Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Izgulējies cilvēks labāk reaģē uz dažādiem notikumiem
foto: Shutterstock
Kad cilvēki pieredz kaut ko pozitīvu, piemēram, ar kādu apskaujas, viņi jūtas laimīgāki. Bet, slikti izgulējušies, viņi negūst no jaukiem notikumiem tik daudz pozitīvu emociju.
Esi vesels

Izgulējies cilvēks labāk reaģē uz dažādiem notikumiem

Veselības nodaļa

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Pēc slikti gulētas nakts cilvēki asāk reaģē uz strespilniem notikumiem un mazāk priecājas par labo. Tas ir satraucoši, jo, stresa laikā nesaglabājot pozitīvas emocijas, rodas iekaisums un pat priekšlaicīgas nāves risks.

Pētnieki no Britu Kolumbijas Universitātes analizēja, kā miegs ietekmē reakciju uz labām un satraucošām dienas norisēm. “Kad cilvēki pieredz kaut ko pozitīvu, piemēram, ar kādu apskaujas vai pavada laiku brīvā dabā, viņi jūtas laimīgāki,” skaidro Britu Kolumbijas Universitātes asistējošā profesore Nensija Sina (Nancy Sin). “Taču mēs atklājām, ka tad, ja cilvēks gulējis mazāk nekā parasti, viņš negūst no jaukiem notikumiem tik daudz pozitīvu emociju.” Slikti izgulējušies cilvēki bija arī negatīvāk noskaņoti, atstāstot satraucošākos dienas notikumus.

Iepriekš Sinas un kolēģu veiktie pētījumi liecināja, ka nespēja saglabāt pozitīvu attieksmi strespilnos brīžos pakļauj cilvēkus iekaisuma un priekšlaicīgas nāves riskam. Jaunajā pētījumā zinātniece konstatēja, ka pietiek pat ar nelieliem miega traucējumiem, lai tas ietekmētu cilvēka reakciju uz nākamās dienas notikumiem. Pētniekus interesēja arī tas, kādu labumu no ilgāka miega varētu gūt pieaugušie ar hroniskām slimībām, un viņi secināja, ka ilgāka gulēšana ļāva viņiem nākamajā dienā labāk reaģēt uz pozitīvām norisēm. Pētnieki cer, ka miega iekļaušana prioritāšu sarakstā varētu palīdzēt cilvēkiem dzīvot pilnvērtīgāku dzīvi un ilgtermiņā pasargāt no veselības problēmām.