foto: Shutterstock
Smēķēšanas posts! Ko tev nodara pat viena izsmēķēta cigarete, un vienkārši veidi, kā atmest uz visiem laikiem
Esi vesels
2023. gada 28. novembris, 10:43

Smēķēšanas posts! Ko tev nodara pat viena izsmēķēta cigarete, un vienkārši veidi, kā atmest uz visiem laikiem

Jauns.lv

Viens no kaitīgākajiem ieradumiem, ko daudzi cilvēki izvēlas apzināti iekļaut savā ikdienā, ir smēķēšana. Tā ietekmē cilvēka asinsspiedienu, sirdsdarbību, asinsvadu veselību. Viss iepriekšminētais veicina risku saslimt ar sirds vai asinsvadu slimībām. Pat izsmēķējot vienu cigareti dienā, var samazināt dzīvildzi. Turklāt smēķēšana ietekmē ne tikai veselību ilgtermiņā, bet rada arī tūlītējas problēmas, piemēram, neveselīgu sejas ādu, iedzeltenus zobus un sliktu elpu. Taču, cilvēki, apzinoties riskus, bieži vien smēķē, jo cigaretēs esošais nikotīns veicina atkarību.

Smēķēšana ir galvenais priekšlaicīgas nāves cēlonis Eiropas Savienībā (ES) turklāt Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) veiktie pētījumi liecina, ka Latvija nebūt nav tuvu bez-dūmu valsts statusam. Drīzāk pretēji - šī kaitīgā ieraduma izplatība mūsu valstī ir skaudra problēma ar kuras apkarošanu iet grūti.

Vēl 2021. gadā, atsaucoties uz SPKC datiem, tika ziņots, ka Latvijā ikdienā smēķē 25% iedzīvotāju - 38% vīriešu un 12% sieviešu. Taču aptauju dati arī liecina, ka liela daļa smēķētāju nebūt nav sajūsmā par šo ieradumu un vēlas smēķēšanu pārtraukt.

Teju puse - 44% smēķētāju - vēlas tikt vaļā no šī kaitīgā ieraduma un 64% smēķētāju vismaz vienu reizi ir mēģinājuši atmest.

Faktu, ka ar smēķēšanas atmešanu daudziem nesokas, vēl skaudrāku padara fakts, ka cilvēki, kuri izvēlas atmest smēķēšanu, pēc pāris gadiem sasniedz tādu pašu veselības stāvokli, kāds ir nesmēķētājiem, īpaši, ja smēķēšanu izdodas atmest jau jaunībā.

Ko tev nodara cigarešu lietošana?

Lai gan nikotīns rada atkarību no smēķēšanas, cilvēku priekšlaicīgas nāves izraisītājs ir ķīmisko vielu kokteilis jeb tabakas degšanas blakusproduktu ieelpošana. Tabakas dūmi satur vairāk nekā 4000 ķīmisko vielu, kādēļ tabakas izstrādājumu smēķēšana ir pielīdzināma ķimikāliju ražotnei, vēsta SPKC. 

Smēķēšanas radītai ietekmei uz veselību ir akumulatīva ietekme uz smēķētāja organismu, kas nozīmē, jo ilgstošākā laika periodā un daudzumā tiek smēķēts, jo lielāks ir organismam radītais kaitīgums.

Tabakas lietošanas radītie īstermiņa traucējumi veselībai:

  • bieža klepošana,
  • kakla iekaisums,
  • aizsmakums,
  • slikta elpa, pazemināta fiziskās slodzes veiktspēja,
  • novājināta imūnsistēma, kas izraisa biežu saslimšanu,
  • smakojošas drēbes,
  • dzelteni zobi un pirksti,
  • vājināta smaržas un garšas uztvere,
  • aizdusa,
  • mutes, zobu un smaganu iekaisumi un asiņošana.

Ilgstoša tabakas produktu lietošana var izraisīt smagas un hroniskas saslimšanas. Tabakas lietošanas un nikotīna uzņemšanas process lielā mērā nosaka veselībai radīto kaitējumu.

Cigaretes, cigāri, ūdenspīpes un citi smēķējami tabakas produkti var izraisīt dažādas plaušu, elpceļu saslimšanas un vēzi.

Neatkarīgi no tā, kā tiek uzņemtas kaitīgās un kancerogēnas vielas, tabakas lietošana ir atkarība, kas negatīvi ietekmē, gan cilvēka koncentrēšanās spējas un fizisko aktivitāti, gan veselību kopumā. Ik gadu tiek publicēti jauni zinātniski pierādījumi, kas apliecina ļoti plašu smēķēšanas ietekmi uz organismu, orgāniem un dažādām slimībām, kur smēķēšana iepriekš netika pieskaitīta pie saslimšanas riska faktoiem, piemēram, diabēts, tuberkuloze, reimatoīdais artrīts u.c.

Tāpat smēķēšana tiek saistīta ar palēninātu ārstēšanas procesu un atlabšanas perioda pagarināšanos un slimību simptomu pasliktināšanos.

Ko darīt, lai atmešanas mēģinājumiem būtu panākumi? 

Smēķēšanas atmešanai brīnumlīdzekļu nav, taču pastāv vairāki soļi, kas var palīdzēt sasniegt mērķi.

1. Sākotnēji uzskaitīt visus iemeslus, kādēļ vēlies atmest un  centies atturēties no smēķēšanas tik ilgi, cik vien iespējams, pirms padodies vēlmei uzsmēķēt.

2. Centies novērst uzmanību no vēlmes uzsmēķēt – pamet telpu (kaut tikai īslaicīgi) vai vidi, kas tev pastiprina vēlmi uzsmēķēt.

3. Padzeries ūdeni: dzeramais ūdens ir veselīga alternatīva, kas aizvieto cigaretes ievietošanu mutē.

4. Veic desmit dziļas elpas, lai mazinātu iekšējo spriedzi brīžos, kad rodas vēlme uzsmēķēt.

5. Dari kaut ko citu, lai novērstu uzmanību: ieej dušā, palasi kādu grāmatu, dodies pastaigā, klausies mūziku vai dari ko citu, kas spēj novērst tavu uzmanību.

6. Saņem anonīmu palīdzību smēķēšanas atmešanai: zvanot uz Konsultatīvo tālruni smēķēšanas atmešanai: 67037333 (darba dienās, no 08:00 līdz 18:00).

7. Aizstāj tradicionālās cigaretes ar kādu no mazāk kaitīgām alternatīvām: piemēram, karsējamo tabaku, snusu, nikotīna spilventiņiem vai elektroniskajām cigaretēm. 

Kas notiek ar ķermeni, atmetot smēķēšanu?

Tikai 20 minūtes pēc pēdējās cigaretes izsmēķēšanas jūsu sirdsdarbības ātrums sāks mazināties. 

Pēc astoņām stundām skābekļa līmenis asinīs sāks atjaunoties.

48 stundas pēc pēdējās cigaretes izsmēķēšanas, sāk atgriezties normāla garšas un smaržas izjūta. 

Ja jums izdosies 72 stundas nesmēķēt, jūs pamanīsiet, ka ir vieglāk elpot. 

Nesmēķējot divas nedēļas, jūsu asinsrite būs uzlabojusies, bet pēc trim mēnešiem jūsu plaušu darbība palielināsies līdz pat 10 procentiem. 

Vienu gadu pēc smēķēšanas atmešanas sirdslēkmes risks būs samazinājies uz pusi. 

10 gadus pēc smēķēšanas pārtraukšanas risks nomirt no plaušu vēža būs samazinājies uz pusi.