Ēd uz veselību - šis 1 produkts ir zelta vērtībā, saka kardiologs no Lietuvas
Veselīgs uzturs ir labas pašsajūtas un veselības atslēga, taču reizēm tik ļoti kārojas kaut ko saldu... Tiem, kuri vēlas saldināt dzīvi, lietuviešu ārsts Arns Karužs iesaka ēst ogas – tās ir bagātas ar dažādām vērtīgām vielām.
Par paaugstināta holesterīna radītajiem veselības riskiem kardiologs Arns Karužs runāja Lietuvas ziņu portāla tv3.lt raidījumā "Sveikatos DNR" (Veselības DNS). Runājot par uztura saistību ar holesterīna līmeņa paaugstināšanos, kardiologs uzsvēra, ka viena produktu grupa ir ārkārtīgi neveselīga, proti, ātrie ogļhidrāti, kurus organisms ātri pārvērš triglicerīdos, kas palielina risku saslimt ar diabētu un citām vielmaiņas slimībām.
Pie ātrajiem ogļhidrātiem pieder dažādi pārstrādāti produkti, produkti no baltajiem miltiem, kā arī saldumi. Jau sen zināms, ka pārtika ar augstu cukura daudzumu nelabvēlīgi ietekmē veselību. Tāpēc aktuāls ir jautājums - ko darīt, ja gribas apēst "kaut ko garšīgu"?
"Salīdzinot ar saldējumu, augļiem un piena šokolādi, jāteic, ka augļi ir patiešām ļoti laba alternatīva. Bet ne augļu sula. Sula un tīri augļi ir divas dažādas lietas,” akcentē dakteris Karužs. Speciālisti vienmēr uzsver, ka viss ir jāēd ar mēru, taču, kad pienāk vasara un pašā pilnbriedā ir dažādas krāsainas ogas, kardiologs ļauj uz brīdi aizmirst mērenību, jo ogām uzturā ir zelta vērtība. “Ogām un augļiem mūsu uzturā ir jāveido liela daļa, īpaši vasarā. Iesaku aizbraukt uz vecmāmiņas dārzu vai uz savām lauku mājām, lasīt zemenes, mellenes un citas ogas, jo tās ir izcili vērtīgas. Mēs par daudz ko sakām, ka viss jāēd ar mēru. Tā noteikti ir taisnība. Taču ogām gan varam atcelt šo mērenības nosacījumu. Tā pa vasaru uzpildīsim sevi gan ar vitamīniem, gan dažādām uzturvielām, un tas būs lielisks aizvietotājs saldumiem,” padomos dalījās kardiologs.