Rīgā notiks 15. Baltijas Neiroķirurģijas asociācijas kongress
foto: Publicitātes foto
Runā speciālists
2024. gada 3. jūnijā, 11:29

Rīgā notiks 15. Baltijas Neiroķirurģijas asociācijas kongress

Veselības nodaļa

Jauns.lv / LETA

Rīgā nākamnedēļ risināsies 15. Baltijas Neiroķirurgu asociācijas kongress, kas pulcēs aptuveni 200 dalībniekus no 16 valstīm.

Kongresā piedalīsies pārstāvji ne tikai no Baltijas, bet arī Zviedrijas, Čehijas, Beļģijas, Austrijas, Francijas, Vācijas, Itālijas, Horvātijas, Serbijas, Apvienotās Karalistes, ASV, Moldovas, Ukrainas, Indonēzijas un citām valstīm.

Neiroķirurģiju kongresā pārstāvēs ne tikai vadošie Latvijas speciālisti, bet ārzemēs gūtajā pieredzē dalīsies arī vairāki tur strādājošie Latvijas ārsti un rezidenti. Kongresu atklās veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Kā stāsta Latvijas Neiroķirurgu asociācijas vadītājs, profesors Kaspars Auslands, kongress pandēmijas un ģeopolitiskās situācijas dēļ nebija noticis sešus gadus, bet kolēģu iniciatīva, ka nepieciešams tikties un diskutēt par jomā svarīgiem jautājumiem, deva pārliecību par kongresa nepieciešamību. Jau piekto reizi tas notiks Latvijā un, aicinot lektorus, dalībniekus, guvām pārliecību, cik ļoti kongress tieši šobrīd ir nepieciešams, lai dalītos zināšanās un rastu atbildes dažādiem jautājumiem, paplašinātu kontaktus, kas īpaši noder konsultācijas iespējām sarežģītākās ārstēšanas epizodēs.

foto: Publicitātes foto
Latvijas Neiroķirurģijas asociācijas vadītājs, Dr. med. asoc. profesors Kaspars Auslands.
Latvijas Neiroķirurģijas asociācijas vadītājs, Dr. med. asoc. profesors Kaspars Auslands.

Kongresā notiks plenārsēdes, kurās Baltijas un citu valstu neiroķirurģijas jomas zinātnieki un praktiķi iepazīstinās ar novitātēm neiroonkoloģijā, galvas smadzeņu asinsvadu, mugurkaulāja un muguras smadzeņu saslimšanu ārstēšanā, smadzeņu traumas pacientu aprūpē, funkcionālo traucējumu un sāpju ārstēšanā un citiem jaunumiem.

Runājot par neiroonkoloģiju, tiks apspriesta galvas smadzeņu labdabīgu un ļaundabīgu audzēju diagnostika, ārstēšanas un kompleksas terapijas - staru terapija, ķīmijterapija - jaunumi, personalizēta medicīna ārstēšanas rezultātu uzlabošanai. Tāpat tiks apspriestas Neiroķirurģijas attīstības perspektīvas, jauno ārstu apmācība Baltijā un Eiropā, moderno tehnoloģiju pielietošana.

Vēl Baltijas Neiroķirurgu asociācijas kongresa Baltijas paredzēts atskats uz nozares attīstību Latvijā, Igaunijā un Lietuvā, apspriest dažādas iespējas funkcionālo problēmu un sāpju ārstēšanā, asinsvadu patoloģiju, insulta ārstēšanas iespējas, dažādu galvas traumas patoloģiju ārstēšanu, mugurkaula saslimšanu neiroķirurģisku ārstēšanu un citas aktuālas tēmas.

foto: Publicitātes foto

15. Baltijas Neiroķirurgu asociācijas kongress ir nozīmīgs ilgtermiņa ieguldījums ne tikai neiroķirurģijas attīstībā un šīs specialitātes pilnveidošanā, bet arī jauno, topošo un esošo neiroķirurgu mācību platforma, kas ir pieredzes apmaiņas, zinātnes sasniegumu un iespēju īstenošanas vieta. Kongress pulcēs neiroķirurgus, neiroonkologus, neiropatologus, neirologus, radiologus, staru terapeitus, invazīvos radiologus, rezidentus un studentus. Baltijas Neiroķirurgu asociācijas kongress ir laba iespēja studentiem, topošajiem neiroķirurģijas speciālistiem gūt zināšanas un prasmes specialitātē un paraudzīties plašāk uz tās attīstības virzieniem.

15. Baltijas Neiroķirurģijas asociācijas kongress notiks sadarbībā ar Eiropas Neiroķirurgu asociāciju. Pirmais Baltijas Neiroķirurgu asociācijas kongress 1966.gadā notika Kauņā, Lietuvā. Vairākkārt jomas speciālisti ir tikušies arī Rīgā, Jūrmalā, kā arī Igaunijas pilsētā Tartu un Lietuvas pilsētās Viļņā un Palangā.

Kongress notiks 14.jūnijā.