Izrādās, ka avenes brokastīs palīdz samazināt diabēta risku
foto: LETA
Avenes.
Esi vesels

Izrādās, ka avenes brokastīs palīdz samazināt diabēta risku

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ja vēlaties izvairīties no saslimšanas ar otrā tipa cukura diabētu, pievienojiet savam brokastu ēdienam mazliet aveņu.

Katru rītu apēdot 125 g aveņu (tas ir mazāk nekā tase), samazinās diabēta rašanās risks – un pat tiem cilvēkiem, kas liekā svara vai aptaukošanās dēļ jau ir riska grupā vai kam ir insulīna rezistences pazīmes.

Citā pētījumā secināts, ka maltītē ēstas avenes var diabēta slimniekiem pazemināt cukura līmeni pēc ēdienreizes.

Avenes satur daudz polifenolu, antioksidantus, kas palīdz izvairīties no vēža, sirds slimībām un iekaisuma. Beidzamajos divos pētījumos zinātnieki centās izzināt, kā šīs ogas ietekmē diabēta attīstību.

Pirmajā pētījumā ogu ietekme tika pārbaudīta ar 32 cilvēkiem, kam bija pirmsdiabēta stāvoklis. Trijās atsevišķās dienās katrs pētījums dalībnieks ēda brokastīs produktus, kas satur daudz ogļhidrātu, kuri parasti liek organismam izstrādāt vairāk insulīna, lai sašķeltu cukurus. Vienā dienā pētījuma dalībnieki ēda tikai šos produktus, citās divās – papildināja brokastis ar 125 vai 250 gramiem aveņu. Abas aveņu porcijas, kā secināja Ilinoisas Tehnoloģiju institūta pētnieki, nozīmīgi pazemināja pētījuma dalībnieku insulīna līmeni.

Citā eksperimentā, ko veica Oklahomas Štata universitātes pētnieki, avenes tika pārbaudītas ar cilvēkiem, kam jau bija diabēts. Un arī viņiem divas un četras stundas pēc maltītes, kurā bija iekļautas avenes, izrādījās būtiski zemāks glikozes līmenis, tāpat pazeminājās iekaisuma marķieri asinīs.

Kad pētījuma dalībnieki bija mēnesi ievērojuši diētu, kurā bija paredzēts iekļaut arī avenes, viņu analīzes uzrādīja mazāk iekaisuma marķieru, tāpat viņiem bija zemāks asinsspiediens nekā dalībniekiem, kas ievēroja standarta diētu.