Runā, ka banāni palīdz atmest smēķēšanu. Vai tā var būt taisnība?
foto: Shutterstock
Dabasspēks

Runā, ka banāni palīdz atmest smēķēšanu. Vai tā var būt taisnība?

Jauns.lv

Lai gan daži cilvēki izmanto banānus kā lētu un veselīgu līdzekli, lai mazinātu vēlmi smēķēt, nav daudz pētījumu, kas stingri apliecinātu vai noliegtu, ka šiem augļiem patiešām ir ietekme uz smēķēšanas atmešanu.

Ir ļoti daudz iemeslu, kāpēc atmest smēķēšanu, un ir aprakstīts ne mazums paņēmienu, kā sasniegt šo mērķi. Lai gan neizklausās ļoti pārliecinoši, vairāki pētījumi apgalvo, ka banānu ēšana var būt viena no stratēģijām, kas palīdz atvadīties no šī kaitīga ieraduma. Vai tiešām banāni var palīdzēt atmest smēķēšanu? 2020. gadā veikts pētījums, kura dalībnieki, kuri vēlējās atmest smēķēšanu, tika mudināti samazināt šo tieksmi, ēdot banānus. Pētījumā atklājās, ka banānu ēšana nedaudz mazināja viņu vēlmi smēķēt. Pētījumā minētas arī citas perorālās stimulācijas metodes, piemēram, košļājamā gumija, norāda Heathline. Savukārt vēl 2017. gadā veiktā pētījumā atklāts, ka banānu, ābolu un tomātu ēšana var palīdzēt uzlabot plaušu darbību, īpaši cilvēkiem, kuri ir agrāk smēķējuši un atmetuši smēķēšanu. Pētnieki minēja, ka šajos augļos esošie antioksidanti veicina veselīgu plaušu darbību.

foto: Shutterstock

Labas plaušu funkcijas uzturēšana ir svarīga, lai novērstu hroniskas plaušu slimības, kas samazina dzīves kvalitāti un var būt pat letālas. Turklāt banāni var būt barojoša uzkoda, un to ēšana var palīdzēt novērst uzmanību no smēķēšanas, jo rokas un mute ir aizņemta. Var arī pamanīt, ka banāna lobīšana un ēšana tiešām samazina vēlmi smēķēt.

Citi ieguvumi

Banāni ir daļa no sabalansēta, barojoša uztura, tāpēc to ēšana palielina uzturvielu daudzumu uzturā. Banāni satur vitamīnus un minerālvielas, piemēram, C vitamīnu, ko nikotīns neļauj ķermenim absorbēt. Tie satur arī antioksidantus, kāliju un magniju, kas veicina ķermeņa labsajūtu. Katrs banāns satur apmēram 100 kalorijas un daudz šķiedrvielu, kas palīdzēt justies paēdušam.

Vai banāni var palīdzēt izvadīt no organisma nikotīnu?

Nav pētījumu, kas apstiprinātu, ka banāni izvada no organisma nikotīnu. Dzerot ūdeni, vingrojot un ēdot pārtiku, kas bagāta ar antioksidantiem, var uzlabot vielmaiņu un ātrāk izvadīt nikotīnu no ķermeņa. Nikotīns ir ļoti gaistoša ķīmiska viela, un tā ķermeņa sistēmās parasti uzkavējas ne vairāk kā dienu vai divas.

Kādas ir labākās uzkodas smēķēšanas atmešanai?

Atmetot smēķēšanu, var izvēlēties arī citas veselīgas uzkodas. Tās stimulē mutes dobumu un stiprina vispārējo veselību. Lūk, dažas uzkodu idejas, kas noderēs, atmetot smēķēšanu: Augļi un dārzeņi var papildināt organismu ar vitamīniem un minerālvielām, kuras ķermenis nevarēja uzņemt, kad bijāt regulārs smēķētājs. Turklāt augļi un dārzeņi satur mazāk kaloriju nekā daudzas citas uzkodas, kas palīdz kontrolēt svaru. Ar olbaltumvielām bagāti pārtikas produkti, piemēram, pilngraudu graudi, liesa gaļa, zivis, piena produkti, pupiņas un rieksti, var palīdzēt regulēt cukura līmeni asinīs. Smēķēšana izjauc normālu glikozes līmeni asinīs, un šie pārtikas produkti var palīdzēt to atjaunot. Košļājamās gumijas košļāšana vai piparmētru konfekšu lietošana var arī palīdzēt samazināt tieksmi, nepievienojot kalorijas ikdienas uzturam.