Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Vai noteikti jālieto intīmās ziepes? Skaidro ginekoloģe
foto: Publicitātes foto, Shutterstock; kolāža: Jauns.lv
Intīmās ziepes ieteicams lietot grūtniecības un pēcdzemdību periodā, kā arī, sākoties menopauzei, atgādina ginekoloģe Inta Dinsberga.
Runā speciālists

Vai noteikti jālieto intīmās ziepes? Skaidro ginekoloģe

Veselības nodaļa

"100 Labi Padomi"

"Intīmā kopšana nozīmē 1–2 reizes dienā apmazgāties, izmantojot intīmās ziepes. Bet nevajag pārspīlēt, jo, mazgājoties pārāk bieži, var izjaukt dabisko mikrofloru," saka ginekoloģe Inta Dinsberga. Savām pacientēm viņa iesaka lietot intīmās ziepes, taču uzsver - ja sievietei ir sajūta, ka bez tām var iztikt, bez šīm ziepēm var arī iztikt.

Savām pacientēm iesaku lietot intīmās kopšanas līdzekļus, jo tie palīdz nodrošināt normālu maksts pH līmeni, bet, ja sievietei ir sajūta, ka viņai tas nav vajadzīgs, tad bez intīmajām ziepēm var arī iztikt. Fizioloģiski maksts pH ir 4,5, tātad tā ir diezgan skāba vide, bet parastās ziepes ir sārmainas un var izmainīt maksts vidi.

Kas notiek, ja mainās mikroflora?

Ja maksts mikrofloras izmaiņas ir nelielas, var attīsties bakteriālā vaginoze. Tas nerada nekādus lielus riskus, tomēr izraisa diskomfortu, nepatīkamu smaku. Ja makstī savairojas taisnās zarnas baktērijas, tas var izraisīt mazā iegurņa iekaisumu, urīnceļu infekciju, kas jāārstē ar antibiotikām. Mikroflora var mainīties arī tad, ja organismam ir stress, kas ietekmē imunitāti; tad var parādīties piena sēne. Pirmā palīdzība šādās reizēs ir aptiekā nopērkamie bezrecepšu medikamenti, bet, ja tie nepalīdz, jādodas pie ginekologa.

Lieto menopauzes laikā!

Intīmās ziepes ieteicams lietot grūtniecības un pēcdzemdību periodā, kā arī, sākoties menopauzei. Estrogēnu trūkuma dēļ menopauzes laikā mainās maksts gļotāda, tā kļūst plāna un sausa, palielinās risks, ka makstī savairosies patogēnās baktērijas. Šajā periodā var būt dedzināšana un sāpes, it sevišķi dzimumdzīves laikā.

Kā to darīt?

Intīmā kopšana nozīmē 1–2 reizes dienā apmazgāties, izmantojot intīmās ziepes. Bet nevajag pārspīlēt, jo, mazgājoties pārāk bieži, var izjaukt dabisko mikrofloru. Mēnešreižu laikā ieteicams apmazgāties vai noskaloties pēc katras higiēniskās paketes vai tampona nomaiņas. Svarīgi katru dienu lietot tīru apakšveļu.