Vidusjūras diēta: ko ēst, lai būtu vesela sirds un dabiski slaids ķermenis
foto: Shutterstock
Vidusjūras diēta nav ātrs risinājums liekā svara zaudēšanai vai veselības uzlabošanai īsā laika posmā. Tā ir dzīvesveids.
Diētas

Vidusjūras diēta: ko ēst, lai būtu vesela sirds un dabiski slaids ķermenis

Veselības nodaļa

"100 Labi Padomi"

Vidusjūras diēta ir viena no populārākajām pasaules diētām. Tā izceļas ar unikālu pieeju – nav aizliegtu produktu, tikai ieteicamie. Šo uztura plānu var viegli pielāgot dažādiem reģioniem, piemēram, Baltijas valstīm, aizstājot Vidusjūras reģiona produktus ar vietējiem, izņemot olīveļļu, kas ir neatņemama sastāvdaļa.

Vidējais mūža ilgums un dzīves kvalitāte – 90 gadu ilga mūža noslēpums

Vidusjūras diēta nav ātrs risinājums liekā svara zaudēšanai vai veselības uzlabošanai īsā laika posmā. Tā ir dzīvesveids, kas ilgstoši veicina sirds un asinsvadu slimību profilaksi un kopējo veselību. Pētījumi rāda, ka šis uztura veids palīdz arī samazināt citu slimību risku.

Vairāk nekā 70 gadus senie pētījumi, veikti Krētas iedzīvotāju vidū, atklāja, ka viņu vidējais dzīves ilgums pārsniedza 90 gadus. Šo ilgdzīvotāju noslēpums bija uztura un mājās gatavošanas tradīcijas, kas joprojām ir Vidusjūras diētas pamatā.

Vidusjūras diētas ieguvumi veselībai

Vidusjūras diēta ir pazīstama ne tikai ar sirds veselības uzlabošanu, bet arī ar pretvēža iedarbību, īpaši attiecībā uz krūts vēža profilaksi. Šī diēta ieteicama arī neirodeģeneratīvo slimību un depresijas profilaksei, kā arī vielmaiņas uzlabošanai. Tiek samazināts risks saslimt ar cukura diabētu, podagru, kā arī insultu un infarktu.

foto: Shutterstock

Olīveļļa – Vidusjūras diētas pamats

Olīveļļa, īpaši extra virgin kategorija, ir būtiska Vidusjūras diētas sastāvdaļa. Extra virgin olīveļļa satur mononepiesātinātās taukskābes, flavonoīdus un E vitamīnu, kam piemīt pretiekaisuma īpašības. Tā ir iegūta, izmantojot aukstā spieduma metodi, saglabājot visas vērtīgās vielas.

Ko likt uz šķīvja, sekojot Vidusjūras diētai?

  1. Dārzeņi: Katru dienu jāēd vismaz 500 g sezonas dārzeņu. Tos var lietot gan svaigus, gan gatavotus dažādos veidos.
  2. Pākšaugi: Nodrošina ilgstošu sāta sajūtu un olbaltumvielu avotu.
  3. Pilngraudu produkti: Rūpējies par sātu ar pilngraudu produktiem, piemēram, brūnajiem rīsiem un pilngraudu maizi.
  4. Liesa gaļa un zivis: Lietojamas 2–3 reizes nedēļā, dodot priekšroku liesai putnu gaļai un vietējām zivīm.
  5. Rieksti un sēklas: Lielisks olbaltumvielu un šķiedrvielu avots, bet lieto tos mēreni.
  6. Garšvielas: Izmanto, lai samazinātu sāls patēriņu.
  7. Augļi: Izvēlies sezonas augļus, īpaši ābolus un citrusaugļus.
  8. Sarkanvīns: Glāze dienā nodrošina polifenolus un restveratolu, kam ir pretvēža un pretiekaisuma īpašības.

Kāpēc izvairīties no rūpnieciski pārstrādātiem produktiem?

Lai gan Vidusjūras diēta nesatur aizliegtus produktus, rūpnieciski pārstrādāti, saldināti ēdieni un dzērieni ir jāizvairās, lai nodrošinātu optimālu veselību.

Vidusjūras diētas saņemtā atzinība

  1. gadā Vidusjūras diēta tika iekļauta UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, apliecinot tās globālo nozīmi cilvēka veselībā.