Hormonālā kontracepcija: ginekologs stāsta par ieguvumiem, par kuriem daudzi nezina
foto: Shutterstock
Hormonālā kontracepcija, pareizi lietojot, ir viena no pašām efektīvākajām izsargāšanās pieejām.
Runā speciālists

Hormonālā kontracepcija: ginekologs stāsta par ieguvumiem, par kuriem daudzi nezina

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Hormonālā kontracepcija ir bijusi plaši pieejama vairāk nekā 60 gadus un tiek atzīta par vienu no drošākajiem veidiem nevēlamas grūtniecības novēršanai. Lai gan tai reizēm ir slikta reputācija, hormonālās kontracepcijas līdzekļi ne tikai nodrošina augstu efektivitāti, bet arī piedāvā ievērojamus ieguvumus sievietes veselībai, tostarp dzīves kvalitātes uzlabošanu un simptomu mazināšanu dažādās veselības situācijās. Stāsta ginekologs un dzemdību speciālists Dr. Jurģis Vītols.

Pareizi lietojot – drošāk par barjermetodēm

Pirmkārt – hormonālā kontracepcija, pareizi lietojot, ir viena no pašām efektīvākajām izsargāšanās pieejām. Gadu desmitu laikā šie medikamenti ir labi izpētīti un to drošums un efektivitāte pierādīta dažādos pētījumos. Vēl jo vairāk – uzskata, ka hormonālā kontracepcija ir viens no nozīmīgākajiem modernās medicīnas sasniegumiem, kas Rietumu kultūrā padarīja grūtniecības plānošanu par normu.

Mēnešreižu stabilizācija

Daudzām  sievietēm  ir neprognozējamas un smagas  menstruācijas, kuras gaida ar bažām, minot, kad tās sāksies un cik sāpīgas tās šoreiz būs... Hormonālie kontracepcijas līdzekļi palīdz regulēt menstruālo ciklu un padara “tās dienas” paredzamākas un panesamākas. Dažas hormonālās kontracepcijas formas ļauj mēnešreizes ieplānot sev vēlamā laikā – lietojot tabletes pēc noteiktas shēmas, mēnešreizes var vai nu “atlikt” vai, gluži pretēji, paātrināt. Tas ļauj pilnvērtīgi ceļot vai ieplānot lielus dzīves notikumus (piemēram, kāzas ar balto sapņu kleitu) tā, lai tie nesakristu vienlaikus ar mēnešreizēm.

Āda ir dvēseles... Nē  – hormonu spogulis!

Hormoniem ir liela ietekme uz ādas stāvokli un tauku dziedzeru darbību. Tauku dziedzerus regulē noteikti hormoni – vīrišķie hormoni androgēni, kurus ražo olnīcas un virsnieru dziedzeri. Ja to līmenis ir augsts, āda vairāk taukojas un biežāk parādās pinnes. Hormonālās svārstības, piemēram, pubertātes vai menstruāciju laikā var ietekmēt ādas struktūru. Hormonālie kontracepcijas līdzekļi palīdz samazināt androgēnu līmeni un samazināt lieko tauku daudzumu ādā – līdz ar to izzūd arī pinnes un uzlabojas ādas kopējais stāvoklis.

Savaldot PCOS un endometriozi

Endometrioze ir sieviešu vidū salīdzinoši izplatīta parādība, kad endometrijam (dzemdes iekšējam slānim) līdzīgi audi veidojas ne tikai dzemdes iekšpusē, kur tiem jābūt, bet arī ārpus dzemdes – dažādos vēdera orgānos, piemēram, olnīcās, zarnās un citur. Rezultātā mēnešreizes kļūst ļoti sāpīgas, kas krietni mazina dzīves kvalitāti un var samazināt arī iespēju palikt stāvoklī. Hormonālās kontracepcijas līdzekļi, lai arī endometriozi neārstē, var ievērojami atvieglot tās izpausmes. Ja sievietes hormonālās svārstības var salīdzināt ar amerikāņu kalniņiem, tad hormonālās kontracepcijas līdzekļi šos kalniņus izlīdzina un ievirza organismu prognozējamā ritmā. Vienlaikus jāatceras – ja konstatēta endometrioze un tā rada sūdzības, pareizākā ārstēšanas taktika jāplāno kopā ar endometriozes speciālistu, jo visbiežāk būs nepieciešama dažādu metožu kombinācija. Un, ja lietojot kontracepciju, sāpes nemazinās, tas noteikti jāpastāsta ārstam.

Līdzīgi ir ar policistisko olnīcu sindromu (PCOS). Šī sindroma iemesli ir kompleksi, un viens no izpausmes veidiem ir paaugstināts vīrišķo hormonu daudzums organismā, kas izraisa akni, pārmērīgu apmatojuma augšanu, noslieci uz aptaukošanos un nākotnē var veicināt saslimšanu ar nopietnām slimībām. Hormonālā kontracepcija ir viena no metodēm, kas var efektīvi mazināt PCOS simptomus.

Sabiedrotais vēža riska mazināšanā

Neapšaubāmi viens no lielākajiem ieguvumiem, lietojot hormonālo kontracepciju, ir tās spēja samazināt vēža risku (kas, starp citu, sievietēm ar PCOS, ja šīs sindroms netiek kontrolēts, noteiktiem vēža veidiem ir paaugstināts). Hormonālo līdzekļu ilgstoša lietošana samazina olnīcu un dzemdes vēža attīstības risku gan PCOS pacientēm, gan jebkurai citai sievietei. Turklāt aizsargājošais efekts saglabājas arī pēc tam, kad šo līdzekļu lietošana pārtraukta. Vienlaikus ir izpētīts, ka, ilgstoši lietojot hormonālo kontracepciju, nedaudz palielinās iespēja saslimt ar krūts un dzemdes kakla vēzi, taču šis risks atkal samazinās pēc lietošanas pārtraukšanas. Kopumā ārsti uzskata, ka lielākajai daļai sieviešu ieguvumi no hormonālās kontracepcijas lietošanas atsver potenciālos riskus.

Kad jābūt piesardzīgam?

Lai gan hormonālie kontracepcijas līdzekļi tiešām var pārvērst sievietes dzīvi, tomēr tiem, kā jau jebkuram medikamentam, var būt blakusparādības. Dažām sievietēm var parādīties garastāvokļa izmaiņas, libido samazinājums, galvas sāpes, slikta dūša vai tūska, kas visbiežāk ir pārejoša parādība. Hormonālie kontracepcijas līdzekļi var nebūt piemēroti cilvēkiem ar noteiktām saslimšanām. Piemēram, ja zināms, ka ģimenē ir bijuši trombu (asins recekļu) veidošanās gadījumi jaunā vecumā, šīs izsargāšanās metodes nebūs piemērotas. Tāpēc, lai ar kontracepcijas izvēli trāpītu desmitniekā, ginekologam tiešām ir jāpastāsta viss par savu un savas ģimenes veselību.

Savelkot bilanci

Sieviešu bažas par hormonālajām izsargāšanās metodēm bieži vien ir nepamatotas. Jāpatur prātā, ka ar veselību saistītos jautājumos negatīvās atsauksmes izplatās  daudz ātrāk nekā pozitīvās. Pozitīvo pieredzi nedzirdam gluži vienkārši tāpēc, ka cilvēki neuzskata par vajadzīgu runāt par lietām, ar kurām viss ir kārtībā. Katra cilvēka organisms ir atšķirīgs, tādēļ blakusparādības, par kurām dzirdēts no kāda cita, tevi var nepiemeklēt nekad. Parasti pacientes jau aptuveni triju mēnešu laikā saprot, vai viņām konkrētā hormonālā metode patīk un vai viņas pie tās paliks. Ja izvēle neapmierina – hormonālajai kontracepcijai ir dažādas formas, tādēļ, ja viens veids nedarbojas, visticamāk, ir kāds cits, kas darbosies.

Un, lai vai kāds būtu izvēlētais hormonālais līdzeklis, vienlīdz svarīgi ir pasargāt sevi no arī seksuāli transmisīvajām slimībām. Tāpēc pacientes vienmēr aicinu pārbaudīties (un darīt to kopā ar partneri), bet tikmēr paralēli hormonālajai metodei lietot arī prezervatīvu – vienīgo kontracepcijas līdzekli, kas pasargā no seksuāli transmisīvajām slimībām.