Tie banāni, ko redzam veikalu plauktos, sevi jau izsmēluši. Kāpēc der pievērst uzmanību mizas krāsai?
foto: LETA
Banāni ASV vēstniecības Latvijā rīkotajās ikgadējās svinībās par godu ASV Neatkarības dienai.
Esi vesels

Tie banāni, ko redzam veikalu plauktos, sevi jau izsmēluši. Kāpēc der pievērst uzmanību mizas krāsai?

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Banāns nav nekāds nieka auglis, it sevišķi, kamēr vēl nav gatavs, ir īsta veselības bumba.

Pienācis laiks parunāt par pieticīgajiem banāniem. Bez jokiem! Šo augli vajadzētu uztvert nopietni, jo banāna sniegtais labums veselībai gandrīz līdzinās godātā avokado devumam.

Banāns spēj kontrolēt cukura līmeni asinīs, un tas to padara par ideālu izvēli diabēta slimniekiem. Vēl tas labi palīdz, ja ciešat no zarnu darbības izraisītām problēmām. Un, kad banāns sasniedzis savas dzīves pēdējo posmu un kļuvis gandrīz pavisam brūns, tas iemanto spējas cīnīties ar vēzi.

Daudz kas ir atkarīgs no banāna gatavības pakāpes, un lielākā daļa pētnieku piekrīt, ka dzeltenie banāni, kas ir redzami visos veikalos, jau ir izsmēluši savas spējas un vairāk labuma veselībai diez vai spēj nodrošināt. Toties zaļi banāni, kā atklājusi kāda pētnieku grupa, palīdz dziedēt čūlas, ārstēt infekcijas, diabētu, caureju, kolītu un kontrolēt asinsspiedienu. Citi pētnieki, kas vērtēja 18 ar banāniem saistītu pētījumu rezultātus, skaidro, ka no daudzajiem labumiem, ko var dot zaļu banānu ēšana, visefektīvākie tie ir kuņģa un zarnu trakta problēmu risināšanā. 

Banāna spēks neslēpjas tikai pašā auglī, laba ir arī tā miza. Pētnieki, kas šo pierādījumu analizēja, secināja, ka miza satur daudz antioksidantu, sevišķi A vitamīnu, kas var veicināt brūču dziedēšanu. Pētnieki uzskata, ka šie antioksidanti potenciāli varētu palīdzēt arī Pārkinsona slimības ārstēšanā. 

Tāpēc neatkarīgi no tā, vai ēdīsiet banānu vai tikai tā mizu, šķiet, jūs uz tās nepaslīdēsiet jeb, citiem vārdiem sakot, nekļūdīsieties.

Dažādās gatavības pakāpes un labumi, ko katra no tām var sniegt

Zaļi/negatavi

Īpašības

  • Satur maz cukura (parasti glikēmiskais indekss ir 30) un daudz rezistentās cietes, kas nesadalās cukurā.

Noder

  • Diabēta slimniekiem, jo spēj kontrolēt cukura līmeni asinīs.
  • Labvēlīgi ietekmē zarnu trakta veselību, jo baro “labās” mikrobioma baktērijas.
  • Negatavi banāni spēj līdzēt arī caurejas vai aizcietējuma gadījumā, kā arī palīdz ar zarnām saistītu slimību, piemēram, zarnu vēža, ārstēšanā.

Tomēr ņemiet vērā, ka lielais rezistentās cietes daudzums, ko satur negatavi banāni, padara tos par grūtāk sagremojamu produktu, kas var kavēt veselībai sniegto labumu baudīšanu, ja jums ir gremošanas sistēmas problēmas.

Padoms

Pavāriet negatavu banānu, lai rezistentās cietes tajā būtu vairāk. Ja pirms ēšanas to atdzesēsiet ledusskapī, cietes daudzums vēl palielināsies.

Dzelteni/gatavi

Īpašības

  • Satur vairāk cukura, A un C vitamīna un antioksidantu.

Noder

  • Ātrs veids, kā atgūt enerģiju.
  • Labs variants, kā ar uztura izvēlēm parūpēties par savu redzi vai papildināt pretvēža diētu. Gatavs banāns labi noder arī imunitātes stiprināšanā.

Padoms

Gatavs banāns jau ir zaudējis daļu no savas uzturvērtības, bet šajā brīdī tas nodrošina vislielāko  labumu imunitātes aizsardzībā.

Dzelteni ar brūniem plankumiem/pārgatavojušies

Īpašības

  • Kad banāns sasniedzis šādu gatavības pakāpi, ciete tajā sāk pārvērsties cukurā; cukura daudzums banānā gatavošanās procesā ir četrkāršojies.

Noder

  • Šis ir banāns, kas spēj cīnīties ar vēzi. Pārgatavošanās brīdī tas satur daudz ANF (audzēja nekrozes faktora), kas, kā liecina nosaukums, nonāvē patoloģiskas šūnas, pie kādām pieder arī vēža šūnas. Pārgatavojies banāns būs labākā izvēle arī laikā, kad jācīnās ar infekcijas slimībām, jo tas “uzpilda” mūsu baltās asins šūnas.

Padoms

Jo gatavāks banāns, jo labāk tas spēj palīdzēt imūnsistēmai.

Brūns/pilnībā pārgatavojies

Īpašības

  • Šāds banāns gandrīz pilnībā ir pārvērties cukurā un praktiski nemaz nesatur cieti. Tomēr kā saldinātājs tas joprojām ir veselīga izvēle.

Noder

  • Ēdienu saldināšanā. No tā izdosies lielisks veselīgs saldējums. Stadijā, kad banāns ir pilnībā pārgatavojies, tajā sākas fermentācijas procesi, kuros sāk veidoties alkohols.

Padoms

Pilnībā pārgatavojies banāns joprojām bagātīgi satur kāliju, B6 vitamīnu un folātus. Šāds banāns ir veselīgs dabisks saldinātājs tiem, kas mīl saldu.