papildu motivācija izmēģināt ko jaunu. Mani saista pats atklāšanas process – izmēģināt, izpētīt un dalīties iespaidos par jauniem, fantastiskiem produktiem, tas sagādā gan gandarījumu, gan patiesu prieku.

Seja

Sejas kopšana ir vesels rituāls, ko esmu izkopusi līdz maksimāli efektīvam līmenim, lai sadzīvotu ar savu taukaino ādas tipu. Ļoti svarīga ir maiga attīrīšana, ādu nemokot, bet piepalīdzot tai atbrīvoties no liekā. Pietiekama mitrināšana – pareizi izvēlēts serums un sejas krēms – ir lieliski sabiedrotie, kas ļauj saglabāt ādu mirdzošu, veselīgu un skaistu. Nekad nevajadzētu aizmirst par SPF aizsardzību, kas ir viena no svarīgākajām lietām cīņā pret pāragru ādas novecošanu. Pats galvenais ir sajust savas ādas vajadzības un tad eksperimentēt, meklēt savus produktus un izvēlēties augstvērtīgu kopjošo kosmētiku.

Kosmētika

Kopjošās kosmētikas nozare šobrīd ir tik piesātināta ar kvalitatīviem, inovatīviem produktiem kā vēl nekad. Jaunas formulas, jauni produkti, jauna pieeja sejas, ķermeņa un matu kopšanai iet roku rokā ar aktuālajiem pasaules trendiem. Arī līdz Latvijai un manam kosmētikas plauktam jau ir nonācis spēcīgais korejiešu kosmētikas bums, ieviešot vairāku pakāpju sejas kopšanas rituālus. Atzīšos, ka produktu pārsātinājums man liek pievērsties tiem, kuri patiešām darbojas. Ņemu vērā gan sastāvu, gan to, kāda konkrētā līdzekļa iedarbība ir vēlama man pašai.

Par vienu no efektīvākajiem zīmoliem sejas kopšanā atzīstu Kiehl’s, kas burtiski izglāba manu ādu ar masku Calendula & Aloe Soothing Hydration Mask, kā arī sejas toniku, kas līdzsvaro manu taukaino ādu. Ideālu mitrinošo un liftinga masku atradu Eisenberg klāstā – Firming Remodelling Mask lieliski atjauno ādas mitrumu un elastību, tā burtiski staro. Mans slepenais ierocis acu zonas skaistumam ir Elemis maska Pro-collagen Hydra Gel, kas atjauno svaigumu ādā zem acīm, piepildot mazās krunciņas un radot jaunavīgas ādas efektu. Periodiski lietoju gan L’Oréal, gan citu zīmolu mālu maskas, taču tagad esmu atradusi sev piemērotus Kiehl’s putojošos attīrošos līdzekļus un  vajadzība pēc mālu maskām nav vairs tik akūta. Dekoratīvās kosmētikas noņemšanai lieliski der Bioderma micelārais ūdens un L’Occitane šī sviesta eļļa, kas tiek galā pat ar pašu noturīgāko kosmētiku.

Sejas kopšanu daudz efektīvāku padara Institut Esthederm piedāvātais Cellulaire Spray: tas palīdz kosmētikas produktiem vieglāk iesūkties ādā un paaugstina to efektivitāti. Mans šāgada favorīts ir Vichy Slove Age ar SPF 25, kas nodrošina nepieciešamo aizsardzību no ārējās vides negatīvajiem faktoriem. Periodiski lietoju sejas eļļas, piemēram, Dr.Hauschka Clarifying Day Oil ir lieliska sabiedrotā, kad nepieciešams ādu nomierināt.

Acu rajona ikdienas kopšanai izvēlos Artistry un Kiehl’s acu krēmus, ziemas periodā īpaši aktuāls ir Kiehl’s Creamy Eye Treatment ar avokādo, kas izcili pabaro maigo acu zonu. Mani sejas krēmi vienmēr no Kiehl’s un Algotherm produktu klāsta, tie lieliski tiek galā arī ar pirmajām novecošanās pazīmēm.

Meikaps

Es mīlu dekoratīvo kosmētiku. Lietoju to tad, kad vēlos paust savas emocijas, uzlabot noskaņojumu vai vienkārši izmēģināt ko jaunu, lai par to uzrakstītu blogā. Nekrāsojos tikai tajās dienās, ko pavadu mājās un kad nav jaunumu, ko izmēģināt. Tomēr pat tad patīkams sievišķīgs akcents ir lūpu spīdums – kaut sev pašai.

Man patīk izmēģināt dekoratīvo kosmētiku no dažādām cenu kategorijām, manuprāt, katrā no tām ir izcili produkti, ar ko var radīt lielisku rezultātu. Starp maniem iemīļotākajiem produktiem ir MAC tonālais krēms Studio Fix, kas lieliski sader ar manu taukaino ādas tipu. Patīk arī Artistry tonālais krēms Exact Fit – tas ir  izcili noturīgs, tāpēc noteikti ieteicams, ja nepieciešams lielisks pārklājums, matēts efekts un izcili viegla sajūta uz sejas. Dior, MAC, YSL lūpu krāsas, kuras izceļas ar komfortablu tekstūru, toņu daudzveidību un kvalitāti. No budžetam draudzīgajām – L’Oréal Colour Riche Matte un Colour Pop matētās lūpu krāsas, kas ir noturīgas un piedāvā neparastu toņu daudzveidību. Arī ikoniskie lūpu spīdumi – Maybelline un NYX Intense Butter Gloss. Fantastiski labi konturēšanas pūderi ir Gosh, Make Up For Ever un NYX klāstā. Īpaši emu iemīļojusi NYX Highlight & Contour Pro paleti – tajā ir visi aktuālie konturēšanas un izgaismošanas toņi vienuviet.

Mana grima galvenais akcents ir acis, tāpēc īpaši pievēršu uzmanību jaunākajiem acu ēnošanas līdzekļiem, labprāt eksperimentēju un veidoju dažādus spilgtus grimus. Fokusējos uz tiem zīmoliem un produktiem, kuri ir kvalitatīvi, kuru sortimentā ir gan lieliski bāzes toņi, gan aktuālie sezonālie toņi un unikālas tekstūras, to kombinācijas, kuras iedvesmo radīt ko neparastu. Izcelšu Make Up For Ever, Urban Decay, Colored Ray, NARS, NYX un Lime Crime. Šiem zīmoliem ir arī lieliski acu zīmuļi un laineri. Iemīļotās skropstu tušas meklēju Gosh, MaxFactor un L’Oréal plauktos, un, ņemot vērā to biežo rotāciju, tas ir labākais un efektīvākais risinājums, kurš nepieviļ. Lieliski izgaismotāji ir daudziem zīmoliem, bet es izvēlos MAC, Laura Geller, Artistry, NYX, Gosh vai Makeup Revolution.

Mati

Matu kopšanā mani mīļākie zīmoli ir Keune ar savu dabisko produktu līniju So Pure, kas palīdzēja atkopt krāsotus matus visu to laiku, kamēr atgriezos pie savas dabīgās matu krāsas. Matrix Biolage produkti lieliski kopj matus, nenoslogojot tos ar silikoniem un parabēniem. Tas man ir būtiski, jo galvas āda ir ļoti jutīga. Savukārt Schwarzkopf Professional matu eļļas BC Bonacure Oil Miracle lieliski palīdz savaldīt nepaklausīgos matu galiņus, tāpēc arī tā ir starp maniem favorītiem.

Ķermenis

Brīnišķīgs veids, kā relaksēties, ir ķermeņa un sejas procedūras ar dažādām ēteriskajām eļļām. Esmu sajūtu cilvēks, man patīk skaista noskaņa, patīkami aromāti. Visādas mitrinošās maskas un masāža ir lielisks sevis lutināšanas līdzeklis.

Ķermeņa ādas kopšanu variēju, lietojot dažādu zīmolu produktus, bet mīļākie man ir L’Occitane – lieliski ķermeņa losjoni, dušas želejas un dušas eļļas. Yves Rocher ķermeņa losjoni izcili mitrina ādu, bet The Body Schop aromātiskie sviestkrēmi uzlabo garastāvokli, iepriecinot gan ar neparastiem aromātiem, gan bagātīgu kopšanu.

Sports

Mana stihija ir ūdens, tāpēc ļoti mīlu peldēšanu un visu veidu ūdens procedūras. Patīkamu un pozitīvu emociju lādiņu gūstu arī no ūdens aerobikas. Agrāk ar to aizrāvos nopietnāk, šobrīd apmeklēju nodarbības reizi nedēļā, lai uzturētu gaišu emocionālo tonusu. Sportojot, tāpat kā dzīvē, man ir svarīgi gūt pozitīvu enerģiju, kura uzlādē darba nedēļai. Ideālas ir nesteidzīgas pastaigas svaigā gaisā, izbaudot vidi un lielisku kompāniju.

Uztura režīms

Esmu sēdējusi uz dažādām diētām. Varu droši teikt, ka tās visas jau lieliski pārzinu un zinu, ka vienīgais efekts, ko no tām guvu, ir jo-jo efekts. Protams, arī zināšanas par to, kuras no tām darbojās, kuras ne. Tāpēc rezumējot saprotu, ka nepārdomātas, ekstrēmas diētas neko vairāk par kuņģa problēmām nedod. Lieliski apzinos, ka man efektīva ir tāda diēta, kas atradina no saldumiem. Esmu izteikta saldummīle, un tā ir mana lielā problēma. Cenšos ieturēt maltītes regulāri, katrā ēdienreizē iekļaujot kādu svaigu augli vai dārzeni. Nedzeru saldinātos un gāzētos dzērienus, paku sulas. Visizcilākā no manis izmēģinātajām ir Sautbīčas diēta, kura atradināja mani no pārmērīgi sālītas vai saldinātas pārtikas lietošanas. Iemācījos arī remdēt slāpes ar ūdeni, nevis ierasto tēju vai kafiju.

Diētas manā dzīvē ir ciklisks process, es lieliski zinu, ka pēc laika atkal pievērsīšos kādai efektīvai diētai, piemēram, minētajai Sautbīčas diētai, kas ir drīzāk dzīvesveids. Neticu straujai tievēšanai, tāpēc, ja man būtu vajadzība ātri novājēt pirms svarīga pasākuma, visdrīzāk pievērstos ierastai diētai, kas patiesi darbojas, un vairāk izkustētos.

Vecums

Ar gadiem āda un tās vajadzības mainās. Esmu pieradusi sadzīvot ar savu prasīgo taukainās ādas tipu, tāpēc vienmēr pievēršu īpašu uzmanību pūderiem, matējošiem produktiem un konsīleriem. Šobrīd mācos sadzīvot arī ar dažādām mazajām krunciņām un īpašu uzmanību pievēršu acu zonai: ne tikai ar krēmiem, bet arī ar dažādām maskām un piemērota konsīlera izvēli, lai šo jutīgo zonu nesausinātu.

Nekad!

Nedarītu to, ko tajā brīdī patiesi negribētu! Bet viss ir ļoti mainīgs, iespējams, ka pēc gadiem man būs pilnīgi cits paštēls un citas pašizpausmes. Šobrīd vienīgais, ko nespēju iedomāties uz savas ādas, ir sejas tetovējumi, bet tikai tā iemesla dēļ, ka tie varētu ātri apnikt. Tetovējumus, kas ir citiem, izbaudu. Uztveru tos kā mākslas darbus, kas atdzīvināti uz cilvēka ķermeņa.

Estētiskā medicīna

Manuprāt, ir pieļaujams pilnīgi viss, kas nerada patoloģisku un neatgriezenisku bojājumu. Svarīga ir veselā saprāta deva un mērenība. Atbalstu ideju – ja kaut kas sevī nepatīk, to var mainīt ar sev piemērotām metodēm, arī procedūrām. Svarīgi ir nenodarīt sev pāri un izsvērt, vai šīs procedūras ir patiesi aktuālas, konkrētajā dzīves periodā piemērotas. Respektīvi, nav vērts pakļaut sevi tām pāragri!

Vitamīni

Vitamīni ir sezonāli palīgi. Kad imunitāte dabiski pavājinās un iestājas ziemas nogurums, man lieliski palīdz Amway Nutrilite vitamīnu grupa, kas sniedz papildu enerģiju un uzlabo organisma aizsargspējas. Ziemā, kad saulītes ir par maz, papildus lietoju arī D vitamīnu.

Protams, vislabākie vitamīni ir tie, kurus uzņemam ar uzturu, īpaši man iepatikusies dažādu dabisko kokteiļu vitamīnu trieciendeva.

Eko

Ja es dzīvotu savā ideālajā pasaulē, noteikti izvēlētos tikai organisko, dabisko kosmētiku un zaļo dzīvesveidu, jo šī ideja tiešām iedvesmo. Mēģinu dzīvot zaļi, neatstājot aiz sevis nevajadzīgu iepakojumu kaudzes, iegādājos apgērbus, kurus varu valkāt vairākas sezonas, utt. Tas ir ideāls, uz kuru cenšos tiekties, bet savam skaistumkopšanas blogam izmēģinu gan eko zīmolus, gan ne-eko produktus. Par vienu no lieliskākajiem eko zīmoliem ar kvalitatīvu dekoratīvo un kopjošo kosmētiku atzīstu Dr.Hauschka. Tomēr domāju, ka mūsu klimatiskajos apstākļos ērtāk un efektīvāk ir kombinēt dažādus produktus, turklāt apzinos, ka dekoratīvajā kosmētikā ir zīmoli, kuri mani uzrunā, tomēr nav eko. Šobrīd jau vairums zīmolu pievēršas dabiskām sastāvdaļām, izslēdzot no saviem produktiem parabēnus, smaržvielas un silikonu, un tas ir pareizais ceļš uz dabiskumu.