Ļoti veselīgs produkts, ko Latvijā neaudzē, taču ir vērts ēst ļoti bieži
foto: Shutterstock
Dabasspēks

Ļoti veselīgs produkts, ko Latvijā neaudzē, taču ir vērts ēst ļoti bieži

Veselības nodaļa

"100 Labi padomi Par veselību"

Latvijā saldos kartupeļus neaudzē, taču veikalos tos var nopirkt, un tas ir sakņaugs, ko noteikti ir vērts iekļaut uzturā.

Saldie kartupeļi bagātīgi satur vitamīnus, minerālvielas un šķiedrvielas, un tajos, kas ir izteikti spilgti oranži, ir arī daudz antioksidantu, kas spēj cīnīties ar brīvajiem radikāļiem. Šķiedrvielas, kas ir saldajos kartupeļos, palīdz uzturēt zarnu traktu labā kārtībā, gan piesaistot ūdeni un mīkstinot vēdera izeju, gan barojot labās baktērijas, kuras gādā par zarnu sieniņu veselību, gan arī veicinot zarnu kustības. Tā kā saldajos kartupeļos ir daudz bēta karotīna (200 g ar mizu vārītu batāšu nodrošina dienas devu pat dubultā), tie var būt labvēlīgi imūnsistēmai un acu veselībai. Ja gatavo saldos kartupeļus kopā ar nedaudz taukvielu, bēta karotīns labāk uzsūcas organismā un var tikt pārvērsts par A vitamīnu, kas ir vajadzīgs spēcīgai imūnsistēmai. Konkrēti batātes nav pētītas saistībā ar imunitāti, taču to regulāra iekļaušana uzturā var ļaut izvairīties no A vitamīna trūkuma.