Atklāts ieradums, kas var veicināt Alcheimera slimību
foto: Shutterstock
Ilustratīvs foto.
Esi vesels
2024. gada 7. septembrī, 06:46

Atklāts ieradums, kas var veicināt Alcheimera slimību

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Ārvalstu pētnieki atraduši likumsakarību starp kādu nejauku ieradumu un Alcheimera slimību.

Lai gan publiski tas tiek nosodīts, reizēm kāds no mums iebāž pirkstu nāsī, kad domājam, ka neviens neskatās, tomēr šis šķietami nekaitīgais ieradums var radīt neparedzētas sekas veselībai, jo pētnieki apgalvo, ka deguna bakstīšana var palielināt Alcheimera slimības risku.

Hroniska deguna urbināšana ļauj baktērijām nokļūt deguna dobumā līdz smadzenēm, izraisot iekaisumu, kas varētu izraisīt Alcheimera slimību. Teorija ir tāda, ka bakstot degunu, baktērijas, vīrusi un sēnītes var iekļūt smadzenēs, kur tie var izraisīt iekaisumu.

Pētnieki atklājuši, ka šāds ieradums bojā smadzeņu šūnas un izraisa simptomus, kas mums visiem asociējas ar demenci. Ir aizvien vairāk pierādījumu, kas saista šo nejauko ieradumu ar nevēlamu slimību, un eksperti vēlas, lai šī iespējamā saistība tiktu pētīta vēl vairāk. 

Pagājušajā mēnesī žurnālā “American Journal of the Medical Sciences” zinātnieku grupa aicināja veikt turpmākus pētījumus, lai apstiprinātu šos secinājumus, jo dati ir “nozīmīgi, bet nepietiekami”. Atsaucoties uz 10 pētījumiem, viņi teica: “Vairāki patogēni, tostarp tie, kas caur deguna epitēliju iekļūst smadzenēs, ir saistīti ar Alcheimera slimību un ir izanalizēti pēcnāves analīzēs. Šie pētījumi liecina, ka deguna bakstīšana ir nozīmīgs riska faktors un ir saistīts ar Alcheimera slimības progresēšanu.”

Austrālijas pētnieku komanda, kuras darbs publicēts žurnālā “Biomolecules”, iepriekš norādīja, ka smadzeņu bojāejas slimība, kas izraisa atmiņas zudumu un kognitīvo spēju pasliktināšanos, “ir sarežģīta neirodeģeneratīva slimība”, ko var izraisīt “daudzi iespējamie faktori”.

Pēc tūkstošiem pētījumu pārskatīšanas viņi norādīja, ka ožas sistēma, kas ietver deguna dobumu un nervu šūnas, kuras ir iesaistītas mūsu ožas sajūtā, ir “ticams ceļš” patogēnu iekļūšanai smadzenēs. Tiek apgalvots, ka patogēni, kas varētu būt saistīti ar neirona iekaisumu, ir herpes, Covid-19 vīrusi vai baktērijas, kas izraisa pneimoniju vai bronhītu.

Apskatot pārskata rezultātus, pētnieki ieteica pievērst pastiprinātu uzmanību roku mazgāšanai kā iespējamam veidam, kā izvairīties no slimības. Biežai roku mazgāšanai un roku dezinfekcijas līdzekļu lietošanai vajadzētu būt obligātai rutīnas procedūrai tiem, kam ik pa laiku sagribas paurbināt savu degunu.

Tomēr Rietumsidnejas Universitātes komanda apšaubīja, vai deguna bakstīšana var būt Alcheimera slimības cēlonis, vai arī šī smadzeņu bojāeju izraisošā slimība ir iemesls tam, kā cilvēki piekopj neveselīgus paradumus, kas izraisa smadzeņu iekaisumu.

“Viens no “Alcheimera slimības infekcijas hipotēzes” ierobežojumiem ir debates par to, kas ir pirmais - vista (Alcheimera slimība) vai ola (infekcija),” teica zinātnieki.

Jebkurā gadījumā viņu darbs papildina pētījumu sarakstu, kas liecina par saikni starp abām šīm slimībām.