Svarīgi visiem: kādas potes nepieciešamas, bet kā uzzināt par vakcinēšanās nepieciešamību, ja noklīdusi potēšanās pase?
foto: Edijs Pālens/LETA
Dzīves laikā cilvēkam jāsaņem vairākas vakcīnas pret dažādām slimībām.
Runā speciālists

Svarīgi visiem: kādas potes nepieciešamas, bet kā uzzināt par vakcinēšanās nepieciešamību, ja noklīdusi potēšanās pase?

Elmārs Barkāns

Kas Jauns Avīze

Pēc tam, kad pirms nedēļas, 16. septembrī Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā no difterijas mira četrus gadus vecais puisēns, daudzi sāk interesēties, kad un kā jāvakcinējas pret bīstamām slimībām un sērgām. Daudzi arī neatminas, kad ir potējušies, pret ko ir jāpotējas, un vakcinācijas pases ir noklīdušas. Tāpat arī rodas jautājums, vai vienā vakcinācijas reizē var potēties pret vairākām kaitēm, piemēram, Covid-19, difteriju, gripu un ērču encefalītu. 

Nacionālā veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga “Kas Jauns Avīzei” teica, ka par vakcinācijas kalendāru un nepieciešamo revakcināciju iedzīvotājs var konsultēties savā ģimenes ārsta praksē. Vienlaikus no šī gada 1. janvāra ārstniecības iestādēm ir pienākums ievadīt informāciju par no gada sākuma veikto vakcināciju valsts E-veselības sistēmā, kur šī informācija uzkrāsies un veidos digitālu potēšanās pasi. E-veselībā ievadītā informācija ir pieejama arī pašam pacientam, autentificējoties portālā www.eveseliba.gov.lv.

Jādodas pie ģimenes ārsta

foto: Edijs Pālens/LETA
Kopā ar vakcīnu pret Covid-19 var saņemt arī potes pret citām kaitēm.
Kopā ar vakcīnu pret Covid-19 var saņemt arī potes pret citām kaitēm.

“Veselības centra 4” Vakcinācijas dienesta vadītāja Santa Iesalniece “Kas Jauns Avīzei” skaidro: “Ikvienam iedzīvotājam reizi desmit gados būtu jāveic revakcinācija pret difteriju un stingumkrapjiem, kura ir ietverta arī imunizācijas kalendārā kā valsts apmaksāta vakcīna. Šo vakcīnu iedzīvotāji var saņemt pie sava ģimenes ārsta praksē vai arī ģimenes ārsta līgumiestādē. Par bērnu vakcināciju vecākiem arī ir jāvēršas pie bērna ģimenes ārsta, jo tieši ģimenes ārsts vislabāk zinās, kuras vakcīnas bērnam ir jāsaņem katrā vecumposmā, kā arī informāciju par jau saņemtajām vakcīnām.

Kas attiecināms uz citām vakcīnām, tad pašlaik tuvojoties gripas sezonai, iedzīvotāji arvien vairāk interesējas par vakcināciju pret gripu un Covid-19. Daudzi joprojām uztraucas par to vai Covid-19 vakcināciju var veikt vienā dienā ar pretgripas vakcināciju. Jā, to var darīt un pat iesakām abas veikt vienlaikus, lai pasargātu sevi gan pret Covid-19, gan pret gripu. Covid-19 vakcināciju var veikt arī ar jebkuru citu vakcīnu, piemēram, vakcināciju pret ērču encefalītu.

Pēc Covid-19 pandēmijas cilvēki ir atsākuši biežāk ceļot, nereti izvēloties arī ļoti tālas valstis un reģionus, uz kuriem dodoties ir nepieciešama arī šim reģionam specifiska vakcinācija. Pirms ceļojuma vienmēr iesakām doties uz kādu no vakcinācijas kabinetiem, lai noskaidrotu par nepieciešamo vakcināciju. Vakcinācijas kabinetos ne tikai klientam sniedzam konsultāciju par nepieciešamo vakcināciju dodoties ceļojumā, bet arī sastādām vakcinācijas shēmu, ja nepieciešamas veikt vairākas vakcīnas.

Ja klients ir nozaudējis savu vakcinācijas pasi, tad informāciju par saņemtajām vakcīnām var saņemt iestādē, kur ir veikta vakcinācija. Kopš 2021. gada “Veselības centrs 4” saviem klientiem nodrošina vakcinācijas faktu reģistrāciju E-veselības sistēmā, kur klients jebkurā laikā var apskatīt visas “Veselības centrs 4” kabinetos veiktās vakcinācijas. Par bērnībā un skolas laikā veiktajām vakcīnām informāciju var saņemt pie sava ģimenes ārsta.”

Kādas potes saņemam?

foto: Sintija Zandersone/LETA
"Veselības centru apvienības" sagatavotais mikroautobuss, kas, atsaucoties pieprasījumam, nodrošinās vakcinācijas procesa pret Covid-19 mobilitāti uzņēmumos un pašvaldībās visā Latvijā.
"Veselības centru apvienības" sagatavotais mikroautobuss, kas, atsaucoties pieprasījumam, nodrošinās vakcinācijas procesa pret Covid-19 mobilitāti uzņēmumos un pašvaldībās visā Latvijā.

Veselības centru apvienības veselības aprūpes vadības ārste Anna Maruškina “Kas Jauns Avīzei” piebilst: “Personām būtu vēlams vakcinēties pret visām vakcīnas atkarīgām infekcijas slimībām, tāpēc vakcinācija tiek uzsākta jau uzreiz pēc bērna piedzimšanas. Riska grupas jaundzimušajiem jau pirmajās 12 stundās tiek veikta vakcinācija pret B hepatītu. Pēc 12 stundām veic vakcināciju pret tuberkulozi. Bērnus no sešu nedēļu vecuma vakcinē pret Rota vīrusu un jau no divu mēnešiem bērnus vakcinē ar kombinēto vakcīnu pret difteriju, stinguma krampjiem, garo klepu, poliomielītu, b tipa Haemophilus influence infekciju, B hepatītu un pneimokoku infekciju. Vienu gadu vecam bērnam veic arī vakcināciju pret masalām, masaliņām un epidēmisko parotītu. Dzīves gaitā pēc primārās vakcinācijas, kas sastāv no vairākiem etapiem, veic revakcināciju. 12 gadu vecumā vakcinē bērnus arī pret cilvēka papilomas vīrusa infekciju.

Pieaugušajiem ik pēc desmit gadiem veic balstvakcināciju pret difteriju un tetanusu, ievadot vienu vakcīnas devu. Rekomendēts veikt vakcināciju arī pret sezonālo gripu. Noteiktai pacientu grupai vakcināciju pret gripu veic no valsts budžeta līdzekļiem, proti, bērniem vecumā no 6 līdz 23 mēnešiem (ieskaitot), bērniem vecumā no 24 mēnešiem līdz 17 gadiem (ieskaitot), kuri pieder pie šādām veselības riska grupām: * bērni ar hroniskām plaušu slimībām; * bērni ar hroniskām kardiovaskulārām slimībām neatkarīgi no to cēloņa; * bērni ar hroniskām vielmaiņas slimībām; * bērni ar hroniskām nieru slimībām; * bērni ar imūndeficītu; * bērni, kuri saņem imūnsupresīvu terapiju; * bērni, kuri ilgstoši saņem terapiju ar ac. acetylsalicylicum.

Vakcināciju pret gripu veic no valsts budžeta līdzekļiem arī grūtniecēm, ārstniecības personām un ārstniecības atbalsta personām, kuras, pildot darba pienākumus, ir tuvā kontaktā ar pacientiem, ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju darbiniekiem, kuri, pildot darba pienākumus, ir tuvā kontaktā ar klientiem, ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem, personām vecumā no 60 gadiem, pieaugušajiem, kuri pieder pie šādām veselības riska grupām: * personas ar hroniskām plaušu slimībām; * personas ar hroniskām kardiovaskulārām slimībām neatkarīgi no to cēloņa; * personas ar hroniskām vielmaiņas slimībām; * personas ar hroniskām nieru slimībām; * personas ar imūndeficītu; * personas, kuras saņem imūnsupresīvu terapiju; * personas ar psihiskām slimībām.

No valsts budžeta līdzekļiem tiek vakcinētas arī visas personas pret Covid – 19 infekciju jebkurā vecumā, gan saņemot primāro vakcināciju, gan balstvakcināciju ik pēc 6 – 12 mēnešiem, atkarībā no personas vecuma un hronisko slimību esamības.

No valsts budžeta līdzekļiem vakcinē bērnus pret ērču encefalītu no viena gada līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, ja bērns dzīvo teritorijā, kura saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra epidemioloģiskās uzraudzības datiem ir visaugstākā saslimstība ar ērču encefalītu, proti, ērču encefalīta endēmiskās teritorijās. Visas pārējās personas vakcinējas pret šo infekciju par maksu un pēc primārās vakcinācijas veic balstvakcināciju laika posmā no 5-10 gadiem.

Veicot vakcināciju pret Covid-19 infekciju, vienlaicīgi var veikt arī vakcināciju pret citām vakcīnatkarīgām infekcijām – nepieciešams vakcinēties vienā dienā.

Līdz 2024. gadam visa informācija par veiktajām potēm tika fiksēta personas potēšanas pasē. E-veselībā ir pieejama visa informācija par vakcināciju pret Covid-19 un no 2023. gada arī veiktā vakcinācija pret sezonālo gripu. Ja personai nav pieejama potēšanas pase, pats neatceras, vai vispār ir veikta vakcinācija pret difteriju un stinguma krampjiem, tad, iespējams, ka šī informācija ir pieejama personas medicīniskajā dokumentācijā. Šajos gadījumos nepieciešams vērsties pie sava ģimenes ārsta. Ja medicīniskajā dokumentācijā nav pieejama nepieciešamā informācija, tad, visticamāk, ir nepieciešams noteikt antivielu klātbūtni pret konkrēto infekciju. Ja nav antivielas, tad ir nepieciešams sākt ar pamatvakcināciju, kas sastāv no trīs devām un pēc tam veikt balstvakcināciju ik pēc desmit gadiem.”