Ko darīt, ja regulāri piepampst potītes? Ņem vērā - ne visi drīkst valkāt daudzu iecienītās kompresijas zeķes
foto: Shutterstock
Kāju tūsku var veicināt sēdošs vai ilgstoši stāvošs darbs, mazkustīgs dzīvesveids, neērti apavi.
Esi vesels
2024. gada 30. maijā, 06:14

Ko darīt, ja regulāri piepampst potītes? Ņem vērā - ne visi drīkst valkāt daudzu iecienītās kompresijas zeķes

Veselības nodaļa

"100 Labi Padomi"

Visbiežākie kāju tūskas iemesli ir venoza vai limfātiska nepietiekamība, bet kājas var pampt arī citu iemeslu dēļ. Karstā laikā vai siltā telpā tūska var pastiprināties.

Visbiežākie kāju tūskas iemesli ir venoza vai limfātiska nepietiekamība, bet kājas var pampt arī citu iemeslu dēļ – to var radīt, piemēram, dziļo vēnu tromboze, tromboflebīts, kas ir ar trombu veidošanos saistīts vēnu iekaisums, arī sirds vai nieru mazspēja. Tūska varētu būt arī infekcijas, piemēram, rozes, izpausme. Kājas var piepampt pēc gara lidojuma vai traumas, kad veidojas lieli asinsizplūdumi. Arī daži medikamenti izraisa tūskas veidošanos. Kāju tūsku var veicināt sēdošs vai ilgstoši stāvošs darbs, mazkustīgs dzīvesveids, neērti apavi. Karstā laikā vai siltā telpā kāju tūska var pastiprināties, jo siltumā vēnu sieniņas paplašinās.

Ja regulāri pietūkst potītes, ieteicams apmeklēt ārstu, lai veiktu izmeklējumus un noteiktu iemeslu. Piemēram, hroniskas venozas mazspējas diagnostikā vislabākā metode ir doplerogrāfija, kas ļauj izvērtēt gan dziļās, gan virspusējās vēnas, izmeklējuma laikā var noteikt arī hematomu vai cistu esamību.

Lai tūsku mazinātu, ieteicamas fiziskās aktivitātes – pastaigas, braukšana ar velosipēdu, peldēšana un staigāšana pa ūdeni. Var lietot kompresijas zeķes, kas nodrošina vieglu līdz ļoti spēcīgu kompresiju. Katram tās jāpiemēro individuāli, jo ne visi, kam ir kāju tūska, drīkst valkāt kompresijas zeķes, tāpēc pirms to iegādes svarīgi konsultēties ar ārstu. Ja mēdz būt tūska, noteikti vajadzētu samazināt sāls daudzumu uzturā. Limfodrenāža un endosfēras procedūras uzlabo asinsriti un mazina tūsku, bet šīs procedūras nedrīkst veikt cilvēki, kam ir tromboze un kāda infekcija.

Izvingrini piepampušās potītes

1. Sēdus pozīcijā ar taisnām kājām zem apakšstilba paliec spilvenu, lai kāja būtu nedaudz augstāk un potīti varētu brīvi kustināt. Veic kustības potītes locītavā, pamīšus pēdu nostiepjot (kā balerīna) un pievelkot virzienā uz sevi. Atkārto 15 reizes ar katru kāju 2–3 piegājienos.

2. Apakšstilba muskuļa stiepšana – sēdus pozīcijā ar taisnām kājām ap pēdu pie spilventiņiem apliec auklu/lenti un ar rokām velc to virzienā uz sevi, tuvinot kāju pirkstus ķermenim. Kustību veic tādā amplitūdā, lai būtu stiepjoša sajūta apakšstilbā, un tad noturi vismaz 30 sekundes. Atkārto ar abām kājām vismaz 2 reizes.

3. Stāvus pozīcijā (pieturies, lai nezaudētu līdzsvaru) turi ķermeni taisni. Lēnām pacelies uz pirkstgaliem, tad lēnām laid papēžus lejā un atrauj pirkstgalus no zemes. Atceļot pirkstgalus, pievērs uzmanību, lai sēža nevirzītos atpakaļ. Pildi lēnā tempā vismaz 10 reizes un veic 2–3 piegājienus.

4. Vakarā, lai atslogotu kājas gan no svaru nesošās pozīcijas, gan gravitācijas ietekmes, novieto tās augstāk, piemēram, sēžot uz dīvāna vai gultā ar taisnām vai viegli ceļos saliektām kājām un zem apakšstilbiem paliekot spilvenu vai salocītu segu.

5. Ja mājās ir pašmasāžas rullis, izmanto to. Sēdi ar taisnām kājām, novieto masāžas rulli zem apakšstilba, atcel sēžu un, ar rokām atbalstoties pret zemi, kusties tā, lai rullis virzītos pa apakšstilba aizmugurējo virsmu, to masējot. Ja kāda zona ir jutīgāka, iedarbojies uz to ilgāk, līdz jūti, ka muskulis sāk atslābināties. Rīkojies pēc sajūtām, lai sajustu, ka muskuļu saspringums mazinājies.

Citus noderīgus veselības padomus lasi speciālizlaidumā "100 Labi Padomi Par Veselību". Tas pieejams gan labākajās preses tirdzniecības vietās visā Latvijā, gan digitālajā versijā šeit: https://www.zurnali.lv/100-labi-padomi-par-veselibu-163