Kā noskaidrot, vai pienācis laiks revakcinēties pret ļoti bīstamo infekcijas slimību - difteriju?
foto: Ivars Soikāns/LETA
Ja kopš iepriekšējās vakcīnas apritējis vairāk par 10 gadiem, tad jāveic pamata imunizācija ar trīs injekcijām – pirmā deva, tad pēc viena līdz diviem mēnešiem otrā un pēc pusgada – trešā. Vakcīnācija pret difteriju ir pilnībā valsts apmaksāta./Ilustratīvs attēls.
Esi vesels

Kā noskaidrot, vai pienācis laiks revakcinēties pret ļoti bīstamo infekcijas slimību - difteriju?

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Lai noskaidrotu, vai pienācis laiks atkārtotai potei, ir jāielūkojas potēšanas pasē vai jāvēršas pie ģimenes ārsta, Latvijas Televīzijas raidījumam "4. studija" sacīja Latvijas Infektoloģijas centra direktore Baiba Rozentāle.

Pret difteriju atkārtoti jāvakcinējas ik pēc 10 gadiem. Difterija ir ļoti smaga un nopietna slimība, pauda Rozentāle. Cilvēki, kuri nav saņēmuši revakcināciju vai vispār primāro imunizāciju, pieder riska grupai, raksta portāls "Lsm.lv". "Viņu organisms ir uzņēmīgs, un viņi inficējoties saslims ar difteriju. Jautājums tikai – ar smagu vai ļoti smagu, kurā dienā nokļūs slimnīcā, vai saņems antitoksisko serumu un vai izdosies cilvēku izglābt, jo tur ir ļoti smagas komplikācijas – bojā perifēro nervu sistēmu, nieres un sirds vadīšanas sistēmu," sacīja infektoloģe.

Ja cilvēks neatminas, kad ir saņēmis pēdējo difterijas poti, vispirms jāieskatās potēšanās pasē, kur ar zīmuli var būt norādīts, kad nepieciešama revakcinācija. Tā kā daudziem šis dokuments ir noklīdis, tad jāvēršas pie ģimenes ārsta, jo, ja iepriekšējā pote taisīta sen, tad e-veselībā šo informāciju atpakaļejoši ievadīt nevarēja.

Ja kopš iepriekšējās vakcīnas apritējis vairāk par 10 gadiem, tad jāveic pamata imunizācija ar trīs injekcijām – pirmā deva, tad pēc viena līdz diviem mēnešiem otrā un pēc pusgada – trešā. Vakcīnācija pret difteriju ir pilnībā valsts apmaksāta. Pirms dažām dienām, 9. septembrī, Jauns.lv jau vēstīja, ka uz Bērnu slimnīcu atvesti jau četri bērni ar nāvējošu infekcijas slimību - sācies difterijas uzliesmojums.

Bērnu slimnīcas ārsti aicina jau šodien pārbaudīt, vai visi ģimenes locekļi ir vakcinēti un revakcinēti. Ja nav – tas jādara nekavējoties. Ja ir pirmie slimības simptomi, nekavējoties jāvēršas pie ārsta, visām kontaktpersonām obligāta izolācija un testēšana.

Visi pagājušajā nedēļā Bērnu slimnīcā stacionētie bērni, kuri jau ir saslimuši ar difteriju, nebija vakcinēti. Šobrīd vēl nav iespējams pateikt, cik smagas sekas šī slimība atstās uz viņu veselību un turpmāko dzīvi, ja bērni izdzīvos.

"Paaugstinoties nevakcinēto īpatsvaram gan bērnu vecumā pēc pandēmijas, kad bērni vispār nav saņēmuši vakcīnas vecāku dažādo pārliecību dēļ, gan pieaugušo vidū, kad viņi aizmirsuši saņemt vai nolēmuši nesaņemt pēc 10 gadiem valsts apmaksāto vakcināciju, arī pie mums ir palielinājies pret bīstamajām infekcijām uzņēmīgo cilvēku skaits, un difterija ir atgriezusies. Infekcijas izraisītāji var būt ievesti ar ceļotājiem no citām zemēm vai cirkulējuši Latvijā, bet pagājušajā nedēļā tie diemžēl satikuši nevakcinētus cilvēkus. Saslimušie bērni jau ar pirmajiem simptomiem tomēr bija aizvesti gan  uz bērnudārzu, gan un skolu, tāpēc ir liels risks, ka infekcija izplatījusies un saslimušo būs vairāk," skaidro Dace Zavadska, Bērnu slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja.

Kas ir difterija?  

Difterijas infekcijas avots var būt gan ar difteriju slims cilvēks, gan arī vesels cilvēks, kurš neslimo ar difteriju (jo viņa organismā ir pietiekami daudz antivielu pret difterijas toksīnu), bet ir difterijas baktērijas nēsātājs.  

Visbiežāk cilvēka organismā difterijas nūjiņas nokļūst caur mandelēm, rīkles un deguna gļotādu. Ar difteriju var inficēties ieelpojot gaisu, kas satur mikroskopiskus pilienus ar baktērijām, kuras runājot, klepojot vai šķaudot izplata difterijas slimnieks vai baktēriju nēsātājs. Tādā veidā var inficēties darbavietā, veikalā, sabiedriskā transportā, kafejnīcā, klubā, kinoteātrī, u.c. sabiedriskās vietās.  

Infekcijai ir arī ādas forma, kad cilvēks inficējas caur brūci, un šādus bojājumus ir grūtāk atpazīt.  Slimības inkubācijas periods ir no 2 līdz 5 dienām, bet dažos gadījumos tas var būt pat līdz 10 dienām. Dažkārt slimības sākumā var novērot nedaudz paaugstinātu ķermeņa temperatūru, nespēku, svīšanu.