
"Mēs visi zinām to sajūtu - man jau pāri 30," drastiskas izmaiņas dzīvesveidā noved vīrieti pie neticama rezultāta

Tallinas iedzīvotājs Ļevs Urbels nolēmis, ka laiks mainīt savu dzīvesveidu un uzturu, un ideālas figūras un veselības uzlabošanas vārdā ķerties pie ekstrēmas diētas.
Vēlme notievēt vieno cilvēkus visā pasaulē. Lai sasniegtu šo mērķi, tūkstošiem cilvēku ir gatavi visradikālākajiem pasākumiem sākot no pilnīgas atteikšanās no ēšanas un dzeramajām diētām, beidzot ar medicīniskiem preparātiem, kas pēdējos gados kļūst arvien populārāki, vēsta "Postimees.ee".
Kurā brīdī pie jums nāca atziņa, ka ir laiks mainīt savu dzīvesveidu un uzturu?
Esmu no tiem, kam pāri 30, bet mēs visi zinām sajūtu, ko saucam par "man jau pāri 30". Tā ir sajūta, ka ķermenis sabrūk gabalos, mūžīgais nogurums, neizgulēšanās... tuvojošos vecumdienu sajūta un liekais svars, ar kuru neizdodas cīnīties.
Staigājot pa celtniecības veikalu, ieraudzīju ap sevi kādus 30 līdz 40 gadus vecus cilvēkus. Viņi visi bija ar lieliem vēderiem un izskatījās noguruši no dzīves. Absolūti nepievilcīga aina. Tad es aptvēru, ka esmu viens no viņiem... realitāte mani notrieca no kājām kā traucoša fūre. Nolēmu veikt radikālus pasākumus.
Aprakstiet jūsu tipisko uzturu uz to brīdi. Cik tad jūs svērāt?
Centos ēst griķus, olas, salātus, putras no rītiem, selerijas, bietes, brokoļus, sīpolus, ķiplokus, riekstus un tā tālāk. Skaidra uztura plāna man nebija. Vienkārši izvēlējos produktus, kuriem, pēc nutriciologu teiktā, vajadzēja uzlabot tos vai citus parametrus manā ķermenī.
Maksimālais svars, ko esmu fiksējis, ir 84,4 kg. Tomēr esmu pārliecināts, ka svēru arī vairāk. Vienkārši nebija kārdinājuma skatīties uz svaru ciparnīcu, kas tik tikko bija redzama zem vēdera.
Kādas diētas esat izmēģinājis un no kā atteicāties pirmām kārtām?
Izmēģināju visu. Sāku ar atteikšanos no cukura. Tas prasīja aptuveni sešus vai astoņus mēnešus. Nogurdinošs process. Sākumā pārstāju pievienot cukuru savam iecienītākajam dzērienam, kafijai. Atstāju tikai medu. Vēlāk pārstāju dzert sulas un jogurtus. Pēc tam atteicos no šokolādēm un tā tālāk. Pat košļenes vairs nekošļāju.
Uz šo ideju mani pamudināja pazīstamais nutriciologs Ēriks Bergs. Viņa stāsti par to, kā pārveidosies organisms, ja atteiksies no cukura, mani uzrunāja. Tas prasīja laiku, bet man izdevās. Es biju ļoti priecīgs, bet joprojām nejutos simtprocentīgi labi.
Kā nonācāt pie pašreizējā ēdināšanas plāna un kāpēc?
Mani iedvesmoja Džordana Petersona stāsts par "lauvas" diētu Džo Rogana podkāstā. Viņš pastāstīja par tās brīnumainajiem efektiem. Vairāk nekā divus gadus apsvēru iespēju to izmēģināt, taču jēdziens "gaļa, sāls un ūdens" mani nekārdināja. Tā es nonācu līdz "carniovore diet".
Kādas izmaiņas pamanījāt? Fiziskajā un psiholoģiskajā plānā. Par cik izdevās notievēt?
Jau aptuveni astoņus mēnešus pieturos pie šīs diētas un pirmajā mēnesī notievēju par desmit kilogramiem. Kopā trijos mēnešos - par 17,5 kg. Man ir pilnvērtīgs un stiprs miegs. Dienas laikā nenogurstu, neizjūtu nespēku, pat ja nepaēdu.
Smaganas vairs neasiņoja. Stomatīts, kas mani mocīja visu mūžu, ne reizi nav parādījies. Nav arī meteorisma. Turklāt visā diētas laikā ne reizi neesmu slimojis. Migla galvā it kā izklīda, domas kļuva skaidrākas. Jūtu, ka esmu kļuvis laipnāks pret sevi un cilvēkiem. Es ēdu, cik vien vēlos, un, kad vien vēlos, nekļūstu resnāks. Mans svars apstājās pie aptuveni 66,5 kg.
Cik grūti bija pārkārtot savu organismu un mainīt ieradumus?
Pieņemot lēmumu pāriet uz gaļas ēšanu, milzīgā maisiņā savācu visas putras un mērces, kas bija mājās un no tām atbrīvojos. Nopirku dažus kilogramus gaļas un sāku mācīties to gatavot.
Mācīties nācās ilgi. Neskaitāmus steikus pārcepu un pārsālīju. Bet tagad mani ēdieni ir labāki nekā restorānos. Olu kultenis - pirkstus aplaizīsi.
Atsakoties no cukura un nostādot sevi "nav izvēles" nosacījumos, ļoti viegli tiku galā. Sajūtot visus efektus, vairs nekad neatgriezīšos pie iepriekšējās dzīves un uztura.
Cik ilgi jūs pieturaties pie savas diētas? Vai tai ir negatīvās puses?
Šai diētai ir tikai viena negatīvā puse: ja ēdu ārpus mājas, bieži vien palieku neapmierināts ar to, ko man pasniedz restorānos. Te ar saldo mērci aplej gaļu, te samaitā to ar marinādi. Es taču ēdu tīru, treknu gaļu ar sāli. Man vairs neko nevajag. Nez kāpēc restorānos nevar man pasniegt vienkārši gaļu, bez jebkādām piedevām.
Vai šādā veidā jūs sākāt mīlēt sevi un savu ķermeni, rūpēties par sevi?
Es mocījos ar pašnāvnieciskām domām. Kad pārgāju uz šo diētu, sāku novērtēt dzīvi. Iemīlēju to tā, ka pārvērtās par ikdienas kaifu. Varu teikt, ka sāku par sevi rūpēties vairāk.
Vai jūs ieteiktu iepriekš sev ieteiktu sākt pieturēties pie šīs diētas jau agrāk, zinot šobrīd par rezultātiem?
Ja būtu zinājis par to iepriekš, ne tikai novēlētu sev sākt šo diētu ātrāk. Novēlētu, lai arī mani senči pie tās turas, lai es mantojumā varētu iegūt labāku un veselīgāku ģenētiku.
Tā var būt inde un zāles vienlaicīgi - visu nosaka deva
"Ir kritiski jāizturas pret ieteikumiem un diētām, kas prasa stingrus un absolūtus aizliegumus, īpaši attiecībā uz veselām produktu grupām. Tas sliktākajā gadījumā var negatīvi ietekmēt pašsajūtu un veselību," apgalvo Igaunijas Veselības attīstības institūta vecākā speciāliste Tuuli Taimura.
Nesabalansētas diētas, kas izslēdz veselas produktu grupas, atņem organismam svarīgas uzturvielas, ieskaitot makroelementus, vitamīnus un minerālvielas.
Pēc Taimuras teiktā, olbaltumvielu un tauku diētas bieži vien tiek virzītas dezinformācijas ietekmē, saskaņā ar kuru tieši ogļhidrāti veicina svara uzņemšanu, bet olbaltumvielu vai tauku pārtika palīdz saglabāt formu un uzlabot veselību.
"Tā paša iemesla dēļ daži cilvēki ievērojami samazina tauku patēriņu. Tomēr ne ogļhidrāti, ne tauki paši par sevi neveicina svara uzņemšanu. Abi šie elementi organismam ir nepieciešami," viņa uzsver.
Ogļhidrāti ir galvenais enerģijas avots, tie piedalās šūnu, audu, antivielu un daudzu hormonu veidošanā. Turklāt ogļhidrāti ir svarīgi, lai papildinātu enerģijas krājumus aknās un uzturētu gremošanas sistēmas darbību.
Tauki nepieciešami taukos šķīstošo vitamīnu uzsūkšanai, organisma augšanai un attīstībai, kā arī neaizstājamu taukskābju iegūšanai. Tauki, īpaši fosfolipīdi, ir visu audu un šūnu sastāvā. "Tādējādi tauku un ogļhidrātu izslēgšana var negatīvi ietekmēt organisma funkcijas," secina Taimurs.
Sarkanā gaļa - riska faktors
Pārmērīgu gaļas, īpaši pārstrādātas (desas, cīsiņi, speķis u.c.) patēriņu saista ar paaugstinātu sirds un asinsvadu slimību, otrā tipa diabēta un dažu vēža veidu risku.
"Īpaši ieteicams ierobežot sarkanās un pārstrādātās gaļas patēriņu. Veselības uzturēšanai ieteicams lietot ne vairāk kā 350 gramus gaļas nedēļā. Sarkanās gaļas vietā vēlams uzturā iekļaut zivis, putnu un pākšaugus kā olbaltumvielu avotu," skaidro Veselības attīstības institūta eksperte.
Pēc Tuuli Taimuras teiktā, svara samazināšanās iespējama pie dažādām diētām, taču sasniegtie rezultāti parasti ir īslaicīgi, bet stingrie ierobežojumi palielina uzturvielu deficīta risku.
Galvenais - balanss
Tā kā svaru var samazināt, izmantojot sabalansētu uzturu ar mērenu kaloriju deficītu, nav nepieciešams ieviest stingrus ierobežojumus. Stingrās diētas dod ātrus rezultātus, bet palielina uzturvielu trūkuma un veselības pasliktināšanās risku.
"Piemēram, ja uzturā nav riekstu, sēklu, eļļas kultūras un kvalitatīvu tauku, var attīstīties neaizvietojamo taukskābju un taukos šķīstošo vitamīnu trūkums," paziņo Tuuli Taimurs.
Savukārt, ierobežojot dārzeņu, augļu, pākšaugu un graudzāļu patēriņu, pieaug olbaltumvielu, aminoskābju, dzelzs, cinka, kalcija un citu mikroelementu deficīta risks, kas var izraisīt muskuļu masas zudumu, imunitātes samazināšanos un citas problēmas.
Produkti, kurus ir vērts izslēgt
Ieteicams atteikties no produktiem, kas bagāti ar vienkāršiem ogļhidrātiem, piemēram, baltmaizes, saldumiem, cukura un dzērieniem ar augstu cukura saturu, ieskaitot aromatizētu ūdeni. Jāizvairās arī no "fast food" un pusfabrikātiem, kas satur daudz piesātinātu tauku un sāls, bet maz vitamīnu un minerālvielu.
Veselības attīstības institūts atgādina, ka, ievērojot diētu ar nopietniem ierobežojumiem vai zemu kaloriju patēriņu, noteikti jākonsultējas ar ģimenes ārstu vai dietologu.